середа, 20 червня 2007 15:23

Чотирирічній Саші Миколюк вставили штучне вухо

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Наталя Миколюк із дітьми — 3-річним Романом і 4-річною Олександрою. Донька Наталі від народження не чує
Наталя Миколюк із дітьми — 3-річним Романом і 4-річною Олександрою. Донька Наталі від народження не чує

24-річна Наталя та 28-річний Олексій Миколюки познайомились у Вінницькій політехніці, де навчалися. Обоє родом із райцентру Хмільник. Пара зустрічалася рік, а потім побралася.

— Розписалися ми в червні, — розповідає Наталя. — А 23 вересня у нас народилася донька. Ми назвали її Олександрою. Старі люди казали, що не добре називати дєвочку хлопчачим іменем. Краще було Варварою — це найближче церковне свято.

Коли Саші було 11 місяців, друзі Миколюків помітили, що дівчинка не реагує на їхні звертання. Лікарі заспокоїли батьків, мовляв, це минеться. Олексій і Наталя охрестили Олександру, дали їй друге ім"я Варвара. Але чути дівчинка так і не почала.

Миколюки зараз живуть у Хмільнику в однокімнатній квартирі. Це помешкання їм віддали батьки чоловіка. Жовті  шпалери на одній зі стін обдерті. Олексій і Наталя затіяли ремонт. З кімнати винесли меблі, лишили тільки два крісла та стіл.

4-річна Олександра та її 3-річний братик Роман бігають безупину по хаті. Дівчинка голосно незв"язно гуде. Менший братик намагається теж гудіти, хоч добре говорить. Спілкуються діти жестами.

— Кажуть, Саша глуха, бо я вагітною хворіла на герпес, — утираючи очі, розповідає Наталя.

У двері дзвонять, це прийшов Олексій.

— Чоловік має роботу у Вінниці, а я сиджу вдома, — радіє його приходу жінка. — Він менеджер із закупівлі зерна. Навіть на вихідні не завжди приїздить.

Наталя розповідає, що у Вінниці її донька ходила в садок для дітей із вадами слуху.

— Якось я почула в садочку розмову між двома батьками. Вони говорили, що глухому можна вживити штучне вухо. Операцію слід зробити до 5-річного віку — тоді дитина навчиться говорити.

За словами жінки, така операція коштує 100 тис. грн.

— Я почала писати на всі адреси, які бачила на етикетках. Купляла дітям цукерки — просила грошей на кондитерській фабриці. Писала листи й на горілчані заводи.

Із заводу "Рогань" на операцію Саші прислали 1000 грн. Незнайомі люди перераховували на рахунок Миколюків по 5, 10, 20, 100 грн.

— А бувало, що й по одній, — додає Наталя. — У дитсадку, куди ходить син, поставили скриньку з фотографією доньки. Діти туди складали гроші.

Родині вдалося зібрати майже 50 тис. грн. А 40 тис. грн Миколюки взяли в кредит.

На початку травня дівчинку прооперував у Дніпропетровську професор Володимир Березнюк. Їй вставили у вухо "волосок". Операція тривала більше п"яти годин. 5 червня до "волоска" приєднали штучне вухо.

Саша вже реагує на стук. Він їй не подобається. Показує, наприклад, щоб не стукали за столом ложками. Дівчинка почала вимовляти нові звуки "в" і "к".

— Але я у відчаї, — бідкається мати. — Година із сурдопедагогом у Вінниці коштує 25 гривень. А в Хмільнику взагалі учителів для Саші нема.

Лікарі твердять, що за півроку Саша Миколюк почне говорити.

— Чекаю, коли вимовить "мама", — говорить Наталя.

Глухий Леонід Пономаренко пише музику

Леонід Пономаренко з Обухова на Київщині в дитинстві перехворів на кір. У першому класі чоловік почав гірше чути, а в 25 років оглух. Леонід пише музику на синтезаторі "Ямаха", грає на гітарі, баяні. Видав кілька музичних дисків. Чоловікові музика сниться. Мати Леоніда гарно співала, батько грав на гармошці на весіллях. А дід — офіцер, на оперній сцені в Одесі співав так, що свічки гасли, каже сестра Пономаренка Галина.

Галина ВАКАР

Зараз ви читаєте новину «Чотирирічній Саші Миколюк вставили штучне вухо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі