вівторок, 01 лютого 2011 03:00

Ахмед Сурхатилов чотири хвилини сидить у кубі без кисню

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Ахмед Сурхатилов з Москви залазить у скляний куб під час презентації нової програми у столичному цирку
Ахмед Сурхатилов з Москви залазить у скляний куб під час презентації нової програми у столичному цирку

"Мамо, пішли скоріше. Хочу побачити дресированого шимпанзе", — 6-річна Діана тягне за руку свою матір Поліну Задніпровську до центрального входу столичного цирку. У четвер московські артисти показують тут нову програму "Цирк на воді". На прем'єру запросили дітей із багатодітних сімей і сирітських будинків.

На арені — величезний басейн, у який уміщується 150 т води. Більшість артистів виступають на манежі посеред басейну. Першим на сцену виходить 56-річний Ахмед Сурхатилов з Москви. Він залазить у скляний 50-сантиметровий куб. Ноги підгинає до живота, голову опускає до п'ят. У закритому кришкою кубі без повітря сидить 4 хв.

— У цьому кубі мало повітря, звичайна людина зможе вдихнути три-чотири рази, — розповідає Ахмед після вистави. — За допомогою йоги входжу у стан, коли повітря не потрібне. Можу в цьому кубі бути понад 10 хвилин. Але коли від нестачі повітря починає судомити м'язи, подаю асистентам сигнал ліхтарем, який завжди маю при собі. Вони розбивають скло, щоб швидше мене звільнити. За мої виступи гарно платять. Маю будинок на Канарських островах і квартиру в Москві.

Перед глядачами виступають мавпи, папуги, єноти, борсуки, морські котики, змії та крокодили. Коли дресирувальниця Наталія Тищенко виносить папуг, один із них каже: "Кто там?". Птахи стоять на головах, катаються на гойдалці.

— Папуги не чекають нагороди за гарний виступ, для них головне — моя дружба, — розповідає Наталія. — Майже всі вміють розмовляти. Білий папуга Проша імітує майже 30 звуків. Знає, як гарчить лев, гавкає собака, дзвонить телефон.

— Мамо, пішли вже, мені нецікаво. Краще дома буду мультики дивитися, — хлопчик років 5 смикає за рукав матір. Вона спостерігає за дійством на манежі з відкритим ротом. Просить сина досидіти до кінця програми. Обіцяє за це купити йому червоні роги з мигалками.

Глядачі сміються, побачивши дресирувальника Олександра Чистякова, 27 років. У руках він тримає крокодила Дзюбу. Пащу тварині обмотав скотчем. Номер називається "Боротьба з рептиліями". Чоловік із крокодилом стрибає в басейн. Кілька хвилин борсається там із ним.

— У воді Дзюба легко може напасти, бо це його територія, — розповідає артист у гримерці. — Якось засунув руку у ванну з водою, де плавав крокодил. Хотів спробувати температуру, але не встиг — Дзюба ухопив мене за кисть. Добре, що він молодий був. Отримав тільки кілька глибоких подряпин. Дорослий самець легко може перекусити держак від лопати.

Програма триватиме до 15 травня. Вартість квитків від 40 до 150 грн.

Зараз ви читаєте новину «Ахмед Сурхатилов чотири хвилини сидить у кубі без кисню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі