середа, 20 травня 2009 17:09

Артем Захарченко об"їздив автостопом усю Україну

Автор: фото: Олена ЗАХАРЧЕНКО
  Артем Захарченко родом із Чернігова. Автостопом він дістався майже в усі райцентри України
Артем Захарченко родом із Чернігова. Автостопом він дістався майже в усі райцентри України

Iз киянином Артемом Захарченком, 26 років, зустрічаємося біля кафе "Кофе Хаус". На ньому квітчаста сорочка, сірі штани. В руках чорна джинсова куртка. Сідає на лавку, не знімає рюкзака.

— Я з ним постійно, бо велосипедом їжджу на роботу. А ще — відвожу й забираю сина з дитсадка. У рюкзаку завжди якийсь ключ лежить, викрутка. Пістолета не вожу — я пацифіст.

Із-під сорочки вибивається натільний алюмінієвий хрестик на шворці.

Артем має два фахи — хіміка й журналіста. Працює в економічному виданні. У вільний час пише вірші й прозу. Із дружиною Оленою, теж письменницею, орендують квартиру у столичному районі Відрадний.

— Олена, якщо дотягується до клавіатури на комп"ютері, пише — хай діти хоч на голові висять. А їх у нас троє: Марко, Петька і Гриць. Старшому чотири, середному два, найменшому — рік.

Олена викладала прикладну математику і мистецтвознавство в одному з київських університетів. Нині доглядає дітей.

— Познайомилися 2003-го в "Енеї" — кафе в Будинку письменників. Довго листувалися по Інтернету. А потім я почав їздити до Олени в Рівне автостопом і електричками — на "собаках", як хіпани кажуть. Я, коли вчився в київському універі на хімфаці, тусувався з ними. Сидів на Андріївському узвозі, слухав розповіді про подорожі автостопом. А після другого курсу сам рвонув. До одруження об"їздив майже всі обласні центри. А тепер — уже точно всі райцентри. Дружина ще до нашого знайомства аж у Європу їздила стопом. Але в нас цікавіше.

Каже, із Оленою подалися електропоїздами у весільну подорож до Білорусі. Уже з двома дітьми дісталися Криму. Головне у подорожі — не платити.

Двоє хлопців автостопом — це глухий номер, бо водії бояться брати

— В електричках це ще особливий шик — проїхати "зайцем", — веде далі Артем. — Найпростіше — перебігти на станції в інший вагон. На київському напрямку контролери добріші, а на Придніпровській залізниці — "ядрьоні". Непрестижно ховатися в туалеті, але на львівському напрямку і це доводиться робити.

А є якісь забобони у подорожі?

— Хіпани вірять у духів траси. Дехто з моїх друзів перед стопом приносить їм "жертви": печиво кришать на трасу, ще щось. Але я як християнин не можу язичницьким божкам поклонятися. Просто завжди вирушаю в дорогу з добрими намірами. Намагаюся до всіх ставитися приязно.

Куди їздив останнього разу?

— У Вилкове, це на півдні Одещини. Містечко на березі Дунаю, так звана українська Венеція. Доїхав стопом за світловий день на джипі. Чоловік і жінка з-під Києва їхали відпочивати в пансіонат у Білгороді-Дністровському. У Вилковому фотографував, плавав на моторному човні — "єрику". Спав на якомусь пункті прийому риби. На столах розстелив свій каремат — це така теплоізолююча пінка. Беру із собою ще спальник і клейонку, якщо раптом дощ. Жодних наметів, бо це вже "важкий" туризм. Раніше любив ночувати у 9-поверхівках, на ліфтових майданчиках. Там о шостій ранку будить ліфт.

Підбирають автостопників різні водії, стверджує Артем.

— Найчастіше підвозять нові моделі "жигулів" і дешеві іномарки. Буває, що й джипи підбирають, хоч зазвичай пролітають, блимаючи фарами. Часто беруть дальнобійники, щоби побалакати і не заснути в дорозі.

Грошей скільки у дорозі витрачаєш?

— Залежить, на скільки й куди їдеш. У поїздку на вихідні і 50 гривень вистачає. Золота мрія — поперти стопом у Владивосток. Люди кажуть, за три тижні доїжджали.

Дружина не нарікає?

— Та ні. Коли їздиш автостопом, не до коханок, навіть не до знайомств. Олена мене тільки з хорошою знайомою відпускає. Є пара таких дівчат, з якими їздив уже одруженим. Чому з дівчиною? Бо двоє хлопців автостопом — це глухий номер. водії бояться брати.

Зараз ви читаєте новину «Артем Захарченко об"їздив автостопом усю Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі