середа, 18 березня 2020 08:29

Зошит Лесі Українки, який знайшли на смітнику

"Чи не вкажете мені яких творів про методи етнографічні, а власне, про способи записування народних пісень? – пише поетеса Лариса Косач – псевдонім Леся Українка – своєму дядькові Михайлу Драгоманову наприкінці 1890 року. – Ся річ мене дуже займає, мотивів народних я знаю силу, пробую записувати, але то мені трудно, ще й дуже, може, якраз через те, що не знаю методу такого як слід, а літератури про сю річ зовсім не знаю".

Автор: фото надане Волинським краєзнавчим музеєм
 

Живе в селі Колодяжне біля Ковеля на Волині. Із сестрою Ольгою Косач-Кривинюк береться записувати народні пісні. Для цього заводить зошит на понад сотню сторінок. "Записи колодяжинських пісень", – вказує на першій.

"Ці пісні переймала Леся Українка найбільше від люду свого рідного і коханого волинського краю дитячою та і в ранній молодості", – свідчить фольклорист і музикознавець Климент Квітка, чоловік поетеси. Документування вона називала живим ділом.

1917-го – через чотири роки після її смерті – Климент видав друком "Народні мелодії з голосу Лесі Українки". Частину пісень узяв із зошита. Решту – записав із голосу помираючої дружини. Аби завершити цю справу, вона пожертвувала своєю недописаною повістю.

Навесні 1941 року зошит із піснями відшукав серед купи мотлоху в Київському історичному музеї Хома Коцюбинський – син письменника Михайла Коцюбинського. Він очолював літературно-меморіальний музей батька в Чернігові. Знахідку у травні переслав цінним листом колегам із Луцька. Також віддав ще один зошит Лесі без палітурки, декілька листів і фотографії.

Сьогодні зошит зберігається у Волинському крає­знавчому музеї. Рукопис має тверду палітурку темно-зеленого кольору. 94 сторінки списані, вісім – чисті. Кілька аркушів видерто.

– Це один із найбільших наших скарбів, – каже наукова співробітниця музею Людмила Завада, 49 років. – Пісні розділені на п'ять розділів. У кожному слові позначено наголос. До текстів пісень підклеєні уривки з нотними станами. Леся Українка дбала про нотну коректуру, тому передавала зошит на огляд композиторові Миколі Лисенку.

Зараз ви читаєте новину «Зошит Лесі Українки, який знайшли на смітнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі