четвер, 24 вересня 2009 08:10

Євген Василевський робить іграшки з металобрухту

Одноповерховий будинок між висотками на вул. Башкирській у Кіровограді має п"ять вікон. З усіх видно чудернацькі фігури. Господар 51-річний Євген Василевський робить їх із брухту.

Майстерня Євгена Василевського в гаражі. Біля гаража стоїть старий легковик. Майстер робить паровоз із корпусу старої швейної машинки. Поряд стоїть частина м"ясорубки, бачок.

— У мене все йде в діло. Он із чотирьох холодильників роблю загорожу, думаю, на всю довжину піде штук 20. Залізяччя шукаю на пунктах прийому брухту. Готовий виріб, зазвичай, не фарбую. Зварю частини, очищу метал — і все. Фарбую лише машинки, бо люди звикли до певних форм і без кольору не обійтися. Знайомий возить їх до Києва, продає по 200 гривень.

У Кіровограді подейкують, що дві модельки автівок Василевського по 250 грн купив президент Віктор Ющенко. Євген Вікторович у цьому не зізнається.

— Думав зробити колекцію машинок і виставити їх у Києві в салоні. Та якщо продавати по 200 гривень, треба робити штук сто відразу. Це ціле виробництво, а то вже не цікаво.

У трьох кімнатах будинку Євген Василевський на підлозі розставив металеві скульптури. Півтораметрова ящірка зроблена з ланцюгів від велосипеда. У букеті квітів видно виделки та ложки. Зі старого електролічильника виготовив міліцейського "бобика". Свої роботи продає неохоче.

— Товариш два роки робив модель бронетранспортера, заробив тисячу доларів. Ну що та тисяча! Я її на ринку зароблю за кілька днів, торгуючи запчастинами.

Серед скульптур чимало павуків і чудернацьких комах. В одного павука замість тіла кошик для яблук. Інший ловить метелика сачком із маленьких цвяхів.

— Мрію зробити посеред двору крісло-качалку, яку тримав би великий павук. І такі ж бесідку та стіл, — каже. Слона він зробив із металевого чайника. Нижню частину електропраски перетворив на основу для автомобіля, плафон лампи — на стовбур пальми.

Євген Василевський живе сам. Про родину говорити не хоче.

Зараз ви читаєте новину «Євген Василевський робить іграшки з металобрухту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі