середа, 29 грудня 2010 10:30

Для Януковича поставили капличку

Автор: фото: Ірина КОПИСТИНСЬКА
  Робітники заїжджають на територію пансіонату поряд із контроль-пропускним пунктом до державної резиденції ”Синьогора”
Робітники заїжджають на територію пансіонату поряд із контроль-пропускним пунктом до державної резиденції ”Синьогора”

До Нового року карпатську державну резиденцію "Синьогора" у селі Стара Гута Богородчанського району на Івано-Франківщині оновили. У дворі замість літньої альтанки поставили капличку, зробили прибудову до мисливського будиночка, облаштували тенісний корт. На свята тут очікують президента Віктора Януковича із сім'єю.

Село Стара Гута тупикове, останнє по дорозі до гір. Оточене заповідними лісами і горами Ґорґанами. Налічує 80 дворів, половина з 300 жителів давно виїхали на заробітки.

54-річний місцевий за 120 грн погоджується підвезти до резиденції. Називатися не хоче.

— Дачу ремонтували більш як півроку, — розповідає дорогою. — Я всередині не був, але кажуть, що там усе позривали до цегли, міняли сантехніку, проводку. Напевно, щоб жучків ніяких не полишалось. У нас жартують, що так виганяють дух Майдану. Все старе ізсередини повикидали. Хіба не можна було то все віддати в інтернат чи престарілим? Кілька місяців щодня по дорозі зо 10–15 машин їздили — возили каміння, щебінь.

При в'їзді до Старої Гути на гірських схилах праворуч між деревами видніються будиночки. Водій каже, що там дачі сім'ї покійного Віктора Черномирдіна та доньки Бориса Єльцина.

— Роботами на резиденції керували поляк — нібито той, який колись проектував дачу, і росіянин. Прості робочі мають по 120–150 гривень. Але їх заставляють робити вдень і вночі. Одного звільнили, бо відмовився на Покрову працювати. Кажуть, туди тенісний корт привезли. А ще на території чи біля неї нібито зводять п'ятиповерховий будинок (ходять чутки, що окремий дім мають збудувати для російського президента Дмитра Медведєва. — "ГПУ").

Щоб дістатися державної дачі, треба переїхати через річку Бистриця Солотвинська. Дорога добротна, асфальтована.

— Людям заборонили збирати гриби в лісі біля резиденції, — говорить водій. — Поставили дротяну сітку і сигналізацію. Як тільки хтось підходить чи під'їжджає близько, з'являється охорона.

Неподалік центрального пропускного пункту резиденції розташований пансіонат "Синьогора" для туристів. Найдешевший номер коштує 150 грн за добу.

За 200 м від в'їзду до президентської дачі стоїть грейдер. Його тримають для розчищання доріг.

Біля пропускного пункту перед зачиненою брамою чекають п'ятеро людей. Озброєна охорона не пропускає їх. За воротами, окрім дороги, нічого не видно.

— Та ми ж працюємо тут, — пояснює жінка охоронцям. — Вже дванадцята година дня, коли ми роботу свою зробимо? — вона з колегами приїхала з Івано-Франківська. — Щодня нам виписують нові перепустки, мусимо чекати. Ми вже прикрасили 8-метрову ялину біля будинку. Її спеціально привезли і посадили біля входу. Бо всі тутешні ялини трохи лисуваті. Ще плетемо гірлянди, а коли поставлять деревце у приміщенні — прикрасимо і його.

Фотографувати пропускний пункт забороняють.

— Віддайте швидко свою камеру і постирайте все, що встигли зняти, — підходить упритул охоронець.

За 100 м від КПП — гуцульська колиба. Біля неї на вулиці накрита альтанка. У ній курять і п'ють каву кілька молодих чоловіків.

— Хлопці, ви працювали на дачі? — запитую.

— Ну, — неохоче відповідає один. — Ремонти вже закінчили. Капличку дуже гарну поставили на місці бесідки, із жовтими куполами. А всередині будинку не був, не знаю. Ні про який дім для Медведєва не чув.

У селі про нового президента говорити не хочуть.

— Хай би він справді збільшив гроші на дітей, — відмахується молода селянка. — А з пенсіями що поробили! Нема віри нікому.

— Ющенко завжди їхав на цю дачу ескортом. До всіх вітався через вікно, піднімаючи руку догори, — пригадує гутянець Василь. — Якось навіть до церкви нашої зайшов на 15 хвилин, а жінка його книжки в бібліотеку подарувала. А Янукович проїжджати тут не буде — вертольотом полетить на дачу. Він же знає, як його на Заході "люблять".

У сільраді не кажуть ані слова.

— Голови зараз нема, — відвертаються дві працівниці у приймальні. Дають зрозуміти, що розмови не вийде.

Однак через ремонти на дачі місцеві задоволені:

— Уже два місяці наші хлопці мають роботу, — каже гутянка, просить не називати її. — 60 чоловіків тільки з Гути набрали. Знаю, що в жовтні дерева на території садили, зараз уже прибирають. А що ще — хтозна. Їм добре платять, але харчуватися мусять самі. Взагалі, відколи ту дачу збудували 2001 року, нам стало краще жити, Гута стала багатшою. Люди поспродували землю по 1,5–2 тисячі доларів за сотку, а біля самої резиденції навіть по 3 тисячі. Школу гарну збудували за Кирпи. Багато хто отримав постійну роботу. Чи готуємось якось до приїзду Віктора Федоровича? А що там готуватися? Прибирати вулиці ніхто не заставляє, — сміється.

— Може, підете колядувати до президента? — запитую.

— Та де там, — махає рукою. — Нас і до Ющенка не пускали. А до Януковича навряд чи хтось навіть пробувати буде — все'дно не пустять.

Зараз ви читаєте новину «Для Януковича поставили капличку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі