середа, 28 січня 2009 18:52

Євген Леонов крав пиріжки в дружини
12

Актор Євген Леонов став народним артистом СРСР у 1978 році
Фото: фото: ІТАР-ТАРС
Мистецтвознавець Ванда Стоїлова вийшла заміж за Євгена Леонова всупереч волі батьків
Андрій Леонов народився, коли батько знімався у стрічці ”Смугастий рейс” (1961)
Євген Леонов із невісткою, чилійкою Олександрою Куевос Сід, напередодні народження онука Євгена у 1987-му
Актор Леонов часто ходив на прогулянки з улюбленим собакою Тимошею

15 років тому не стало російського актора, народного артиста СРСР Євгена Леонова. 67-річний актор збирався на виставу "Поминальна молитва". Одягнув сорочку, штани і впав — зупинилося серце. Ніхто із глядачів не здав квитка, коли дізналися, чому скасували виставу. Вони стояли із запаленими свічками біля театру "Ленком".

Інфаркт підкосив Леонова за п"ять років до того на гастролях у Німеччині.

— Я там простудився, кашляв, — згадував він. — Мене повезли до лікаря зробити рентген. Я виліз із машини і впав — прихопив інфаркт, сильний, потужний. Щось розірвалося всередині серця. Настала клінічна смерть. Мене дотягли до приладів, підключили. Серце запрацювало, забрали прилади — а в мене другий інфаркт. Сину Андрієві сказали: "Розмовляй із ним, гукай, почує — повернеться".

Леонов 19 діб був у комі. Лікарі давали на одужання один шанс із тисячі. Після операції заборонили грати в театрі. Актор повернувся на сцену через рік.

Вступати до московської театральної студії токар Євген Леонов прийшов під час війни.

— У позиченому в брата піджаку прочитав вірш Блока "У ресторані". Мене прийняли одразу, без екзаменів, — згадував. — Блок виручив мене, коли познайомився з майбутньою дружиною. Із театром імені Станіславського поїхали на гастролі у Свердловськ. На вулиці вродлива студентка купувала морозиво. "Морозиво нині холодне?" — спитав її. Увечері запросив Ванду на виставу й посадовив в оркестровій ямі. Потім гуляли нічним містом, я читав Блока та Єсеніна. Зустрічалися три дні, доки театр був у місті.

Євген освідчився по телефону й попросив приїхати. Хотів вислати їй грошей, але Ванда Стоїлова продала свої речі й сама купила квиток до Москви. Вийшла заміж за Леонова всупереч волі батьків. Згодом стала мистецтвознавцем.

Жили дружно. Євген любив приймати гостей, сам ходив на базари. Ванда його картала:

— Для чого стільки продуктів?

— Не пропаде, ми покличемо гостей. Не їсти пиріжків шкідливо, — Леонов  вихоплював зі сковорідки пиріжка. На зйомках перед камерою втягував щоки і плескав по них долонями: "Хіба я товстий?"

Коли знімався в Ленінграді у фільмі "Смугастий рейс", Ванда народила сина Андрія. Леонов так зрадів, що поліз цілувати тигрів. У цьому фільмі він уперше в історії радянського кінематографа з"явився оголеним на екрані. Євген Петрович погодився зіграти в епізоді у ванній, коли переконався, що від тигра його відгородили куленепробивним склом. Режисер Володимир Фетін умовив зняти труси:

— У павільйоні самі чоловіки, не соромся.

У ванну вилили флакон французького шампуню. "Мыла Маруся белые ноги", — заспівав Леонов і намилив голову. У цей момент скло забрали, щоби не виблискувало в кадрі. Тигр Пурша підійшов, почав принюхуватися. Леонов протер очі, скочив на ноги і кинувся тікати. Цей ефектний кадр й увійшов до фільму.

Син Андрій став актором. Онук 21-річний Євген живе і вчиться в театральному інституті в Стокгольмі, Швеція.

Зараз ви читаєте новину «Євген Леонов крав пиріжки в дружини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі