середа, 05 вересня 2007 15:44

Анна Калішенко сидить вісім років

Автор: фото: Жанна ПОПОВИЧ
  Анна Калішенко каже, що в останні роки в колонії стали годувати значно краще. Однак її не влаштовує, що не може нормально попити чаю — тобто не з кружки, а з піали
Анна Калішенко каже, що в останні роки в колонії стали годувати значно краще. Однак її не влаштовує, що не може нормально попити чаю — тобто не з кружки, а з піали

56-річна Анна Калішенко сидить у Збаразькій колонії в Тернопільській області за торгівлю наркотиками. Провела за ґратами вже 8 років. До звільнення залишилося три з половиною. На помилування жінка не розраховує.

Молиться, щоб її дочекалася хвора 76-річна мати. У Анни Сулейманівни троє дітей, п"ять онуків. Каже, що з чоловіком Іваном прожили 40 років. Запевняє, він досі любить її, хоча на побачення у колонію приїжджав тільки раз. Нещодавно чоловік продав їхню квартиру в Миколаєві та переїхав до Кривого Рогу.

Питаю, чи не боїться залишитися без житла.

— Ви щось знаєте? Вас хтось прислав? — починає нервувати жінка. Потім заспокоюється. — Нічого, коли звільнюся, ми з ним розберемося.

Анна вийшла за Івана у неповних 16, відразу після закінчення восьмирічки. Він приїхав до родичів у Миколаїв. Там і побачив дівчину.

— За три дні вирішилася моя доля, — каже Калішенко.

До війни її батько жив у Одесі, був відомим мебельником-шпалерником Єльдманом. Коли гітлерівці захопили місто й почали розстрілювати євреїв, утік до Миколаєва, змінив прізвище.

— Я народилася тут, ми — цигани України. Чим відрізняється українська дитина від циганської? Тільки кольором волосся. Я молюся, щоб повернулися часи Брєжнева. При ньому нам добре було.

Каже, тоді брат і батько виготовляли меблі. Вона з двома сестрами та матір"ю торгувала на ринку. Ухиляється від питання, чи крала. На початку 90-х стала продавати одяг. Усе було добре, та молодший син Артур захворів на отит — запалення середнього вуха. Потрібна була операція. Тоді й почала збувати наркотики.

— Я все зробила, щоб мої діти мали все. І в 47 років сіла, — каже жінка.

Бабуся пережила дві війни, мала 19 дітей

Анна впевнена: п"ять кубиків "ширки" та "помічені" гроші підкинула сусідка, якій давно подобався її чоловік. Каже, відчувала, що спіймають.

— Нас тут годують добре — і чай солодкий, і салати, але краще б я їла з дітьми картоплю в мундирах, — зізнається Анна Сулейманівна.

Її бабуся — Єля Кемалова була відомою знахаркою. Пережила дві війни, мала 19 дітей. Лікувала молитвами, травами, зіллям, яйця викочувала, віск зливала. Ліків зовсім не знала.

— Хто з дітей не любить взимку бурульку льодяну посмоктати? — усміхається Анна. — А потім — ангіна. Бабця тоді розтирала шию камфорною олією й читала молитви. Вона такі біотоки в пальцях мала!

Жінці передався бабусин дар передбачення. Каже:— Зараз у мене в душі тумани й дощі, я відчуваю: вдома хтось помер, але мене не повідомили.

У тюрмі Анна найбільше скучає за кухнею.

— Халва в нас інша, ніж ваша. На повільному вогні треба розігрівати казан, насипати склянку цукру й мішати, поки повністю не розтане. Окремо на сковорідці піджарити борошно й висипати в масу. Влити склянку олії та трохи води. Швидко перемішати й додати соняшник, горішки, ізюм. Коли маса почне вистигати, перевернути та вилити халву у форму, — розповідає вона. — Я сиджу з 1999-го, вже й призабула трохи. Але якщо б зайшла на кухню, все одразу б згадала. На кухні треба фантазувати. А тут я не можу нормально попити чаю — ну, щоб не з кружки, а з піали. Попросила у дівчат пластмасову кришку та п"ю з неї, ніби з маленької тарілки. Кров — не вода, себе не зміниш.

Баба Аня, як кличуть її у тюремному загоні, не хоче говорити про життя в колонії. Каже лише, що харчування покращилося. Років п"ять тому взагалі не хотілося йти в їдальню. А потім ввели жетони. Приходиш, біля роздавальні кидаєш жетон, а на кухні відмічають, хто поїв. У кінці старша загону забирає всі жетони й роздає ув"язненим. На жетоні вказано особистий номер засудженої та загін. Тепер ніхто не відбере чужий обід. А раніше таке траплялося.

— Гроші тут не ходять, — каже Анна Сулейманівна. — Найкраща валюта — пачка чаю чи сигарети. А виміняти можна у того, хто тільки прийшов у зону.

1951, 20 серпня— народилася Анна Калішенко
1967 — видали заміж
1977 — народився син Богдан
1980 — народилася донька Рузанна
1984 — на світ з"явився Артур, заради якого почала продавати наркотики
1992 — стала приватним підприємцем і була вперше засуджена
1999 — засуджена вдруге за збут наркотиків

Зараз ви читаєте новину «Анна Калішенко сидить вісім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі