понеділок, 14 липня 2008 17:34

7-річний Сергій Бондар пішов після операції на спинному мозку

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Василь та Ольга Бондарі з міста Христинівка Черкаської області сподіваються, що син Сергій у вересні сам піде до школи
Василь та Ольга Бондарі з міста Христинівка Черкаської області сподіваються, що син Сергій у вересні сам піде до школи

7-річний Сергій Бондар із міста Христинівка Черкаської області вісім місяців тому потрапив у лікарню із 13 колотими ранами спини. На нього з ножем напав 21-річний Юрій Юзепчук. Вимагав сказати, де батьки сховали гроші. ("ГПУ" писала про це у N210 (493) 15 листопада 2007 року). Від колотих ран спинний мозок хлопчика був майже повністю ушкоджений. Лікарі припускали, що Сергій не зможе ходити. Щоби міг сидіти, 28 листопада його прооперували в Київському інституті нейрохірургії. Нині хлопець пересувається за допомогою ходунків.

— Ми спочатку не наважувалися на операцію. Вона була експериментальна. Пустоту у пошкодженому спинному мозку запропонували заповнити нейрогелем. Лікарі казали, що таких операцій до цього на людях не проводили, — розповідає батько Сергія 37-річний Василь Бондар. — Ніяких гарантій не давали. Коли забирали на операцію, не обіцяли нічого, навіть життя.

— Я ходила в церкву, молилася іконі Божої Матері. Мені та ікона живою здавалася, я з нею розмовляла, — зітхає мати хлопчика 35-річна Ольга.

Батьки через пресу звернулися по допомогу, відкрили рахунок у банку.

— Було до 200 дзвінків на день, телефон не змовкав. Люди допомагали грошима, подарунками, добрими порадами, — каже батько. — Одна бабуся з Хмельниччини привезла молока та заморожені фрукти. Приносили іграшки. Сину подарували чотири фотоапарати і шість телефонів. Він передарував їх сестрі, двоюрідному брату та дідусеві.

14-річна сестра Ганна доглядає брата, доки батьки на роботі. Василь Бондар працює в будівельній бригаді локомотивного депо, його дружина — в інвентарному бюро.

Сину подарували чотири фотоапарати і шість телефонів

Минулого місяця було останнє слухання у цій справі. Бондарі чекають суду. Нападнику інкримінують розбій, пограбування та замах на вбивство. Йому загрожує 15 років в"язниці. У родині кажуть, що син досі боїться сам лишатися вдома. Як прокидається — дивиться, хто є поруч.

— У Сергія був ще й перелом таза, одразу не помітили цього, — додає батько. — Він два місяці лежав, кістки зрослися непогано. Але виникли ускладнення: перекошується хребет. Права нога стає коротшою.

Два місяці тому хлопчик повернувся з батьком із санаторію в Саках.

— Сина лікували масажами, спеціальною фізкультурою, грязьовими ваннами. Зараз хочемо на реабілітацію в Трускавець поїхати, — каже Василь. — Прочитали, що йому корисно їздити верхи. Тепер через день займається: їздить по п"ять-шість кругів на коні Алігаторі. Син ним захопився, просить такого ж придбати.

Хлопцю купили спеціальні ходунки. Пошили мішечки з піском для навантаження на ноги. Сергій старається робити всі приписані лікарями вправи. Батьки сподіваються, що восени він піде до школи.

— Соромиться сидіти в колясці, намагається швидше навчитися ходити. Коліна позбивав — повзає по хаті, — говорить Ольга Бондар.

До кімнати на ходулях заходить Сергій. Трохи соромиться.

— Сергійку, ставай на обидві ноги, — просить батько.

— Хіба я не стою? Ось, дивись, — показує.

На прощання бере з полиці м"яку іграшку і простягає — це вам.

Зараз ви читаєте новину «7-річний Сергій Бондар пішов після операції на спинному мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі