пʼятниця, 16 листопада 2007 18:04

Емануїл Віторган 30 років не бачив доньку

Автор: фото: ІTAR TASS
  Актор Емануїл Віторган з дружиною Іриною Млодік на закритті фестивалю мистецтв ”Черешневий ліс” у Москві 30 травня 2006 року
Актор Емануїл Віторган з дружиною Іриною Млодік на закритті фестивалю мистецтв ”Черешневий ліс” у Москві 30 травня 2006 року

Російський актор Емануїл Віторган, 67 років, дотепер вважає гріхом те, що 1970-го заради акторки Алли Балтер залишив дружину й малу дитину.

— Дізнавшись про наш роман, дружина Тамара Рум"янцева попросила мене забратися з Пітера. Я переїхав до Москви, — згадує Емануїл Гедионович.

З Аллою Балтер він познайомився в середині 1960-х у ленінградському театрі ім. Ленінського комсомолу. Режисер Георгій Товстоногов ставив там мюзикл "Вестсайдська історія". Обрав їх обох на головні ролі. Актори грали закоханих на сцені й невдовзі закохалися насправді. У нього вже була дружина й донька, в неї — чоловік-футболіст, який приїхав із нею з Києва. За іронією долі, теж Емануїл.

Пара переїхала до Москви. 8 років мешкала там у театральному гуртожитку. Перегородили кімнату шафою, за якою стояло дитяче ліжко сина Максима. Коли хлопчикові виповнилося три роки, Емануїл і Алла розписалися. На весілля запросили лише свідків — акторів Наталю Варлей та Василя Бочкарьова.

Зараз Максимові 35 років. Він працює в театрі Олега Табакова. Одружений з акторкою Вікторією Верберг. У них двоє дітей: Поліна та Даниїл.

Віторган так кохав свою другу дружину, що замість неї робив домашню роботу й куховарив.

— Я хотів, щоб Аллочка менше займалася господарством. З її зовнішністю треба було грати королев і герцогинь, а не сидіти на кухні, — каже він.

17 років тому у Віторгана виявили рак легенів. Дружина не повідомила йому про хворобу. Акторові сказали, що це туберкульоз. Про справжній діагноз дізнався вже після операції.

Нам із матір"ю тяжко жилося. Тато допомагав мало й нерегулярно

— Якби знав спочатку, не вижив би, — запевняє.

Сім років тому від раку померла Алла Балтер.

— Ми разом боролися за життя. Алла лікувалася, але хвороба поверталася знову. Так тривало три роки, — розповідає він.

Чоловік збирав гроші на четверту операцію. Збирався везти дружину до німецької клініки, де лікували Раїсу Горбачову. Балтер пішла з життя у липні 2000-го.

Перша дружина Віторгана, акторка Тамара Рум"янцева, не пробачила йому зради. З донькою Ксенією вони виїхали до Петрозаводська.

— Нам із матір"ю жилося тяжко. Тато допомагав мало й нерегулярно, — зізнається Ксенія. — Коли бував на гастролях у Ленінграді, про нас не згадував.

Ксенія працює директоркою клубу на острові Валаам у Карелії. Її дітей — 18-річну Олександру та 12-річного МикитуВіторган уперше побачив чотири роки тому. Вони приїхали на шкільні канікули до Москви.

Батька й доньку помирила третя дружина актора — директорка театрального агентства Ірина Млодік. Вона зустріла Ксенію з дітьми на вокзалі і привезла додому.

— Ми з батьком майже помирилися, — ділиться Ксенія. — У моїх дітей нарешті з"явився дідусь.

Із молодшою на 22 роки Іриною Млодік Віторган одружився в лютому 2003-го. На весілля подарував їй діамантовий набір: кольє, браслет і каблучку.

— Я не обіцяв, що після смерті Алли залишатимуся самотнім, — пояснює він. — Ми з Ірусею часто ходимо на Ваганьковське кладовище, де похована Алла. Іноді Іра їздить туди сама.

З Іриною Млодік він познайомився 10 років тому на фестивалі "Кінотавр". Жінка добре знала Аллу Балтер. До Віторгана вона переїхала за рік після її смерті. Подружжя тримає театрально-концертне агентство та хімчистку.

— Коли відкривали хімчистку, я запропонував гасло: "Обчистим всю Россию!" — жартує актор. — Ірочка всі бізнесові справи взяла на себе. А ще звела з братами-євреями і навчила мене ходити до синагоги.

Зараз ви читаєте новину «Емануїл Віторган 30 років не бачив доньку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі