середа, 11 липня 2007 20:21

Альфред Шраєр був учнем Бруно Шульца

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Альфред Шраєр показує альбом із репродукціями еротичних малюнків Бруно Шульца
Альфред Шраєр показує альбом із репродукціями еротичних малюнків Бруно Шульца

85-річний Альфред Шраєр — останній корінний єврей у місті Дрогобич на Львівщині. Він пам"ятає Бруно Шульца — художника й письменника, твори якого переклали 30 мовами. Шульц народився у Дрогобичі. Тут він працював учителем малювання і трудового навчання.

Шраєр живе сам у двокімнатній квартирі в центрі міста. Колись він був скрипалем, 42 роки працював у музучилищі. Діти — 50-річна Ліліана і 49-річний Ігор емігрували до Німеччини, дружина померла. У Шраєра залишилася лише велика чорна кішка Сінді.

— Шульц був із тих, яких ніколи не видно й не чути, — згадує чоловік, вмостившись у м"яке крісло спиною до сонця. — Невисокого зросту, щуплий. Ходив постійно в одному сірому костюмі. Був дуже скромним. Міг замінити будь-якого вчителя на уроці, хіба що крім математики. Тому директори його толерували. Німецьку, польську й українську знав досконало.

Шраєр цитує напам"ять уривок із книги Шульца "Цинамонові криниці", де описаний Дрогобич. Потім показує ґрати на вікнах своєї квартири.

— Тут колись було бюро нафтопереробного заводу. Наша сім"я на Бернардській жила, а Шульц — на сусідній Флоріанській. Я часто його зустрічав дорогою, коли він ішов до своєї нареченої.

— Це правда, що він був нетрадиційної орієнтації?

— Та ви що! — обурюється господар. — Шульц три роки зустрічався із вчителькою молодших класів Юзефіною Шелінською. Вона була моїм класним опікуном. Учена, елегантна, по-спортивному одягнена. Підборів ніколи не носила, ходила у сірих і коричневих костюмах. Чого вони розійшлися — не знаю, але обоє шкодували. Шульц був мазохістом. Малював себе приниженим коло жінок, що тримали ноги на його голові, а в руках мали гарапники.

Альфред Шраєр іде в сусідню кімнату. Там у нього в тумбочці книги Шульца і дослідження про нього. Пропоную сфотографувати його з книжками.

Шульц був мазохістом. Малював себе приниженим коло жінок

— О, тоді мені треба поправити фрезуру, — зачісується біля дзеркала. — Я трохи здав. Маю тиск, голова часто болить.

Чоловік показує книгу краківського професора Єжи Яжембського.

— Тут є рідкісні малюнки і фото моєї вчительки. Він її малював.

Під час німецької окупації у 1942-му Шульц працював у гестапо. Сортував награбовані цінності та книги, вів каталоги. У вільний час малював на склі.

Шраєр розгортає плакат із репродукціями настінних малюнків. Його подарував режисер стрічки "Знайти картини" Беньямін Гайслер із Гамбурга.

— 2001 року ми зі знімальною групою Гайслера ходили у триповерховий будинок, у якому колись жив начальник гестапо Фелікс Ландау. Шульц там прибирав, малював на стінах персонажів казок Андерсена. Коли виходили з кладовки, письменник Юрко Прохасько — він тоді був помічником режисера — помітив якийсь контур над вхідними дверима. Під подвійним шаром вапна реставраторка з Польщі виявила зображення Принцеси з профілем коханки Ландау і Візника, схожого на Шульца.

Зараз ці настінні розписи в історичному музеї Голокосту "Яд Вашем" в Ізраїлі.

— Їх просто вкрали! — переходить на високий тон Шраєр і хапається за голову. — Мені подзвонив господар квартири і сказав, що подарував усі малюнки. Я одразу набрав СБУ, їхній номер є у довіднику. Але було пізно — шедеври вже вивезли. У "Нью-Йорк Таймс" потім писали, що за то заплатили 3 тисячі доларів.

Письменника в роки війни хотіли врятувати його польські друзі, готували фальшиві документи на виїзд за кордон.

— У листі до свого друга Боліцького Шульц писав, що боїться виїжджати з Дрогобича, — згадує Шраєр. — Йому часто снилося, що він їде з міста й на першій станції його арештовують поліцаї. Але помер за кілька днів до того, як вояки Армії Крайової мали передати папери для його виїзду.

Господар каже, що вже втомився і більше розповідати не буде. Але продовжує.

— 19 листопада 1942-го у місті на вулицях розстріляли 265 євреїв. Шульц вийшов по хліб. Від гестапівця Ґюнтера не втікав, бо знав його. А той підійшов і двічі вистрелив йому в потилицю. Трупи вивезли на Новий цвинтар за містом і скинули в одну спільну могилу.



1922, 8 травня — Альфред Шраєр народився у Дрогобичі в сім"ї хіміка та домогосподарки
1932 — вступив до польської приватної гімназії імені Генрика Сенкевича; його опікуном була наречена Бруно Шульца Юзефіна Шелінська
1934 — перейшов до державної гімназії імені короля Владислава Ягайла; його вчителем був Бруно Шульц
1944–1945 — перебував у трьох німецьких концтаборах, звільнений напередодні свого дня народження
1949 — одружився; викладав у музучилищі, скрипаль
Дружина померла чотири роки тому. Діти виїхали до Німеччини

Зараз ви читаєте новину «Альфред Шраєр був учнем Бруно Шульца». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі