четвер, 21 жовтня 2021 06:50

Чергу в секонд-хенд займають за годину до відкриття

— Щось сьогодні мало людей зібралося. Минулої середи на ґанку не було де стати, — каже до знайомої жінка років 50 в чорній шкіряній куртці і джинсах. Стоїть перша в черзі до магазину вживаного одягу "Секонд-маркет" в Гайсині на Вінниччині.

На годиннику 8:30. Крамниця відкриється за пів години. Поблизу зібралося восьмеро жінок.

Автор: ІРИНА МАМРИГА
  Люди вибирають речі в магазині вживаного одягу ”Секонд-маркет” у Гайсині на Вінниччині. В останній день завозу кілограм коштує 21 гривню
Люди вибирають речі в магазині вживаного одягу ”Секонд-маркет” у Гайсині на Вінниччині. В останній день завозу кілограм коштує 21 гривню

— Середа — найдешевший день. Кілограм речей коштує 21 гривню, — розповідає 47-річна Галина із села Куна, що за 10 км від міста. Приїхала до райцентру купити штори у вітальню. — Ще в понеділок пригледіла собі гарні бежеві. Але заважили на 320 гривень. Для мене то дорого. Тому запхала їх у страшнючу сумку. Надіюся, ніхто не помітив і не забрав.

Людей біля магазину більшає. За 10 хв. до відкриття їх уже з чотири десятки.

— Сьогодні переважно приходять люди старшого віку, — каже медсестра 52-річна Наталія. — Молодь прибігає в перший день завозу. Знаю й багато лікарів, які секонд-хенд не пропускають. Але тоді кілограм коштує в 10 разів дорожче — 229 гривень. Хоча і останнього дня можна прілічні речі знайти, навіть з етикетками. Ось зараз на мені все із секонд-хенду, крім ліфчика і трусів. Цей кардиган взяла всього за 80 гривень. За водолазку заплатила 20 чи 25. Кросівки знайшла в ідеальному стані, вже другий рік їм зносу нема.

— А мені шкода нашу молодь. Красиві, розумні, а мусять по гуманітарках ритися, — приєднується до розмови пенсіонерка Тетяна Михайлівна в червоній куртці. — Від великих статків сюди не приходять.

— Тут ти неправа, — перебиває жінка в джинсах, чорній толстовці і безрукавці. — В день завозу з восьмої ранку вже черга. Стоять такі хлопчики хитренькі, щоразу одні й ті самі. Забігають і хапають найкращий товар. У них глаз уже намьотан — раз-два і готово. Потім на базарі чи через інтернет перепродають. І непогано заробляють. В гуманітарці вєщі качественні.

— Тут і хитрих хлопчиків не треба. Навіть знайомі можуть розвести, — сміється 33-річна Юлія. — Років п'ять тому в секонд ходити соромилася, а на базарі не дуже й накупишся, бо все дорого. Колишня колега весь час приносила на роботу класний чоловічий одяг і взуття. Мовляв, на сина не підійшло, нехай мій чоловік поміряє. Я її постійно виручала. А виявилося, що вона все на секонді скуповує, а потім продає вдвічі дорожче.

У магазині продавці постійно просять, щоб відвідувачі залишали свої речі у шафах при вході. Найпершими розраховується за товар молоде подружжя з 4-річним хлопчиком. За повний пакет речей платять 48 грн.

— Ми сьогодні взяли чоловікові дві футболки, а сину курточку. Правда, не сподівалася, що щось толкове попадеться. Вчора кума казала, що немає з чого вибрати, — говорить 28-річна Людмила.

45-річна жінка з яскравим макіяжем і білявим волоссям, зібраним у високий хвіст, розглядає малинову вечірню сукню.

— Я — фатальна женщіна. Люблю все ек­стравагантне, — розповідає. Представляється Мариною. — Працюю в лікарні. Наші ставки так порізали, що зарплати не вистачає навіть за опалення заплатити. Тому вже не перший рік одягаюся в секонді. В липні взяла собі шикарне кашемірове пальто гірчичного кольору всього за 160 гривень. А кума колись купила лисячий полушубок, то її мала в училищі моднічала.

Високий чоловік у чорній куртці і спортивних штанях заглядає в контейнер із сумками.

— Я фанат рюкзаків. Це залишилося від юнацького захоплення туризмом, — каже 55-річний Леонід. — Сюди заходжу нечасто. Сьогодні нічого путнього так і не знайшов. Але минулої зими купив крутий наплічник. Якісно прострочений, з безліччю кишень і відділень. В одній із потаємних кишень знайшов 20 євро.

Всього в Гайсині працюють п'ять магазинів вживаного одягу. "Секонд-маркет" відкрили вісім років тому.

— Клієнтів не поменшало, але купують вже не так багато, як колись, — говорить менеджер Віталій Тертичний, 34 роки. — Раніше брали все, що подобається, — по 3–4 кілограми. Зараз — тільки найнеобхідніше. Люди економлять. Дається взнаки те, що зросли ціни на їжу й комуналку.

Сукню від "Валентіно" купила за 25 доларів

Автор: ZEN.YANDEX.RU
  Американській актрисі Джулії Робертс вручили ”Оскар” 2001 року за найкращу жіночу роль у фільмі ”Ерін Брокович”. Нагороду отримала в сукні з секонд-хенду
Американській актрисі Джулії Робертс вручили ”Оскар” 2001 року за найкращу жіночу роль у фільмі ”Ерін Брокович”. Нагороду отримала в сукні з секонд-хенду

Американська актриса 53-річна Джулія Робертс полюбляє скуповуватися в магазинах секонд-хенду. 2001-го під час церемонії вручення премії "Оскар" вона з'явилася на червоній доріжці в сукні від "Валентіно", яку придбала в магазині вживаних речей за $25–600 грн. Вбрання актриси спричинило фурор.

— Того року дизайнери ніяк не могли зробити те, що я їх просила. Я зайшла в магазин секонд-хенду і побачила плаття, про яке мріяла, — говорить актриса. — Крамниці вживаних речей — це можливість придбати річ, якої більше ні в кого не буде. Ходжу туди сама і привчаю до цього дітей. Вчу їх, що можна мати гарний вигляд не тільки в дорогому вбранні.

Зараз ви читаєте новину «Чергу в секонд-хенд займають за годину до відкриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі