пʼятниця, 12 вересня 2008 18:54

Чоловіки падали перед Тетяною Дороніною
8

Тетяна Дороніна знялася у 15 кінофільмах, досі працює художнім керівником Московського художнього академічного театру на Тверському бульварі
Фото: фото: ІТАР-ТАРС
Із першим чоловіком Олегом Басилашвілі актриса познайомилася у студії МХАТу. Одружилися 1955-го
Режисер Едвард Радзинський прожив із Тетяною Дороніною два роки
Із Робертом Тохненком — останнім своїм чоловіком — Тетяна Дороніна прожила у шлюбі найдовше — 10 років
Четвертий чоловік актриси Борис Хімічев згадує, що Дороніна завжди домінувала у стосунках

Народній артистці СРСР Тетяні Дороніній учора виповнилося 75 років. Президент Росії нагородив актрису орденом Пошани.

Дороніна із 1987-го працює художнім керівником Московського художнього академічного театру на Тверському бульварі. Досі грає на сцені. У кіно дебютувала 1955-го — у мелодрамі "Перший ешелон". Тоді ж вийшла заміж за однокурсника Олега Басилашвілі.

— Скромне весілля Таня й Олег святкували у квартирі, без весільної сукні та обручок, — згадував їхній викладач Іван Тарханов.

Після закінчення МХАТу подружжя переїхало до Ленінграда. Тетяну запросили до Большого драматичного театру. Актриса поставила умову — зарахувати в трупу її чоловіка й дати йому роль у виставі.

Шлюб Дороніної та Басилашвілі тривав вісім років.

— У Тані м"який характер і великий талант. Проте під дією театру характер її змінився. Коли ми розлучилися, я зрозумів, що звільнився від цього гніту, — каже Олег Басилашвілі, 73 роки. — Вдячний Тетяні Василівні, що вона ініціювала розлучення.

Другим чоловіком Дороніної став театральний критик Анатолій Юфіт, старший на 10 років. У шлюбі прожили три роки. Юфіт завідував кафедрою історії російського театру в Ленінградському театральному інституті. Студентки обожнювали його. Якось Юфіт не зустрів дружину із гастролей. Дороніна розлютилася й поїхала в Москву до Едварда Радзинського. Драматург допоміг влаштуватися у МХАТ. Присвятив їй чимало своїх п"єс. За два роки розлучилися.

— Її характер — це нещасливе продовження таланту, — каже Едвард Станіславович, 71 рік. — Щодня, окрім неділі, йшла в театр. Уранці — на репетиції, ввечері — на вистави. У перервах спала в гримерці.

Із четвертим чоловіком Борисом Хімічевим актриса познайомилася на пробах фільму "Ще раз про кохання". Дороніна грала бортпровідницю Наталю. Актор прийшов пробуватися на головну роль.

— Мене привели в гримерку — перед ясні очі Тетяни Василівни, — згадує Борис Хімічев, 70 років. — Зміряла поглядом з ніг до голови. Я почервонів і кажу помічникові режисера: "Передайте мадам: я не те що гратиму — я навіть пробуватися на роль не буду".

На головну роль затвердили актора Олександра Лазарєва. Дороніна перейшла в театр Маяковського, де працював Хімічев. В одній із вистав вони грали коханців.

— Відвертих сцен не було, — розповідає Хімічев. — Але руку я цілував пристрасно, із задоволенням. Відчував, що скоро почнеться роман.

1973-го одружилися. У шлюбі прожили дев"ять років.

— Ми часто сварилися. У стосунках домінувала лише вона, — згадує Хімічев. — Якось після вистави шепнула: "Зайди до мене". Я прибіг. Думав, помиримося. Вона сказала: "Борічка, я заміж виходжу".

П"ятим чоловіком Дороніної став Роберт Тохненко. Із ним актриса познайомилася в садівничому товаристві "Актор", яке очолювала.

— Роберт Дмитрович в усьому слухався дружину, — каже сусідка по дачі Євгенія Василівна. — Після вистави до Тетяни Василівни стояла черга шанувальників із квітами, а він чекав у машині біля театру. Дороніна любила командувати чоловіками. Якось захотіла піти з посади директора "Актора". Делегація чоловіків благала її залишитися. Дороніна скомандувала: "На коліна!". Усі покірно впали перед нею.

Із Тохненком актриса розлучилася через 10 років. Дітей у Дороніної немає. Жінка живе сама на Фрунзенській набережній у Москві.

Зараз ви читаєте новину «Чоловіки падали перед Тетяною Дороніною ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі