четвер, 30 серпня 2007 17:15

Андріанка Лазарик народилася вагою 500 грамів

Автор: фото: Тетяна ГРИЦИЩУК
  Лікарі кажуть, що Андріана Лазарик вижила, бо боролася за життя. Дівчинка сама дихала, тому їй не треба було вводити зонд у легені
Лікарі кажуть, що Андріана Лазарик вижила, бо боролася за життя. Дівчинка сама дихала, тому їй не треба було вводити зонд у легені

31 травня 2002 року 28-річна Мар"яна Лазарик з Мукачевого на Закарпатті відчула біль у попереку. Вона була на сьомому місяці вагітності, тому про всяк випадок пішла до пологового будинку. За кілька годин почалися передчасні пологи. Лазарик народила двійню: хлопчика вагою 700 г і 500-грамову дівчинку. Лікар сказав, що діти не вижили.

Після пологів Мар"яну відправили на "нижній поверх" пологового будинку. У Мукачевому там у невибагливих санітарних умовах зазвичай поміщають породілей із незабезпечених родин. Жінці пояснили, що вище місць немає. До заплаканої Лазарик підійшла циганка, яка також кілька днів тому народила, і заспокоїла:

— Не плач, одне з твоїх дітей вижило.

За кілька годин лікарка з реанімаційного відділення зайшла до Мар"яниної палати і запитала, чому та не йде подивитися на свою дівчинку. Вона не знала, що жінці вже повідомили про смерть дітей.

Лікарі-неонатологи (фахівці з хвороб новонароджених) Ольга Чобал, 33 роки, і Вікторія Сенько, 44 роки, досі вважають, що випадок з дівчинкою Мар"яни Лазарик був швидше дивом, ніж досягненням медицини. Адже новонароджений хлопчик прожив усього 12 год.

— Просто дівчинка боролася за життя, — пояснює Вікторія Сенько. — Полегшенням було те, що вона сама дихала. Їй не треба було вводити дихальний зонд у легені.

За три місяці дитина набрала 2700 г. 5 вересня місцевий священик провів обряд хрещення. На честь діда Андрія малу назвали Андріанкою. Хрещеним батьком став давній друг сім"ї настоятель Нанківського чоловічого монастиря Васіян.

Одне з твоїх дітей вижило

— Ми тоді хапалися за кожну пораду, яку чули від близьких людей, — розповідає Мар"яна. — Моя мама купила носочки, пішла з ними до монаха, який над ними прочитав молитви і освятив. Ті носочки баба одягла онучці на ніжки, й вони стали для неї оберегом.

Лазарики живуть у власному будинку в центрі Мукачевого. Мар"яна працює комірницею на залізничній станції. Чоловік Михайло — черговий у райвідділі міліції. Андріанка — друга їхня дитина. Первісткові Йосипу — 14 років.

До кімнати, де розмовляємо з Мар"яною, влетіла Андріанка — жвава, вертлява, як дзиґа.

— Це ще нічого, — махає рукою бабця Євгенія на енергійність онучки. — Вона, як те мавпеня, лазить по трубах ловґоша (виноградник у дворі. — "ГПУ").

Мама Андріанки просить її прочитати віршика про сонечко. На місці нижнього молочного зуба в дівчинки вже постійний.

— Братик Йосип говорить: "Відкрий рота і скажи "Америка". Коли я говорила "Америка", він витягнув мені зуба, — сміється Андріанка.

За хвилину дівчинка винесла із сусідньої кімнати м"яку іграшку.

— Оцього песика мені привезла з Німеччини мама Оля. — Так Андріанка називає лікарку Ольгу Чобал, яка врятувала їй життя. — Вона для мене мама, бо маленькою виростила мене, лікувала. Тепер живе в Німеччині, дуже чекаю на неї.

— Ким хочеш стати, як виростеш? — допитуюся в малої.

— Бабчиною лікаркою.

— А що, бабуся хвора?

— Так, її болить спина і ноги.

Ідемо фотографуватися, і Мар"яна просить Андріанку перевдягтися. Дівчинка за кілька хвилин з"являється в білій футболці й коротких рожевих штанцях. Каже, що це її улюблені. У будинку фотографуватися не хоче, просить тільки на гойдалці у дворі.

2002, 31 травня — передчасно, 6-місячною в Мукачевому на Закарпатті народилася Андріанка Лазарик
2002, 2 вересня — батьки принесли її з пологового будинку додому
2002, 5 вересня — дівчинку охрестили в церкві
2003, жовтень — сказала перше слово "мама"
2004, жовтень — пішла до дитсадка

Зараз ви читаєте новину «Андріанка Лазарик народилася вагою 500 грамів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі