середа, 22 серпня 2007 16:37

До Загребельного щодня приїздить "швидка"

  25 серпня письменникові Павлу Загребельному виповнюється 83 роки
25 серпня письменникові Павлу Загребельному виповнюється 83 роки

25 серпня українському письменникові Павлу Загребельному виповнюється 83 роки. Він народився 1924 року в селі Солошине Кобеляцького району на Полтавщині.

Павло Архипович живе у Кончі-Озерній у письменницькому кооперативі, на дачі N23. По сусідству з ним, на 19-й, живе 84-річний письменник і шевченківський лауреат Олександр Сизоненко. Вони із Загребельним давні друзі, колись Сизоненко писав про нього в книзі "Не вбиваймо своїх пророків".

— Ми познайомилися ще в п"ятдесятому році, під час будівництва Каховської ТЕС і Південноукраїнського зрошувального каналу, — пригадує Олександр Олександрович. — У Каховці тоді зібрали українських письменників на нараду. Потім Загребельний у журналі "Вітчизна" надрукував мій перший роман "Корабели". Нині в мене не залишилося жодного примірника — останній хтось узяв почитати й не повернув.

Дачі письменників у Кончі-Озерній стоять поряд.

— Дружина Павла Архиповича, Елла, не пустила мене до нього цьогоріч, — розповідає Сизоненко. — Пояснила, що йому тяжко розмовляти. У Загребельних у Кончі-Озерній є два будинки. Павло Архіпович живе в маленькому, що стоїть біля воріт. Щодня о дванадцятій до них приїздить карета "швидкої".

Сизоненко розповідає, що колись у Кончі-Озерній було письменницьке містечко. А зараз лишилося лише чотири будинки письменників — його, Загребельного, Павличка та Драча.

— Решту купили банкіри, торгаші, бандити. Сотка кілька років тому десять тисяч доларів коштувала, — пояснює він.

Дружина Загребельного, 77-річна Елла Михайлівна Щербань, зауважує, що Сизоненко давно до них не дзвонив і не зазирав.

— Хай би заходив, — каже вона. — Але дня народження Павла Архиповича ми не святкуватимемо. Хворіємо й він, і я. Чоловік уже не піднімається з ліжка.

— Десь у лютому приїжджав до нього, — згадує директор видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький. — У нього щось із легенями. Вітатиму його, але навряд приїду.

У "Фоліо" вийшло 15 романів письменника. Загалом він написав понад 40 романів. Його твори перекладено 23 мовами.

Павло Загребельний двічі удостоєний Шевченківської премії — за романи "Первоміст" і "Смерть у Києві". Свою першу збірку оповідань "Учитель" він видав у 32 роки. А перший роман "Європа 45" написав у 35. Його останній роман "Думки нарозхрист" вийшов друком 1998-го.

На 80-річчя Павло Загребельний був удостоєний звання Героя України. Орден йому вручив тодішній президент Леонід Кучма.

Зараз ви читаєте новину «До Загребельного щодня приїздить "швидка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі