понеділок, 06 серпня 2007 15:24

Андрій Лимич знайшов чотири тисячі родичів

55-річний лікар Андрій Лимич із Рівного дослідив свій родовід до XVI ст. Він об"єднав родичів у громадську організацію "Фонд роду Лимич". Лимичі мають свою молитву, гімн, пісню та герб.

Андрій Лимич приходить у парк разом із дружиною Анною Войнарович, 53 роки. Веде на вулицю 24 Серпня — до пам"ятника з його родинним гербом. Хвалиться, що на честь Лимичів 2000-го в колишньому с. Лікоть Турківського району на Львівщині звели чотириметрову колону зі дзвоном. Вона схожа на чоловічий статевий орган. Запевняє, що всі кревні підтримали цей символ, а чотири священики освятили знак. У дзвін б"ють, коли в одному з сімейств Лимичів народжується дитина. 1939 року с. Лікоть знищили: його лівобережна частина залишилася в Польщі, а правобережна опинилася в Україні. Зараз це — територія Боберської сільради.

— Зацікавився родоводом ще в Сибіру, — розповідає чоловік. — Батьки відбували покарання в Красноярському краї. Тата звинуватили в контрреволюційній пропаганді й засудили до 10 років таборів і 5 — заслання. Материну рідню теж виселили до Росії, 1940-го.

У Росії залишився 52-річний брат Андрія Юрій. Він живе в Липецьку. Одружився та виховує двох синів. А на рік старший Григорій та батьки повернулися до України.

— Наш рід бере початок з уже неіснуючого села Лікоть на Львівщині. У ньому мешкали бойки. Коли з"явилася родина лемків, їх  називали лемичі, — пояснює. — З часом прізвище перетворилося на Леміч, Ліміч, Лимич. Пізніше Лимичі роз"їхалися, зокрема в село мого батька Гарячківка на Вінниччині.

Під час війни родичі могли воювати одні проти одних

— Страшно навіть подумати, що під час Першої світової війни Лимичі могли воювати одні проти одних, — долучається до розмови Анна Войнарович. — Дід Андрія з Вінниччини служив у російській армії, а його далекий родич із Львівщини — в австро-угорському війську.

У жовтні 2000-го Андрій Іванович зібрав понад 300 родичів у Рівному. Вони створили всеукраїнську організацію "Фонд роду Лимич". Дослідження роду стало захопленням усієї сім"ї.

— Лимичі мають свою молитву, пісню, гімн. На їхньому гербі — дві гілки вільхи: осіння — старші представники роду, і весняна — це молодь. У народі вільху називають лемичем, — розповідає дружина Андрія.

Вона написала поему про рід. 30-річна донька Сніжана, вийшовши заміж, не змінила прізвища Лимич. Син Андрія Максим, 21 рік, навчається у Львівській політехніці. Торік вони знайшли в архівах Львова документи, що перші згадки про рід датуються серединою Х ст. Його представники обіймали високі пости в судовій владі Полоцького князівства на Балканах. Перевіряють цю версію.

За 25 років Андрій Лимич знайшов майже 4 тис. родичів із понад 30 країн. Найбільше їх проживає в Росії, США, Німеччині, Канаді, Австралії. Переважно це селяни. Щороку в жовтні вони збираються в Рівному. Вшановують пам"ять померлих і здають донорську кров.

1951, 18 листопада — Андрій Лимич народився в с. Довгий Міст Абанського району Красноярського краю Росії в родині репресованих українців
1975 — після закінчення Красноярського медінституту працював лікарем у Бурятії на БАМі; за два роки влаштувався в Іркутську в лікарню тибетської медицини
1976 — одружився з росіянкою Любою, мають доньку та сина
1982 — переїхав із родиною в Україну; лікар у районній поліклініці в Дубно на Рівненщині; через два роки перевели в обкомівську лікарню в Рівне
1987 — приватно лікує хворих; через 13 років відкрив власний кабінет рефлексотерапії; працює разом із донькою
2000 — об"єднав родичів у організацію "Фонд роду Лимич", упродовж трьох років установив пам"ятні знаки роду в Рівному та в с. Гарячківка в Крижопільському районі на Вінниччині та на території Боберської сільради Турківського району Лівівщини
2001 — одружився з рівненською поетесою Анною Войнарович; поховав матір Домініку, через рік — батька Івана



Родинна молитва Лимичів

У родинній молитві Лимичів мовиться, зокрема, таке:

"Дай, Боже, воскресити дух предковічного єднання, родинної любові та єдинодуховного початку коріння великого роду. І буде наш рід міцним, могутнім і спрямованим своїми чистими помислами у Небо.

Рідна Україно! Схиляємося перед тобою в любові та вірі до тебе! Заступи нас, рід твій, від усякого лиха. Заради тебе ми всі збираємося у великий родинний гурт, готовий на спільні страждання та радощі — на все, що допоможе тобі справами нашими ствердити себе в усьому світі! Збережи наш рід у єдності та вірності. Дай, Боже, і кожному родові благословення, як нашому!"

Зараз ви читаєте новину «Андрій Лимич знайшов чотири тисячі родичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі