середа, 13 лютого 2008 16:54

95-річний Іван Сиволап живе сам

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  Доньки кажуть, що Іван Сиволап із села Васютинці Чорнобаївського району на Черкащині має гарну пам’ять. Читає газети, пам’ятає ще шкільну програму. Замолоду він працював учителем
Доньки кажуть, що Іван Сиволап із села Васютинці Чорнобаївського району на Черкащині має гарну пам’ять. Читає газети, пам’ятає ще шкільну програму. Замолоду він працював учителем

30 років тому Іван Сиволап посадив дендропарк у селі Васютинці Чорнобаївського району на Черкащині. Доньки скаржаться, що сільрада рідко згадує про заслуги їхнього батька, якому нині 95 років.

— Дід сам живе, не хоче ні до кого переїжджати. Ми на вихідних йому допомагаємо. Щодня приходить донька Рая, їсти готує, — розповідає 19-річна онука Івана Сиволапа — Яна.

Господар сидить на ліжку, складає старі номери газети "Сільські вісті". Донька Валентина, 50 років, замішує тісто.

— Батько газетами живе. Щодня читає. Боїться на старості втратити розум. Досі дроби пам"ятає, — каже Валентина.

Розповідає, що батько народився в багатодітній родині. Після 7 класу вчителював, заочно навчався в педагогічному технікумі.

Коли Іванові Сиволапу було 20 років, він проводив лікнеп у Журбиному хуторі, що поряд із Першотравневим. Квартирував у родині Гуржіїв. Познайомився з їхньою 17-річною донькою Євдокією, почав жити з нею. У них народилося троє дітей: син Василь, доньки Раїса та Валентина. Дружина Сиволапа працювала кухаркою у шкільній їдальні.

— У Васютинці батьки переїхали 1932-го. Тато викладав у школі біологію і трудове навчання. Був строгий, але діти його любили. На базарі мене досі перестрівають його учні, яким по 70 років. Розпитують, — приєднується до розмови 63-річна Раїса Іванівна.

2000-го помер син Івана Пилиповича — Василь, йому було 65. А за два роки пішла з життя і дружина.

Тепер я переповідаю йому сільські плітки

— Мама часто хворіла, була гіпертоніком. В останні роки не ходила. Батько її доглядав, розповідав сільські плітки, — говорить Раїса Іванівна. — Зараз я йому останні новини переповідаю.

Раїса живе у Васютинцях, Валентина — у Черкасах. Сиволап має п"ятьох онуків і чотирьох правнуків.

Господар сідає на диван. Чекає, доки онука чи доньки скажуть йому, навіщо я прийшла.

— Про дендропарк, діду, розкажіть, — кричить йому на вухо Яна. — Як ви його посадили?

— Я усім у селі дерева щепив. Коли пішов на пенсію, якраз построїли нову контору. Довкола було багато вільної землі. Голова попросив щось посадити. Я розбив дендропарк, — згадує господар.

Каже, усі відпустки витрачав на пошуки екзотичних рослин — зокрема, лікарських.

— Ялівець, приміром, убиває віруси. Набрався грипу, подихаєш ним — і вже здоровий. Я зрізаю собі гілочки, ставлю на столі. Читаю газету, дихаю і не болію, — продовжує Іван Сиволап.

— Мама ревнувала його до парку. Але терпіла, бо такого хазяїна, як батько, у селі більше не було. Сам спорудив будинок, пасіку тримав, — пояснює Раїса. — Тата кликали працювати в Черкаси, до райцентру. Міг би озолотить нас, якби торгував рідкісними рослинами. Але гроші його не інтересували. Казав, що й пенсії вистачить.

Доньки додають, що славу за дендропарк сільська влада привласнила собі. А про батька ніхто не згадує.

— Не розумію, чого його дочки на нас ображаються. Ми Івана Пилиповича в школу, до райцентру на семінар запрошували. Улітку із днем народження вітали, привезли подарунки, — каже завідувачка дендропарку Ольга Радько, 48 років. — Не щодня ж до нього ходити.

1912, 28 серпня — Іван Сиволап народився у с. Троїцьке Золотоніського повіту Полтавської губернії (нині Першотравневе Чорнобаївського р-ну)
1932 — одружився з Євдокією Гуржій
1935, 12 червня — з"явився на світ син Василь
1940 — закінчив Золотоніський педагогічний технікум
1943 — пішов на фронт, був двічі поранений
1944, 1 квітня — народилася донька Рая
1945 — вчитель біології у школі
1958, 6 січня — з"явилася на світ донька Валентина
1972 — вийшов на пенсію
1977 — посадив у с. Васютинці Чорнобаївського р-ну дендропарк
2000 — помер син Василь, за два роки — дружина
2007 — на 95-річчя в гості з"їхалася вся родина

Зараз ви читаєте новину «95-річний Іван Сиволап живе сам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі