середа, 09 листопада 2011 07:00

Борис Афанасьєв пив коньяк із Юрієм Гагаріним

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Колишній дипломат Борис Афанасьєв (праворуч) під час зустрічі зі своїми однокласниками з київського інтернату імені Мануїльського. У вересні випускники відсвяткували 65-річчя від дати його заснування
Колишній дипломат Борис Афанасьєв (праворуч) під час зустрічі зі своїми однокласниками з київського інтернату імені Мануїльського. У вересні випускники відсвяткували 65-річчя від дати його заснування

— Люблю каштани. Беру двійко в долоню й перебираю. Це заспокоює нервову систему. На собі перевірив, справді менше нервую, — професор 80-річний Борис Афанасьєв поблизу київського майдану Незалежності збирає каштани.

Кидає їх у полотняну торбу, поправляє окуляри, що з'їхали на кінчик носа.

— Мене могло тут зараз і не бути. У 1930-х під час голоду мало не став жертвою канібалізму. Близько року мав. Жили на Сумщині. Батько — директор школи, мама — вчителька. Обоє на роботі постійно, мене нянька гляділа. Одного дня зайшла в продуктовий магазин, а візок зі мною на вулиці лишила. Виходить із крамниці — візок порожній. Підняла крик. Жіночка якась і каже: молодий чоловік вийшов із магазину, взяв дитину й пішов. Нянька кинулася до міліціонера, й буквально за рогом того зловили. У його підвалі знайшли дитячі кості та черепи. Крав дітей і їхнє м'ясо перемішував зі свининою. Робив котлети та продавав на ринку. Розстріляли його. А для мене той день став другим народженням.

Борис Анатолійович 25 років працював в Академії наук, дипломатом у Міністерстві закордонних справ. Останні 10 років викладає в університеті "Україна".

— За освітою я дипломат. Учився у київському інтернаті для дітей — сиріт війни. Батько служив у партизанському загоні, де його серйозно поранили. За кілька років після перемоги помер. Нас троє було у сім'ї. Я найстарший, у матері зарплатня невелика. То вона вмовила нас із братом  в інтернаті вчитися. Тут було легше жити, ніж удома. Держава забезпечувала взуттям і одягом. Мали дуже гарну форму, схожу на морську: чорні штани-кльош і біла сорочка. Годували не дуже ситно. Меню складалося із трьох страв: на перше — капуста з водою, тобто суп-капусник. На друге — капуста без води, тобто тушена. На третє — вода без капусти. На столах у зимовий час стояли алюмінієві чайники з риб'ячим жиром. Хто скільки хотів, стільки і їв. Але ложка на день — обов'язково.  Нам це дуже допомагало, коли не хватало їжі.

Інтернат ім. Мануїльського закрили після 10-го випуску. Сиріт у країні набагато поменшало. Його закінчили зо 200 людей. Серед них артист Дмитро Мухарський, батько шоумена Антіна, композитор Анатолій Безугленко.

Під час служби в армії Борис Анатолійович зустрівся з космонавтом Юрієм Гагаріним.

— Служив у корпусі військових перекладачів у місті Владимир. Допомагав викладати арабам із Сирії та Єгипту протиповітряну оборону. Після занять часто разом відпочивали. Сидимо якось у ресторані й бачимо: йде група офіцерів, а попереду Юрій Гагарін. Араби й просять: "Давай його за наш столик запросимо". Купуємо пляшку хорошого коньяку й за традицією посилаємо Гагаріну рюмку з привітом. Раптом біжить генерал із його свити: "Ви що, вважаєте, що ми не можемо собі купити випивку?". Я ж пояснюю, що це звичай такий. За кілька хвилин підходить Гагарін з тією ж рюмкою коньяку. Про те, про се поговорили, випили з ним. Потім вибачився і пішов до своєї компанії. Араби цілий вечір потім жартували: "Не буду мити праву руку, бо її тиснув сам Гагарін".

Кілька років тому померла дружина Бориса Афанасьєва — Людмила. Прожили разом 56 років. Має дорослих сина і доньку.

— Важко, коли першою жінка помирає, — опускає очі. — Чоловіки менше пристосовані до життя. Живу з донькою, тому легше. А зараз вона зламала ногу, тепер сам хазяйную. Їсти разом готуємо: вона командує, що класти в каструлю, а я роблю все. З Людмилою у нас було кохання з першого погляду. Зустрів її на ковзанці. Струнка, дуже тендітна була. Бачу, ковзани завеликі на неї. Підійшов, затягнув їх правильно, навчив кататися. Усе життя була мені вірна, терпіла переїзди і наймані квартири.

Зараз ви читаєте новину «Борис Афанасьєв пив коньяк із Юрієм Гагаріним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі