вівторок, 19 січня 2016 07:00

Буханка хліба коштує 100 гривень

Автор: фото надане Дариною УСТЕНКО
  Дарина Устенко знайомить китайців з українською культурою на заходах посольства України в Пекіні
Дарина Устенко знайомить китайців з українською культурою на заходах посольства України в Пекіні

Киянка 26-річна Дарина Устенко третій рік навчається в магістратурі Університету національних меншин у китайській столиці Пекіні. Вивчає міжнародну торгівлю. Підпрацьовує в українському посольстві й перекладами на зустрічах українських бізнесменів. Щопівроку на місяць приїжджає в Україну. Після школи вивчала китайську філологію в Національному університеті імені Шевченка.

— П'ять років тому мене сприймали в Китаї як білу ворону, — розповідає Дарина. — Дивилися вслід, могли перебігти дорогу, щоб доторкнутися чи сфотографуватися зі мною. Якось їхала в метро і два китайці обговорювали мене 10 хвилин: одяг, зовнішність. Дійшли висновку, що я — росіянка. Не витримала й пояснила їм китайською, що я — українка. У них щелепи відвисли. Зараз у Китаї більше людей із європейською зовнішністю, реагують спокійніше.

Зустрічатися з китайцем почала у 18 років. Але в Пекіні розійшлися.

— Китайці — гарні чоловіки, ­люблять готувати. Та жінка в сім'ї головна — це не завжди добре. Хотілося захисту, а не самій усе вирішувати. Мій теперішній хлопець — кореспондент телеканалу ТНТ із Туреччини — каже, що поведінкою я схожа на азіатку. Мені не подобається, що європейські жінки й чоловіки платять кожен за себе, навіть якщо зустрічаються.

Азіати завжди платять за жінок, навіть якщо малознайомі. Проте в китайців не заведено поступитися місцем в автобусі жінці чи пропустити її вперед.

— Люблять пригощати. Якщо людина забезпечена, то запрошує навіть компанію з 10 людей.

Китайці нічого не вирішують самі. Їм завжди треба порадитися з багатьма колегами чи родичами.

— Коли в Пекіні смог, почуваюся жінкою із Саудівської Аравії. На обличчі маска, на голові — хустка. Після прогулянки з непокритою головою волосся смердітиме. Так взимку що три дні. Влітку краще, бо немає опалення, менше шкідливих викидів. Китайці не дуже переймаються цим забрудненням. Вважають: "Влада все вирішить. Це просто перехідний період у нашій країні".

В інтернеті можна заплатити за квартиру, купити їжу чи одяг.

— Бракує українського хліба. У дипломатичному районі, де живуть іноземці, нормальний хліб можна купити в кафе чи супермаркеті. Буханка коштуватиме близько 100 гривень. Якщо дешевий із китайським присмаком — 37. Їхній хліб білий, схожий на наш для тостів. Везу сир і ковбасу з дому. Сир тут лише імпортний, дорогий. Ще беру вершки й каву. Все молоко в Китаї порошкове, дивне на смак. Чашка кави в кафе коштує 100 гривень. В інтернет-магазині "Таобао" продають багато цукерок "Рошен".

Зараз ви читаєте новину «Буханка хліба коштує 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі