Ексклюзиви
неділя, 10 вересня 2006 18:18

"Я стежив, щоб королева не впала в оркестрову яму"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Принцеса Мадлен і королева Сільвія у київському центрі, що допомагає віл-інфікованим. На другому плані — вагітна гімнастка Лілія Подкопаєва
Принцеса Мадлен і королева Сільвія у київському центрі, що допомагає віл-інфікованим. На другому плані — вагітна гімнастка Лілія Подкопаєва

7 вересня до Києва приїхали королева Швеції Сільвія, 63 роки, та її старша донька — 24-річна принцеса Мадлен. Король Густав XVI лишився у Стокгольмі. З монаршими особами прибула придворна дама Крістіна фон Шверін.

Києвом королівська сім"я пересувалася з ескортом: міліцейські машини, десять чорних дипломатичних "мерседесів", передостанній — удвічі довший "мерседес" королеви.

Обідали Сільвія та Мадлен у будинку Городецького з дружиною президента Катериною Ющенко, 44 роки. Говорили про доброчинність — перша леді розповіла про фонд "Україна-3000", а королева — про всесвітній фонд "Дитинство". Гостю пригощали стравами української кухні.

Удень усі троє побували в реабілітаційному центрі, де лікують жінок та дітей — жертв торгівлі людьми. Королева посадила там на подвір"ї калину, а перша леді привезла пацієнтам ікону Богородиці.

Потім поїхали до Театру імені Франка, де їх зустрів міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, у синій краватці в жовті квадратики. На концерті 50 глухонімих дітей виконали пісню "Мама" мовою жестів. Пані Ющенко плакала. Кажуть, королеву посадили на старий продавлений стілець, який рипів.

— Королева дуже мила, — заявив "ГПУ" ведучий Анатолій Хостікоєв, 53 роки. — У мене була почесна місія — проводити Сільвію, Мадлен і пані Катерину на сцену, щоби жодна з них не впала в оркестрову яму.

Наступного дня монарших осіб чекали у громадському центрі на Лівому березі, який допомагає ВІЛ-інфікованим. Вони мали підтримати проект "Мама+", що заохочує інфікованих батьків не відмовлятися від своїх дітей.

О 9-й ранку міліція перекрила рух у кварталі біля вулиці Новодарницької.

Приїхало сім "мерседесів", біля кожного став міліціонер. На даху колишнього дитсадка почепили маленькі прапори України та Швеції. Чоловік у цивільному з ліхтарем перевіряє сумки присутніх.

Монархи ходили на батьківські збор

— І не забудьте встати і привітатися з Її величністю, — наставляють гостей.

О пів на одинадцяту з"явилася королева, з рожевими трояндами. Вбрана  у світло-зелений жакет, на ногах — сині черевики без підборів.

Простягає руку міністрові Юрієві Павленку.

— Я вже була в Україні 78-го року, — каже. — Зараз у ваших людей стільки щастя в очах!

Принцеса Мадлен розповіла "ГПУ", що хотіла б іще раз приїхати в Київ, можливо, відпочити. До Сільвії підходить олімпійська чемпіонка гімнастка Лілія Подкопаєва, 27 років. Вагітна спортсменка — у смугастій кофтинці, із заплетеною косичкою. Королева тисне їй руку.

— У мене чудовий настрій, — хвалиться Лілія "ГПУ". — Принцеса така приємна дівчина! У мене сьогодні ще одне свято — знайомство синочка Вадима з горщиком! — гордо додає, підтримуючи великий живіт.

Королівських осіб ведуть у сусідню кімнату. Троє охоронців стають спиною до дверей. Офіціанти у білих сорочках та червоних "метеликах" заносять таці з шинкою, канапками, тістечками, помідорами, апельсинами.

Королева Сільвія — німкеня, народилася у сім"ї бізнесмена Вальтера Зоммерлата і бразилійки Аліси де Толедо. До заміжжя працювала перекладачкою, знає шість європейських мов. Із чоловіком Карлом Густавом XVI познайомилася на Олімпійських іграх 1972 року в Мюнхені. Він з кількох метрів роздивлявся її у бінокль. Стосунки закохані приховували, адже раніше одруження з простою дівчиною позбавляло крон-принців права на престол.

У монаршого подружжя є ще двоє дітей — 29-річна крон-принцеса Вікторія та 27-річний принц Карл Філіп. Він учився у приватному коледжі у США, а сестри закінчили звичайні шведські школи. Король і королева завжди ходили на батьківські збори.

Зараз ви читаєте новину «"Я стежив, щоб королева не впала в оркестрову яму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути