пʼятниця, 21 червня 2013 00:00

Дворняга об'їздила всю Європу. Збирається в Африку

15 червня у столичному парку Дружби народів 50 дворняг взяли участь у виставці безпородних собак "Кубок Барбоса". Вони дефілювали у карнавальних костюмах.

— Лія любить красиво одягатися, бо вона фешн-собака, — каже 37-річна Євгенія Курова, режисер відеомонтажу, тримає 2-річного пінчера-метиса. Лія у чорній жилетці зі сріблястим черепом та пишній спідниці з чорного тюлю. На шиї має нашийник із шипами. У хазяйки та собаки однакові сонцезахисні окуляри. — Побачили її фото на інтернет-сторінці притулку в Бородянці. З першого дня у родині собака прийняла всіх. Любить мого 10-річного сина, засинає з ним і будить. Хотіла, щоб на виставці була феєю. Але син вирішив, що Лія має бути модною байкершею. Ми з нею схожі характерами і зовнішністю — обидві красуні.

Лія лапами обіймає Євгенію за шию. Кладе голову на плече. Помічає поряд дворнягу 6-річну Ладу. Виривається з рук і обнюхує її. Ладу привів на виставку львівський ресторатор Ігор Замлєлов, 36 років. Убрав її в костюм мандрівника — сині штани з пальмами, тільник і солом'яний капелюх.

— Постійно беру Ладу в мандри, — Ігор гладить собаку між вухами. — Разом об'їздили всю Європу. Цьогоріч збираємося в Африку. Ладу знайшла дружина в під'їзді нашого будинку. Вона разом із сестричкою лежала в картонній коробці. Забрали обох. За кілька днів одну, товстішу і симпатичнішу, взяла знайома. У нас залишилася худорлява й нещасна дівчинка. Коли виросла, стала справжньою красунею.

У конкурсі перемогла 6-річна Грета. Хазяйка Юлія Радченко, 27 років, одягла її наче пуделя Артемона. Сама була в образі Мальвіни.

— Костюми замовляла у знайомої швачки, — розповідає Юлія. — Два рази ходили на примірку. Греті це дуже подобається, бо вона любить одягатися. У дощ не вийде на вулицю без комбінезона. Сяде біля парадного і дивиться на двері. Повертаюся, щоб одягнути її.

Юлія просить Грету лягти. Та виконує команду.

— Шість років тому батько повернувся додому й розказав, що бачив на вулиці щенятко. Воно бігало між людьми. Вибігало на дорогу, не знало, куди йти. Почала вмовляти забрати його додому. Мама була проти, бо не терпить собак у квартирі. Я сказала, що відвеземо в село до бабусі. За годину тато приніс цуценя. Зразу почала виконувати всі команди. Терпіла, щоб не ходити в туалет у квартирі. Грета не гризла меблі, лише з'їла кілька шкарпеток і шнурків.

Пройшла загальний курс дресирування та курс "Охорона власника". Там кусала на рівні з вівчарками і пітбулями. Та на людей ніколи не кидається. Одного разу мене захистила. Пізно причепилася компанія п'яних молодиків. Узяла Грету за ошийник і притягнула до себе. Вона зразу все зрозуміла. Голосно гавкала, доки хлопці не відійшли. Любить апельсини та грейпфрути. Цитрусові собакам не можна давати, щоб не було алергії. Але коли вдома хтось їх їсть, Грета скавчить і пускає слинки. Неможливо їй відмовити.

У дресируванні кращі за вівчарок

— Дворняжка — це собака на всі випадки життя, — говорить столичний кінолог 40-річний Валентин Шевченко. — Вони мають вроджений імунітет і не так часто хворіють, як породисті пси. Мають високий інтелект. Якось клієнтка привела на щеплення свою дворняжку. Розказувала: "Поїхали з чоловіком і дітьми на річку. Взяли Сьюзі. Там якийсь чоловік на човні рибалив і запропонував покататися. Ми сіли в човен, а Сьюзі залишили на березі. Тільки відпливли на десяток метрів, вона кинулася у воду, хоча раніше ніколи не плавала. Назад поверталися вже всі разом". Дворові собаки краще засвоюють гарні манери. Є багато прикладів, коли на курсах дресирування обганяли вівчарок і коллі. Дворняги — прекрасні охоронці. Також вони веселі та грайливі. Їх утримання обходиться у три рази дешевше, ніж вівчарки.

Зараз ви читаєте новину «Дворняга об'їздила всю Європу. Збирається в Африку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі