вівторок, 20 листопада 2018 00:20

Діана Петриненко була прикута до ліжка після інсульту

Автор: www.galinfo.com
  Діана Петриненко мала лірико-колоратурне сопрано. Була солісткою хорової капели ”Думка” та Київської філармонії
Діана Петриненко мала лірико-колоратурне сопрано. Була солісткою хорової капели ”Думка” та Київської філармонії

20 листопада на Байковому кладовищі у Києві поховають співачку Діану ­Петриненко. Померла в суботу ввечері. Її серце зупинилося на 89-му році.

— Мама хворіла, — розповідає син, співак 65-річний Тарас Петриненко. — Кілька років тому перенесла інсульт. Відтоді була прикута до ліжка. В останні дні був поруч із нею.

Діана Петриненко народилася в селі Білоусівка Драбівського району Черкаської області. Під час Другої світової війни німці розстріляли її батька.

— Тато встиг передати з тюрми записку своїм трьом дітям, — згадувала Діана Петриненко. — Мені написав: "Діанусю, мій солов'їний голосочок, ти будеш щебетати, але слухайся маму". Відтоді завжди гірко плачу, коли чую пісню "Пішли діти у долину, знайшли батькову могилу".

Після восьмого класу вступила до Київського музичного училища.

— Старший брат навчався у Києві. Приїхав додому і сказав: "Збирайся. Будеш учитися співати". Я образилася: "І так добре вмію". Їхали на даху вагона. З харчів мали кілька качанів вареної кукурудзи. В училищі директор гримнув: "А чого так пізно? Екзамени закінчилися". Та погодився мене послухати. Взяв без іспитів.

Закінчила Київську консерваторію. Була солісткою хорової капели "Думка". Упродовж 26 років — солісткою столичної філармонії.

— Щоб зачепити душу слухачів, на сцені треба поводитися природно, — казала Діана Гнатівна. — Коли я виконую ліричну пісню, переживаю її. І тоді в голосі з'являються тембральні фарби. Інколи так вживаюся в образ, що боюся заплакати.

Діана Петриненко виконувала українські та народні пісні, арії з опер і романси композиторів Анатолія Кос-Анатольського, Миколи Лисенка, Юлія Мейтуса, Платона Майбороди, Якова Степового, Олександра Білаша.

Була заміжня за журналістом Гаринальдом Петриненком. Він грав на кларнеті, був автором телепередачі про народну творчість "Чиста криниця". Помер 1980 року.

— Батько похований на Байковому кладовищі у важкодоступному місці. Для мами виділили інше, — каже Тарас Петриненко.

Зараз ви читаєте новину «Діана Петриненко була прикута до ліжка після інсульту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі