пʼятниця, 17 вересня 2010 08:27

Двох качок уполювали за півтори години

Автор: фото:Ірина ПАТЛАТЮК
  Уманці Іван Кравченко (ліворуч) та Олег Журба з мисливським собакою Річем щойно вполювали качку. Полюють разом 15 років
Уманці Іван Кравченко (ліворуч) та Олег Журба з мисливським собакою Річем щойно вполювали качку. Полюють разом 15 років

4 вересня відкрився сезон полювання на пернатих. Стартував на три тижні пізніше, ніж зазвичай. Початок перенесли через масові лісові пожежі. Сезон триватиме до 27 грудня.

У четвер після 17.00 з Юрієм Мульком, головою товариства мисливців і рибалок "Уманське", їдемо "нивою" в село Фурманка, що за 30 км від міста Умань на Черкащині. Там є каскад ставків. Зустрічаємося з уманськими мисливцями 55-річним Іваном Кравченком та Олегом Журбою, 52 роки.

— Іван Іванович та Олег Федорович полюють разом років 15. Узагалі з випадковими людьми йти на полювання не варто, — каже 47-річний Юрій Мулько.

Підбігає великий чорний пес, обнюхує. Махає хвостом і дивиться в очі.

— Річ, до мене, — Іван Кравченко гладить свого дратхаара. — Три роки з ним полюю. Жодного разу не підводив. Ось приніс мені чийогось підранка. Це не ми стріляли. — Показує дику качку.


Без собак дозволяють полювати у середу, суботу та неділю. У четвер — лише із собаками.

— Ми на в"яхеря приїхали, — говорить Олег Журба. — Тут поле соняшникове. В"яхері там годуються. Але щось жодного не бачили. Минулого тижня вполювали чотирьох перепелів. Вони жирні зараз, але їх вже мало, відлетіли.

— Тут немає жодної качки, — Іван Кравченко пропонує їхати в інше місце. — Повернемося на заході сонця.

За кілька кілометрів зупиняємося біля очерету.

— Там далі ставок, у комишах точно качки є, — пояснює Юрій Мулько.

Мисливці розходяться. Мулько з Кравченком ідуть ближче до ставу, а Журба до дороги. Іван Іванович закидає в очерет палицю:

— Річ, шукай.

Собака перепливає на інший бік ставу, зганяє двох качок. Мисливці стріляють. Качка падає на плесо. Поцілив Юрій Мулько.

Пес виносить з води качку і несе до господаря. Кравченко віддає її Мульку. За дичину той простягає йому патрон.

— За законом мисливців, якщо чийсь собака дістав твою качку з води — маєш віддати або здобич, або патрон, — розповідає Юрій Мулько.

Якщо хтось уполював багато, а хтось зовсім нічого, ділимо порівну

Мисливці напоготові. Річ знову йде в очерет.

— Нас зазвичай полює чоловік 12, — Олег Журба перезаряджає рушницю. — А сьогодні вибралися вдвох. Ми полюємо для задоволення. Якщо нічого не принесу, то день не зіпсую. Головне — відпочити від міста. Якщо хтось уполював багато, а хтось зовсім нічого, ділимо порівну.

— У мене Річ торік 20 крижнів-підранків приніс. По комишах позбирав. Я не встиг навіть рушницю зарядити, жодного пострілу не зробив, — сміється Кравченко. — А він носить і носить. Усі аж нервувати почали, що мені так щастить.

З очерету знову злітає качка. Олег Журба стріляє та поцілює у сухе дерево біля ставу. Із тріскотом падає велика гілка. Всі сміються. Качка полетіла.

— Тут ми вже нічого не візьмемо, хвилин за 20 сідатиме сонце, — додає Кравченко.

Повертаємося до ставу, біля якого зустрілися годину тому.

— Зброя має важливе значення, — показує рушницю. — У мене "Браунінг" чотиризарядний. Весною купив. Новинка. Коли щось з"являється нове, старіші моделі продаю, докладаю і купую нову. Від рушниці багато що залежить.

— А в мене "Іжовка" двозарядна, — дістає свою Олег Журба. — Не зраджую їй. 25 років разом полюємо. Мені іншої не треба.

Чути шум крил. Три качки намагаються сісти на став. Журба їх зганяє, імітуючи крякання качки, стріляє. Долучається і Кравченко. Одна качка падає в очерет. Десь далеко теж чути постріли. У сутінках їде автомобіль.

— Качка реагує навіть на блиск очей, не те що на автомобільні фари, — пояснює Юрій Мулько. — Тому вже може і не прилетіти.

Олег Журба докурює другу цигарку.

— Сонце вже майже зайшло, полювання вдалося, — каже Іван Кравченко.

Зараз ви читаєте новину «Двох качок уполювали за півтори години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі