пʼятниця, 18 листопада 2011 07:28

12-річна дівчина народила від чоловіка своєї бабусі
9

Табличка біля входу у пологовий будинок № 2 міста Дніпропетровськ. Там приймали пологи у 12-річної породіллі. Його закрили на ремонт. Наприкінці листопада сюди приїде президент Віктор Янукович
Фото: фото: Володимир Запорожченко

12-річна Ольга з Дніпропетровська народила доньку від 42-річного співмешканця бабусі. Батьки Ольги дізналися про вагітність за два тижні до пологів.

Родина живе на околиці Дніпропетровська у приватному недобудованому домі.

— Оля цього літа поправлятися стала, виросла різко, — каже російською 36-річна Ірина й показує серпневі фотографії родинного пікніка, за два місяці до пологів доньки. На знімках вона у чорному купальнику, вагітності не помітно. — Донька нічого не розказувала, тільки з весни почала більше їсти. Я раділа, бо вона худюща була, менша за всіх у класі. А за кілька місяців розцвіла, стала красунею.

Ірина на кухні ріже сир для дочки, гріє чай. Оля годує груддю. Тричі уночі встає, а на день молоко зціджує і залишає матері. Вдень ходить у школу. Скаржиться, що до кінця уроків груди молоком наливаються і стає боляче.

— У школі тільки директор і класний керівник знають, що вона народила. Правда, її подружку, на рік старшу, викликали в міліцію як свідка. Батьки подружки після цього заборонили їй дружити з нашою дитиною.

Посеред кухні стоїть обігрівач УФО. Такий самий — у кімнаті Ольги, де вона спить з одномісячною Оленою.

— Донька проходила медичний огляд у школі, й лікарі нічого не помітили. На початку вересня побачила у неї на ногах білі розтяжки. Колись у моєї подруги такі були через проблеми зі щитовидкою. Відвела її до ендокринолога. А вона каже, до гінеколога сходіть.

— Лікар дуже акуратно Олю щупала, бо ж мала дівчинка іще. В неї навіть місячних не було ні разу. У лікарки лице побіліло, вона ні сіло ні впало почала мене заспокоювати. Мовляв, УЗІ покаже, може, обійдеться. Я злякалася, що пухлину знайшли. Просвітили, а там дитинка сформована.

Ольга з Оленою заходить до кімнати. Сутулиться, світле волосся вибилося із довгої коси. Одягнута у м'яку блакитну кофту з рожевими ведмедиками і байкові штани.

— Лікарка вигнала мене з кабінету. Я сиділа за дверима і перебирала всіх Олиних однокласників. Двері відкрилися, і лікарка питає, хто такий Коля, якому за 40? Мене аж у жар кинуло. Це молодий кавалер моєї мами.

Ольга кладе дитину в коляску перед обігрівачем. Сідає на диван, руки ставить човником між колінами. Мовчить, тільки киває.

— Мій батько помер шість років тому, а позаторік — брат. Мама тоді ходила дуже сумна, — продовжує Ірина. — На 40-й день після смерті сина на базарі вона познайомилася із дальнобійником Миколою. Він на 17 років молодший. Шукав, де зняти квартиру. Мама того Колю запросила до себе. Заявила: "Пугачова може собі дозволити молодшого чоловіка, а чим я гірша?" На всі сімейні свята його до нас приводила. На Оліне 12-ліття він теж приходив.

Школярка знизує плечима, скубає шкіру біля нігтів.

— За кілька днів до її дня народження, виявляється, він Олю зґвалтував. Це було 9, 10, 11 січня. Коли в мене нічне чергування, а чоловік у відрядженні, Оля ходить ночувати до бабусі, бо боїться спати сама. У ті три дні Коля приходив до доньки на другий поверх. Залякав її так, що дитина боялася писнути.

— Я тоді не кричала. Все одно бабуся не почула б — моя кімната була вгорі, а її — на першому поверсі, — каже Ольга і вмовкає.

— Вона і з нами не хоче про це говорити, — зітхає Ірина. — Я оформилася опікуном Лєни, але мамою в метриці записали Олю. Батьком — мого чоловіка. Не Колю ж записувати.

Олена в колясці пищить. Ольга йде перепеленати її в іншу кімнату.

— Цей Коля мамі голову геть задурив. Бігала до нас і просила заяву з міліції забрати. Тепер взагалі до нас не приходить. Коля на коліна на перехресному допиті ставав. Клявся, що до Олі не торкався. Так грав, що мій чоловік сумніватися став. Казав, що можемо невинну людину засадити. А після трьох днів у СІЗО зізнався. Сказав, що донька сама до нього приставала. Мама вмовила міліцію відпустити Колю на підписку про невиїзд. Влаштувала його працювати на сміттєвоз.

У ноутбуці Ірина показує фотографії матері 59-річної Катерини з Миколою. Вони сидять на іграшкових конях на каруселі. Катерина — повнувата, чорнява, Микола — круглолиций, очі маленькі, губи тонкі, ніс картоплиною.

— Раніше мама бігала до мене скаржитися на Колю, що часто своїй прийомній дочці 24-річній Аллі дзвонить і любєзнічає. Вона приїжджала в гості із 4-річним сином. Він підозріло схожий на Колю. Коля взяв дружину, коли її дочці Аллі було 12 років, як нашій. Має трьох дітей, але аліментів не платить.

Ірина пригладжує фартух на животі.

— Це я мала б народити, а не Оля, — схрещує руки перед собою, підпирає груди. — В серпні з чоловіком дізналися, що я — вагітна. Була рада, бо давно хотіли другу дитину. Але через нерви стався викидень — за 14 днів до того, як Оля народила.

У пологовому будинку №2 триває ремонт. Головний лікар Людмила Падалко готує документи до приїзду президента Януковича в лікарню. Його заплановано на 20-ті числа листопада.

— Пологи пройшли добре. Але це коштувало великих нервів і лікарям, і мамі дівчинки, — не підіймає голови від паперів Людмила Іванівна. — Зараз ніхто не може точно сказати, чи зможе Ольга мати дітей у майбутньому, чи не відчуватиме відрази до чоловіків. За поточний рік у нашій області народили 425 неповнолітніх мам. Три роки тому народжувала 12-річна дівчина, яка завагітніла від 16-річного хлопця. Батьки думали, що він їй уроки допомагає вчити.

Усі імена, крім Миколиного, змінені.

Зараз ви читаєте новину «12-річна дівчина народила від чоловіка своєї бабусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі