вівторок, 08 листопада 2011 06:15

Депутат заклав у ломбард "Порше Каєн"
5

Один із клієнтів ломбарду у Голосіївському районі Києва несе заставляти спортивний велосипед, який придбав за 40 тисяч гривень. Планує викупити його через місяць
Фото: фото: Наталія Чубенко
Перстень з діамантом на чотири карати. Такий в магазині коштує 30 тисяч доларів. У крамниці ломбарду можна викупити за півціни
Власник ломбарду Андрій Мельник показує старовинну ікону, яку колись заставили, але не викупили. Більше цінуються ті ікони, які стояли в церкві
Мобільні телефони, які не забирають із застави, продають удвічі дешевше
Старовинна дамська сумка та пудрениця із срібла XIX століття. З такими аксесуарами світські пані ходили на бали

До ломбарду, що в Голосіївському районі Києва, чоловік приносить бур. Власник закладу 27-річний Андрій Мельник просить у нього документи і паспорт на пристрій.

— Звідки я знаю, що він не крадений? — каже клієнту.

У приміщенні на столах — телевізори, DVD-програвачі, мобільні телефони. На вішаках — куртки й шуби. Ціни вдвічі нижчі, ніж у магазинах.

— Це міф, що в ломбарди ходять самі наркомани. Із такими людьми невигідно зв'язуватися. Прийдуть їхні родичі, будуть плакати, просити повернути річ. Один хлопець приніс нам велосипед, дали йому 200 гривень. Наступного дня прибігає його мама: "Віддайте!". Нашкребли в родині 200 гривень, і велосипед забрали. За кілька тижнів хлопець знову притягнув його. Я відмовився брати. То він поніс його на базар і продав за копійки.

Андрій сидить у бежевому шкіряному кріслі. Перед ним на столі білий комп'ютер фірми "Епл". Над дверима висить плазмовий телевізор.

— Після пограбувань міліція звертається до нас. Якщо заклали вкрадений мобільник, будемо змушені його повернути. Нещодавно дзвонив чоловік. Питав, чи можна привезти кольє за 30 тисяч доларів. Я можу продати за 15 тисяч, але потрібно для цього орендувати магазин у центрі Києва. Красиво його обставити, знайти продавщицю. І може, за півроку-рік знайдеться клієнт, дружині якого кольє сподобається.

Висипає на стіл із пакета коштовності. Там вісім перснів, кілька підвісок і сережок — усе з діамантами.

— У цих виробах по два-три карати. Такі камінці Бред Пітт дарує Анджеліні Джолі. Я майже не знаю цього клієнта, але людина багата. Те, що приніс, — дрібниці з того, що в нього є. За цей кульок я заплатив йому 10 тисяч доларів. А тут один камінь на ринку коштує 30 тисяч. Лежать у мене три місяці. Клієнт дзвонить, справно проплачує відсотки. Сподіваюся, він забере своє добро.

Запитую, чи не хоче залишити собі перстень.

— Будь-яку річ я мушу в себе купити, — пояснює Андрій. — До діамантів я ставлюся як продавець, що торгує цукерками. Четверта коробка в горлі застряне. Часто приносять підроблене золото. Фальшивки зазвичай починаються від 20–30 грамів. Це може бути половина міді, вкрита золотом. Таку річ напилюємо і перевіряємо реактивом. Підробка — шипить. Майже не беремо біле золото. Зараз його роблять із металу, який не піддається жодним реактивам. Інколи в ломбарді закладають землю, квартири, машини. Один нардеп заклав свій "Порше Каєн", який коштує понад 100 тисяч доларів. Мав якісь проблеми з бізнесом. Так і не забрав, машину ми продали.

Андрій має мережу з семи ломбардів. Раніше займався автоперевезеннями.

Зараз ви читаєте новину «Депутат заклав у ломбард "Порше Каєн"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі