Ексклюзиви
пʼятниця, 11 жовтня 2019 05:31

"Дзвонив чоловік із Межигір'я. Казав, можуть там прихистити"

Автор: KOROPSKA-GROMADA.GOV.UA
  Галина Зязя із села Рождественське Коропського району на Чернігівщині виганяє чотирьох лебедів у двір. Вони живуть у неї місяць. Спочатку годувала птахів вареною картоплею, тепер дає зерно
Галина Зязя із села Рождественське Коропського району на Чернігівщині виганяє чотирьох лебедів у двір. Вони живуть у неї місяць. Спочатку годувала птахів вареною картоплею, тепер дає зерно

— Додзвонилися у Менський зоопарк. Просили, щоб забрали лебедів до себе. Там сказали, що їм не треба, бо своїх мають. Вирішила, буду глядіти їх до весни. А тоді випущу на волю, — каже 60-річна Галина ЗЯЗЯ із села Рождественське Коропського району на Чернігівщині. У вересні до неї прийшли четверо лебедів.

— Це було в середу, напередодні Михайлового Чуда (19 вересня. — ГПУ), — продовжує Галина Костянтинівна. — Я вийшла на город. Хотіла подивитися, чи не забігли туди кури, бо там у нас лисиця ходить. Бачу, сидять купкою четверо гусей, поопускали голови. Здорові такі. Кажу внучці Ані: "Чиїсь гуси до нас на город зайшли, а йде ніч. Збігай до сусідів, попитай". Виявилося, що у всіх гуси вдома. Казали, може з інших вулиць прилетіли.

Я вирішила їх загнати до себе, бо вже сутеніло. Пішли так, ніби в мене й жили. Але такі знесилені були. Іде-йде, впаде, іде-йде, впаде. Звернула увагу, що мають великі лапи і якось по-іншому шиї тримають. Припустила, може, лебеді. Загнала в сарай, де колись були кури. Їсти нічого не захотіли. Були пригнічені. Я подзвонила до нашої ветлікарки Люби Іванівни. Домовилися, що вранці навідається.

— Коли я їх побачила, сказала: "Галю, це справді лебеді. Тільки молоді. Видно, пізно вилупилися, тому й пір'я ще сіре, а не біле", — згадує 61-річна Любов Грицай. — Галя вигнала їх у двір. Налила їм водичку в відро, а вони не підходять. Сказала, що треба якусь мілку посудину. Вона принесла розрізану шину від машини. Налила туди води і вкинула запарену дерть, яку я привезла. Підійшло одне, почало їсти й пити, за ним — друге, потім — третє із четвертим. Ми зраділи, вийшло їх нагодувати.

Лебеді швидко звикли до ­двору. Не бояться домашніх тварин і птиці. Їдять усе, що дають.

— Випускаю щоранку в двір. Знають, куди йти, де стоїть водичка з їжею, — розповідає Галина Зязя. — Спочатку варила їм картоплю. Запарену дерть намішувала з тертими буряками або гарбузами. Тепер получила за пай зерно. Кукурудзу їдять краще, ніж пшеницю. Наїдаються вдосталь. Розправляють уже крила. Повеселіли. Вже дають себе гладити.

— Учора побачила Галю, питаю: "Як там наші діти?" — додає Любов Грицай. — Лебеді в нашому ставку появилися останніми роками. В тому кар'єрі колись видобували торф. Тепер там водиться риба. Влітку є ряска. Територію облюбували дикі птахи. Останнім часом було таке, що плавало понад 30 лебедів. Цього літа була лише одна сім'я з п'ятьома маленькими дітьми. Поруч болота, там полюють на качок. Мисливці, мабуть, вбили одного молодого лебедя і їхніх батьків. А ці четверо врятувалися.

Розголосу про прихід лебедів на подвір'я Галини Зязі надав староста села 53-річний Анатолій ­Гейко.

— Галина Костянтинівна живе неподалік. Саме послала онуку до сусідів питати про гусей. Думала, може в когось якась нова порода, — каже він. — Подзвонив фотокореспонденту районної газети Лєні Лебідь. Сказав: "Лєночка, ти можеш у Рождественському зробити чудо? Хочу, щоб Лебідь сфотографувала лебедя". Запала тривала пауза. Розповів Лєні історію з лебедями.

Галина Костянтинівна говорила, що дзвонив якийсь чоловік, представлявся, що з Межигір'я. Казав, можуть там лебедів прихистити. Але вона не впевнена, чи добрі наміри в тих людей. І чи дійсно з Межигір'я вони. Тому залишить птахів у себе.

Зараз ви читаєте новину «"Дзвонив чоловік із Межигір'я. Казав, можуть там прихистити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути