четвер, 10 травня 2007 17:41

Австралієць Тімоті Коуп на Вінниччині знімав садіння картоплі

Автор: фото: Володимир САУЛЯК
  Австралієць Тімоті Коуп подорожує з Монголії до Угорщини з конями Кок, Тасконір, Огоньок і собакою Тігон
Австралієць Тімоті Коуп подорожує з Монголії до Угорщини з конями Кок, Тасконір, Огоньок і собакою Тігон

28-річний мандрівник з Австралії, член Британського географічного товариства Тімоті Коуп на Вінниччині святкував травневі свята. Він подорожує верхи на конях із Монголії до Угорщини шляхом воїнів Чингісхана.

Долає 10-тисячний маршрут австралієць уже третій рік. Проїхав Росію, Казахстан, в Україні встиг побувати в Криму. Разом із ним в експедиції беруть участь троє коней: Кок, Тасконір і Огоньок та собака Тігон — суміш хорта і вівчарки.

У Мурованокуриловецькому районі мандрівник познайомився з 40-річним скульптором із Могилева-Подільського Миколою Крижанівським. Чоловік стояв на зупинці, очікуючи маршрутку. Він небайдужий до коней, брав участь в козачих походах, тому одразу звернув на мандрівника увагу.

— Тім сказав, що вісім днів у дорозі, хотів відпочити. Я попросив свого друга з села Рівне, що неподалік, прийняти іноземця, — розповідає Крижанівський.

Спочатку хотіли розташувати Тіма з кіньми в тракторному стані.

— Та я подивився на нього, помитися людині треба. Та й забрав до себе, — з усмішкою розказує житель села Рівне, член районного осередку "Нашої України" Микола Колядич, 41 рік.

Мало не все Рівне збиралося біля хати, щоб подивитися на русявого хлопчину в синій вітровці та запилених високих черевиках.

— Не кожного дня до нас знамениті австралійці приїжджають, — жваво продовжує Колядич. — Накрили стіл, запросили гостей. У мене Тіму не наливали, бо в нашій родині не п"ють.

На ранок Тім пішов до місцевої школи, багато знімав на відеокамеру, спілкувався з місцевими. Подейкують, що на тракторній бригаді він випив із хлопцями сто грамів і одразу заснув.

У їжі австралієць невибагливий.

— Правда, сказав, що жити не може без вівсяної каші на молоці, — уточнює Колядич. — Мама йому кожного дня готувала.

Увечері селяни садили картоплю. Тім побіг за відеокамерою.

На тракторній бригаді випив із хлопцями сто грамів і заснув

— Лопатою не працював, але знімав, як ми це робимо, — згадує Микола. — Він казав, що в нас земля хороша, м"яка. А в них, в Австралії, багато камінців у ґрунті.

У родині Колядичів Коуп прожив три дні. Перед від"їздом підписав російською фотокартку з побажаннями щастя та добра.

— Тямущий хлопець, — зауважує Колядич.

На Вінниччині Тім уперше бачив так багато колодязів та зелені. За словами мандрівника, після Казахстану це був рай для нього та його коней.

Скакунів, на яких подорожував Тімоті, і собаку на ім"я Тігон мандрівник купив у Монголії. На російсько-казахському кордоні з кіньми не пропускали, їх довелося залишити. Для Тіма то була трагедія, адже звик до них, як до рідних. Нових скакунів мандрівник придбав у Казахстані, їх вирощували спеціально для тривалих подорожей.

— Хотів сфотографувати тих коней, але вони ледве піднялися, — розповідає кореспондент районки "Наше Придністров"я" Володимир Сауляк, 25 років. — Видно було, що їм нікуди вже не хотілося йти.

Експедиція Тімоті триває третій рік. Із Монголії він стартував у травні 2004-го. За його розрахунками, вона мала б зайняти не більш як півтора року.

— Тім казав, що в Австралії має  дівчину, — розповідає Сауляк. — Скрізь його намагаються оженити, але Тім залишається холостяком.

У Мурованокуриловецькому районі Тімоті пробув чотири дні. Далі його шлях іде через Хмельницьку область в Угорщину.

Із собою в Тімоті лише необхідне. Намет, мангал із казанком, супутниковий телефон, фотоапарат, відеокамера та ноутбук. За час подорожі на нього жодного разу не нападали.

Після двох попередніх експедицій Тімоті зняв документальні фільми для Національного географічного телеканалу США. Є автором книг про туризм у Росії, Монголії, Китаї. Каже, писатиме книгу й про останню подорож. На батьківщині Тімоті цього року визнали найкращим мандрівником.

Коли хлопець був в Україні, йому повідомили, що батько загинув в автокатастрофі в Австралії. Крім нього, у Тімоті є сестра та брат.

Зараз ви читаєте новину «Австралієць Тімоті Коуп на Вінниччині знімав садіння картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі