Ексклюзиви
середа, 29 серпня 2018 14:53

Вілли, в яких жила прислуга майбутнього імператора

Дві двоповерхові вілли на вул. Богдана Хмельницького, 48 і 50, у Коломиї Івано-Франківської області мають статус пам'яток архітектури. Їх звели на початку ХХ ст. Дали романтичні назви – "Емілія" і "Вільгельміна". Вони майже однакові в плані, тільки дзеркально відображені. Тому будиночки часто називають "близнюками".

1912-го Коломия перебувала у складі Австро-Угорської імперії.

Автор: Тетяна ЖИДАК
 

– Племінник імператора 24-річний Карл Франц Йосиф протягом кількох місяців тут перебував із вагітною дружиною Зитою Парменською. Їй тоді ще не виповнилося 20 років. Зупинилися в будинку на вул. Євангелицькій – так тоді називалася вулиця Богдана Хмельницького. Той будинок належав їхнім родичам – Йоганні й Карлу Гельштайнам. Прислуга монарших осіб мешкала у віллах-близнюках, – розповідає краєзнавець Василь Нагірний, 60 років.

– Зита сама ходила на ринок по продукти до столу. Через багато років вона розповідала внукові, що місяці в Коломиї були найщасливіші та найспокійніші в їхньому подружньому житті, – говорить Нагірний.

Місцеві переказують, начебто одну з вілл збудував вельможа для сестри польського шляхтича Піскозуба. Збирався до неї свататися. Вона сказала, що вийде заміж, тільки якщо поряд поставить таку саму для її сестри. Довелося виконувати забаганку.

За два роки у Сараєво застрелили спадкоємця трону Франца Фердинанда. Це стало приводом до початку Першої світової війни. Ще через два роки помер імператор Франц Йосиф І. Його місце зайняв Карл. Правив лише два роки – восени 1918-го імперія припинила існування.

2007 року до Коломиї навідався син Карла і Зити 94-річний Отто фон Габсбург. Будинку, де зупинялися його батьки, вже не застав – його знесли у радянські часи. Тепер на цьому місці розташовані цехи машинобудівного заводу "Сільмаш". А вілли-близнюки стоять досі, хоч і потребують негайної реставрації.

Зараз ви читаєте новину «Вілли, в яких жила прислуга майбутнього імператора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути