вівторок, 02 жовтня 2007 16:43

Федір Панчук збирається одружитися вдруге

Автор: фото: Максим КАВУН
  Федір Панчук і Людмила Любацька купили за 750 доларів мазанку в селі КліщівТиврівського району на Вінниччині. Дачу вони перетворили на музей, а город засадили квітами
Федір Панчук і Людмила Любацька купили за 750 доларів мазанку в селі КліщівТиврівського району на Вінниччині. Дачу вони перетворили на музей, а город засадили квітами

Директор Вінницького краєзнавчого музею 53-річний Федір Панчук разом зі своєю цивільною дружиною 46-річною Людмилою Любацькою купили мазанку в селі Кліщів Тиврівського району на Вінниччині. Город жінка засіяла квітами, а будинок перетворила на музей.

Господар ходить двором босоніж, а жінка — в білих шкарпетках.

— Місцеві до нас приходили. Кажу: в нас роззуваються, але вам не треба. Вони тільки гигикнули, — чоловік видає звук, схожий на жіночий сміх. — Я ж бачу, що в них ноги босі й у землі, бо тільки-но з городу.

У кімнаті на грубці намальована жінка в блакитній сукні.

— Це — Люда, — Федір просить дружину стати біля печі. — Моя работа. Ще в квітах біля хати тебе намалюю, — шепоче Людмилі на вухо.

Стеля висока, понад 3 м. Кажуть, раніше тут жила бабка Петруня Петровська, знахарка й повитуха. Родина була заможна, бо чоловік Петруні працював на залізниці. Тому й хату вибудував на сім кімнат.

В останній кімнаті стоять два ліжка. Зверху — вишита подушка.

— Ні світ ні зоря ломиться до нас у двері абориген. Тихо питає, чи не купимо в нього старовинну подушку, яку ще його бабка робила. Кажу: вдень не міг принести? А він: ти шо, подумають, що я свататися прийшов. Дав я йому десятку, — згадує господар.

Спить подружжя на ліжку колишньої хазяйки, Петруні. Датують його серединою ХІХ ст.

Людмила прочиняє вікно. У нього пролазять квітка чорнобривця та сині калачики.

— Город жінка квітами засадила. Півмішка насіння зібрала у Вінниці на клумбах. Нещодавно друзі з Києва приїжджали. Питають, де ви таких гарних кипарисів узяли, —  сміється Федір, показуючи на бур"ян. — Це ж кияни, хіба вони знають.

Газу в нас немає. Донедавна і світла не було

Чоловік показує стовпа біля хати.

— Для лелек поставив, колесо причепив, — обнімає жінку за талію.

Спільних дітей Федір і Людмила не мають.

— У вересні я отримав розлучення, тепер можна про дітей подумати, — каже чоловік.

Із першою дружиною Світланою Панчук не живе п"ять років. Жінка поїхала на заробітки до Італії. Вони мають 30-річного сина Володимира та 25-річну доньку Лесю. У Людмили від першого чоловіка дітей не було. Розлучилися кілька років тому.

З Федором Панчуком Людмила познайомилася в 2004-му в селі Буша на Вінниччині. Туди з"їхалися художники, а Любацька вирішила подивитися на скульптури. — Я побачив її і подумав: "Яка гарна жінка!" Біленька — як моя перша дружина.

Жінка веде до копанки. Яма вислана чорною плівкою.

— Тут буде озеро, — присідає. — Зверху водопад пустимо. Купимо недорогий моторчик, який воду ганяє. Зараз тут сім карасиків плаває і дві жаби. Ми їх із річки принесли.

Говорить, дачу вибирали довго, бо хотіли мазанку.

— 10 кілометрів пішки йшли, від самого повороту на Тиврів. Купила цю хату, навіть не зазираючи всередину, — згадує жінка.

Обідній час. Людмила запрошує до столу з пеньків і дощок. Ставить смажену картоплю, варену в казанку кукурудзу та зловлену в Південному Бузі рибу.

— Газу в нас немає. Донедавна і світла не було. Але потім вирішили провести — звичка, — зізнається жінка.

Із-за городу видно дах сусідської хати.

— Її художники Рибачуки купили, — каже Людмила. — Свою торік ми за 750 доларів узяли. А після нас дешевше, ніж за 15 тисяч, не знайдеш.

1954, 3 травня — народився Федір Панчук
1961, 28 лютого — народилася Людмила Любацька
1979 — Федір одружився із соціальним працівником Світланою, від якої має двох дітей — Володимира та Лесю
2004 — познайомився з Людмилою
2005 — Людмила перейшла з Вінницького музею ім. Коцюбинського до краєзнавчого музею, в якому Федір працює директором
2006 — купили мазанку в с. Кліщів Тиврівського району Вінницької області
2007 — засіяли шість соток городу чорнобривцями

Зараз ви читаєте новину «Федір Панчук збирається одружитися вдруге». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі