четвер, 16 вересня 2021 09:42

Вишивана ікона, яку везли в Сибір у спідньому

Ікону Божої Матері вишила 17-річна Ірина Мацько у львівській тюрмі. В кутку поставила дату арешту – 28 травня 1947-го, над нею незграбно виведений текст: "Мати Божа Неустанної помочи ратуй мене".

– "Спомин з тюрми" бабця вишила потайки за кілька тижнів, – розповідає її онук, журналіст Остап Дроздов, 42 роки. – Нитки брала з хусток, спідниць, светрів інших в'язнів, із підкладки своєї куртки бронзового кольору. Вишивку зіжмакала і сховала у спідньому, так везла в Сибір.

Батько Ірини працював на пивоварні, мати виховувала дітей. Після школи познайомилася зі Стефаном Мацьком. Він був старший на чотири роки, навчався на факультеті української філології у Львівському університеті, був відмінником. Після першого курсу хлопця забрали на війну. Дійшов до Берліна, був двічі поранений. Повернувся з великою кількістю нагород. Побралися навесні 1947-го. За місяць дівчину арештували.

 

– Бабця розклеювала листівки проти більшовицької окупації. Діда не раз викликали в прокуратуру. Вимагали, щоб написав відмову від дружини. "Ти ще молодий, нащо тобі зечка?" –

казали. Не схотів. Удвох їх відправили у трудовий табір до Красноярського краю валити ліс. Там у них народилася донька, моя мати Галина.

Пара відбула на засланні вісім років. 1955-го повернулися до рідного міста.

– Починали жити не з нуля, а з мінусу, – продовжує Остап. – Мешкали по знайомих чи на зйомних квартирах. Дід так і не поновився в університеті. Оформив прописку в містечку Миколаїв. Бабця пішла працювати на швейну фабрику, дід влаштувався робітником на продуктову базу. У 1980-х з'ясувалося, що

Ірину відправили в Сибір через свідчення її найкращої подруги. Та зізналася перед смертю. Баба сказала, що не має ні образ, ні претензій. Розуміла, що арешт був неминучий.

Стефан Мацько помер 2010-го. Ірина живе в Миколаєві.

Вишивку зберігає.

Зараз ви читаєте новину «Вишивана ікона, яку везли в Сибір у спідньому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі