Ексклюзиви
четвер, 05 травня 2011 16:34

Уперше і востаннє серце заболіло у 17 років - 12 спогадів Андрія ЧОРНОВОЛА

 

Андрій ЧОРНОВІЛ, 48 років. Доцент кафедри інфекційних хвороб Львівського медичного університету. Син покійного лідера Руху В'ячеслава Чорновола. Двічі розлучений. Має сина В'ячеслава, 19 років, і 4-річну доньку Анастасію. Живе сам

1. У 14 років зробив єдину фотографію, на якій ми разом із братом Тарасом. Тоді до Львова приїхала тьотя Валентина. Повела нас гуляти містом. Коли проходили повз фотоательє, запропонувала втрьох сфотографуватися. Знімок кольоровий. На мені був фіолетовий піджак, на Тарасові - червона сорочка.

Тарас - від другої дружини мого батька. З мамою він розійшовся, коли мені було 2 роки. З батьком ніколи про це не говорили. До Тараса ні злоби, ні особливої симпатії не відчував. Батько з другою дружиною і ним жили в одному кінці міста, ми з мамою - в іншому.

2. У 17 років викурив першу цигарку. Друзі пригостили "Ватрою". Без фільтра, бо з фільтром тоді дорогі були. Після першої затяжки сильно закашлявся. Викурив п'ять цигарок підряд. Тоді вперше і востаннє в житті серце заболіло.

До Тараса ні злоби, ні особливої симпатії не відчував. Батько з другою дружиною і ним жили в одному кінці міста, ми з мамою - в іншому

Палив десь два роки. Потім кинув на три роки. І вирішив, що куритиму з певною періодичністю. Зараз три роки курю, а три - ні. На день викурюю 15 найлегших тонких сигарет Winston.

Так само з алкоголем. Три роки не п'ю. Потім два дні п'ю, і на три роки знову забуваю.

3. Уперше одружився 26-річним. Весілля гуляли у Володимирі-Волинську в центральному кафе "Дружба". Нам фотографії неякісні чорно-білі з нього зробили. Батько з Атеною Пашко (друга дружина В'ячеслава Чорновола. - "Країна") приїхав. Подарував японський двокасетний магнітофон Toshiba . На ті часи то був дуже креативно-гламурний ??феншуй??. Тарас теж був. Подарував якісь гроші.

4. В армії служив із 1988-го по 1990-й. Забрали вже офіцером, відправили в Калінінградську область. Носив значок із тризубом. Замполіт доскіпувався, але не дуже, бо Союз уже почав розвалюватися.

5. 1992-го народився син, вирішив назвати його В'ячеславом. На дітях видатних людей природа відпочиває, а на онуках надолужує втрачене. В'ячеслав Чорновіл все-таки звучить. Може, колись йому таке поєднання стане в нагоді. Часто брав із собою в гори. Правда, після його повноліття спілкуємося менше. Зараз більше уваги приділяю доньці Анастасії. Вона від другого шлюбу. Десь рік тому вдруге розлучився. Але бачуся з донькою часто.

6. 25 березня 1999-го був на чергуванні в інфекційній лікарні. Вночі подзвонив чоловік доньки Атени Пашко і сказав, що батько в автокатастрофі загинув. Мусив дочергувати, бо кинути не міг. Приїхав якраз на похорон. Не плакав, але всередині дуже боліло. Коли стояв біля могили, ледь втримався, щоб не впасти в яму. Так натовп з усіх боків давив. Зразу після похорону до Львова вернувся.

7. На початку 2000-го почав цікавитися політикою. Вступив у Рух. Через два роки обрали депутатом Львівської обласної ради. Потім Тарас пішов у політику, вступив у Партію регіонів, яку тут у нас не дуже шанують. На його будинку різні нецензурні слова понаписували, погрожували йому. Я швидко зрозумів, що політика - не моє. Не можу говорити одне, інше думати, а третє робити і при цьому усміхатися. Як Чечетов, наприклад.

8. 2001-го зламав руку. В мене тоді "Волга" була. Їхав нею по трасі, сніг сильний падав. Щітки не працювали. Назустріч рухався КамАЗ. Його занесло, і я врізався в нього. Ми не розбиралися, хто винний, а просто роз'їхалися. Потім ліва рука розпухла. Рентгена не робив і гіпс не накладав. Знайомий лікар оглянув і сказав, що там перелом. Помучився місяць, і саме зажило.

Подумав: як із таким прізвищем на митниці з простягнутою рукою хабарі братиму? А коли не брати, то як колеги на мене дивитимуться? Втік звідти в перший день

9. Змінити професію вирішив 2002-го. Пішов працювати на митницю. Мене послали на митний перехід Мостиська-2. Приїхав маршруткою, машини в мене тоді не було. А решта на шикарних автомобілях роз'їжджали. Подумав: як із таким прізвищем на митниці з простягнутою рукою хабарі братиму? А коли не брати, то як колеги на мене дивитимуться? Втік звідти в перший день. Попросився в офіс митниці у Львові. Там хабарів не дають. І робота рутинна, паперова.

10. 2004-го балотувався в президенти. Ішов сам, незалежно від партій. Але все одно приходили "темники" з настановами, що робити і як говорити. Хотіли з мене другого Козака зробити, який казав по телевізору: "Пане Ющенку, ваша дружина американка". Я мав бути клоуном. Для ефіру на ICTV написав власний виступ. Вони підсунули свій листок і сказали читати. Я не погодився.

Раз на якомусь каналі в дебатах із Черновецьким зійшовся. Він мені щось про Божу милість почав говорити. Я йому кажу, що він двох людей своїм авто вбив. Принаймні точно підтверджено, що хлопця збив Maybach'ом". А він: "А! Было такое. Он был такой пьяный, что и так бы умер".

11. Минулого літа з двома друзями об'їздили все Закарпаття. Були в куточках, де немає людей. Спали в наметах або в машинах. Чудово лежати на свіжому повітрі, а не ломитися, як ті всі олені за кордоном, - поїсти, на пляж чи ще кудись. Моїм дружинам такий відпочинок не подобався. Вони звикли до комфортних умов життя.

12. Тараса востаннє бачив більше трьох років тому. Перестрілися на відкритті садиби-музею у селі батька на Черкащині. Перекинулися кількома словами. А по телефону говорили на Різдво - вітали один одного зі святом.

Зараз ви читаєте новину «Уперше і востаннє серце заболіло у 17 років - 12 спогадів Андрія ЧОРНОВОЛА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути