четвер, 16 вересня 2021 05:15

Флоріан Юр'єв пережив двох доньок

Автор: UKURIER.GOV.UA
  Художник ­Флоріан Юр’єв 20 років працював в інституті Київпроєкт. Після звільнення викладав в Українській академії друкарства
Художник ­Флоріан Юр’єв 20 років працював в інституті Київпроєкт. Після звільнення викладав в Українській академії друкарства

14 вересня в Києві попрощалися з архітектором Флоріаном ЮР'ЄВИМ. Поховали його в селищі Качанівка Ічнянського району на Чернігівщині. Хворів на рак. Місяць тому відсвяткував 92-й день народження.

— Флоріан Ілліч колись казав, що мріє дожити до 90 років. Бог дав йому більше, — розповідають у громадській організації "Музей сучасного мистецтва". — Важко хворів. Останнім часом був дуже виснажений. Але до кінця лишався при ясному розумі.

Флоріан Ілліч народився в Сибіру, де був на засланні його батько, науковець-генетик Ілля Юр'єв. Закінчив Іркутське училище мистецтв, Київський художній інститут, аспірантуру Московського поліграфічного інституту та докторантуру Львівського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова.

Працював архітектором в інституті Київпроєкт. Був автором радянського герба Києва. У столиці біля метро Либідська створив концертний зал "Літаюча тарілка". Його зводили сім років.

— Я бував на будмайданчику мало не щодня, перевіряв кожен зварний шов. Міряв товщину штукатурки й казав: "Переробляйте!" Хотів створити зал із досконалою акустикою, тому важлива кожна деталь, — розповідав Юр'єв. — За цей проєкт отримав премію "За новаторство в архітектурі" — 17 тисяч рублів. Це були величезні гроші. Коли прийшов із ними в Київпроєкт, мене викликали директор і головний архітектор. Сказали, що премію треба ділити на трьох. Відповів: "А яке ви маєте до цього відношення? Проєктував я зі своїм колективом, з ним премію і розділю". Так і зробив — усі отримали порівну, аж до сантехніків, електриків і копірувальниць. Народ був задоволений, а начальство — ні.

Після цього Флоріан Ілліч звільнився з Київпроєкту. Вирішив більше не займатися архітектурою. Викладав в Українській академії друкарства. Працював у домашній майстерні на Лісовому масиві в Києві. Виготовляв музичні інструменти, експериментував з акустичними матеріалами, писав музику й картини. Його перша персональна виставка відбулася 2019 року.

Флоріан Юр'єв поховав двох доньок. У нього залишилася онука.

Зараз ви читаєте новину «Флоріан Юр'єв пережив двох доньок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі