пʼятниця, 14 червня 2019 05:25

Через чиновників фестиваль "Операфест — Тульчин" відкривали двічі

Автор: ІРИНА КАЛЬЧЕНКО
  Дві тисячі літрів кави та півтори тисячі літрів прохолодних напоїв випили на третьому Міжнародному фестивалі ”ОпераФест-Тульчин”, каже продюсер Ірина Френкель. Порція еспресо коштувала 25 гривень, холодної кави — 50 гривень. Захід тривав п’ять днів
Дві тисячі літрів кави та півтори тисячі літрів прохолодних напоїв випили на третьому Міжнародному фестивалі ”ОпераФест-Тульчин”, каже продюсер Ірина Френкель. Порція еспресо коштувала 25 гривень, холодної кави — 50 гривень. Захід тривав п’ять днів

4 червня у Тульчині на Він­ниччині втретє провели "Операфест — Тульчин". Це — найперший у Європі фестиваль класичної музики на відкритому повітрі. Сцену звели на території палацу Потоцьких біля двоповерхової рожево-­білої будівлі з колонами. Зараз там знаходиться місцеве училище культури.

Головні ворота до палацу Потоцьких відчиняють о 16:00. Сотні дітей мчать наввипередки, аби зайняти місця біля сцени — перші два дні фестивалю організатори зробили дитячими.

На пластмасових синіх столиках компанія дорослих чоловіків розпиває коньяк із кока-колою. Закусують шашликом із свинини, свіжими помідорами та огірками. Один дістає з кишені півлітрову пляшку горілки.

— Дітей в мене нема. Грошей ледь на себе вистачає. Доведеться їхати на заробітки у Чехію, бо дружина хоче двох, — він у спортивних штанях, чорній футболці та кросівках New Balance. Осушує склянку коньяку, розбавленого кока-колою. — Дітей плануємо завести вже років п'ять, але не виходить. У лікарні кажуть, що обоє здорові. Теща пилить, що проблема в моєму алкоголізмі. Але півлітра пива на день — це ж нормально. Який я алкаш?

Чоловік знову наливає собі коньяку. Вже без кока-коли.

Ввечері через запізнення офіційних осіб із Він­ниці вдруге проводять церемонію відкриття фестивалю.

— Навіщо цей цирк? Ми прийшли дивитися оперу, а не те, як перед нами чиновники на поклони йдуть за наші голоси, — каже повна світловолоса жінка своїй подрузі. П'є американо з молоком.

Із запізненням на 15 хвилин на сцені показують шоу "Кольори вітру". Американські співаки виконують пісні із діснеївських мультфільмів. Зверху над сценою повісили табло із перекладом текстів.

— Чому американці постійно посміхаються? В них щелепа не болить? — питає у свого друга 19-річний Антон Петровський.

— Вони щасливі, бо багато заробляють, — відповідає Іван Сироїд, 22 роки. — Мій брат переїхав у Портленд. Працює в IT-компанії. На місяць зароб­ляє 112 тисяч гривень, а в Україні мав усього 10. Вилікував маму та оплатив сестрі навчання у Львові. Через рік в Америці знайшов дівчину з Естонії. Скоро планують весілля.

7 червня стартує доросла програма фестивалю. До яток із їжею, в яких продають алкогольні напої, вишиковується черга із 20 ­людей.

— Ми були у Тунісі з дружиною. Таке гівно цей курорт, — розповідає у натовпі чоловік у синій сорочці. — Витратили 20 тисяч гривень на двох. 10 днів — коту під хвіст. Море холодне, смердюче.

В останній день фестивалю прем'єр-міністр 41-річний Володимир Гройсман прямує на захід разом із дружиною Оленою, 46 років, із центру міста. Дорогою з усіма бажаючими робить спільні фото.

— Він так схуд, кілограмів на 20, — каже одна жінка подрузі. — Зробився таким сексуальним. Якби менше жерла та скинула стільки ж, може б, звернув і на мене увагу. Чим я гірша від його дружини?

— Нащо він тобі здався? Кажуть, що такий ефект від схуднення досягають від заборонених речовин. За декілька місяців людина не може стільки скинути, — каже їй подруга зі світлим волоссям до сідниць. — А якщо його вб'ють? Будеш вдовою. Краще шукай собі когось простого. Наприклад, заробітчанина.

— Уряд на такі заходи виділяє 50 мільйонів гривень щороку. Давайте подякуємо артистам, які три дні в Тульчині створювали прекрасний настрій, — каже Володимир Гройсман зі сцени. Його перебивають. Кажуть, що цьогоріч фестиваль тривав п'ять днів. Він спускається до людей.

— Володимире Борисовичу, можна із вами зробити фото? — вигукує один із чоловіків. — Ми вас підтримуємо і поважаємо.

Двоє хлопців піднімають руки вгору, щоб зробити селфі на старенький "Нокіа". Опісля тиснуть руку політику. Олена Гройсман усміхається малюку, аби не плакав, поки мама фотографується з її чоловіком.

За кілька хвилин Гройсман вирушає із охоронцями до головної будівлі палацу Потоцьких. На другому поверсі влаштовують святковий фуршет для політиків та організаторів фестивалю.

Зараз ви читаєте новину «Через чиновників фестиваль "Операфест — Тульчин" відкривали двічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі