Ексклюзиви
пʼятниця, 12 листопада 2010 10:45

Домовика бачать тварини і діти

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"У кожному будинку живе домовик. Він або добрий, або злий. Усе залежить від того, як себе поводять господарі помешкання", — каже столичний біоенергетик Борис Наумчук, 58 років.

Запрошує на кухню, заварює каву.

— Мій домовик живе під мийкою на кухні. Коли заходжу у квартиру, вітаюся з ним. Вони не люблять, коли їх називають Нафаня чи Кузя. Краще кликати його господарем.

Наливає трохи кави на блюдце, ставить під умивальником.

— Колись дружина туди ховала відро для сміття. Вранці знаходили його перевернутим. Господареві, певно, сміття воняло, тому й розкидав його, щоб показати своє фе.

Домовики обирають собі місце на кухні під умивальником або знаходять темний куток в одній з кімнат. У приватних будинках мешкають на горищі. Активно пересуваються вночі, щоб ніхто не заважав.

— У квартирі з'являється з моменту поселення людей. Фактично він — втілення думок господарів. Його бачать тільки домашні тварини та діти. Багато дітей через це починають заїкатися та боятися. Щоб у дитинки не було переляку, її треба охрестити. Похрещених дітей домові не зачіпають. Одні мої знайомі до 5 років не хрестили дитину. Вона погано спала і скаржилася, що хтось на неї дмухає вночі. Дорослі домовичків не помічають. Ті приймають різні образи — від маленької лисиці до старенького дідуся. Може бути чорним, рудим чи білим. Руді живуть у господах, де утримують багато худоби. Поселяються у хліві разом зі свійськими тваринами. Їхня головна функція — оберігати помешкання.

Борис Володимирович щомісяця пригощає домовика солодощами, кавою та молоком.

— Його постійно треба задобрювати. Від домовика залежить добробут в оселі, достаток сім'ї, інтимне життя подружжя, успішність дітей у школі. Для цього необхідно раз на місяць ставити йому в одному місці воду, класти цукерки. Просто так він нічого не візьме. Щоб зрозумів, що то для нього, залиште солодке на столі, запаліть три свічечки, подивіться у правий кут кухні, тричі повторіть: "Годувальнику мій, ось тобі хліб і сіль, а мені даруй у цьому домі щастя, здоров'я й любов" і вийдіть на 10 хвилин. Іменини домовики святкують уночі з 10 на 11 лютого. Тоді йому треба накрити кращий стіл.

Вони відчувають характер людей.

— Якщо у вас злий, заздрісний гість, домовик починає хвилюватися, звертати увагу на себе. Зі столу може впасти тарілка, пролитися напій. Іноді він починає душити гостя. Тоді той може раптово закашляти або подавитися.

Під час переселення радить забирати домового з собою.

— Коли зберете усі речі, попросіть його переїхати з вами. Відкрийте сумочку чи валізу з одягом. Без запрошення домовик залишиться в старому помешканні й шкодитиме новим господарям. Домовий з-поміж членів родини вибирає улюбленця та оберігає його. Але той, хто не сподобався, починає хворіти чи часто нервуватися.

Злого домового виселяють зі свічками

Якщо люди живуть щасливо та не сваряться, домовик добрий. Якщо у квартирі часто виникають конфлікти, лаються та проклинають — добрий домовик утікає. Замість нього приходить злий.

— Відколи він поселиться у квартирі, добра не чекайте, — застерігає Борис Наумчук. — Виникатимуть хвороби, пожежі, плакатимуть маленькі діти, розлучатимуться подружжя. Щоб вивести злого домовика, освятіть помешкання. Принесіть із церкви свічку, запаліть її і з цим вогнем пройдіться по всіх кутках оселі. Злі домові святого вогню лякаються. Коли утечуть, на їхнє місце запросіть доброго. Перепросіть у нього за всі образи.

Зараз ви читаєте новину «Домовика бачать тварини і діти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути