четвер, 04 березня 2021 09:54

Ріг єдинорога, якого вполювали на Поділлі

Віденська кунсткамера – місце, де зберігають дивовижі із зібрання Габсбурґів. Цей імператорський рід мав те, чого не має ніхто, – агатову чашу Грааля, золоту сільничку, виготовлену Бенвенуто Челліні, ріг єдинорога. Він потрапив сюди завдяки Бернарду Претвичу, шляхтичу з села Шарівка на Поділлі.

Насправді той звався Бернхардом фон Пріттвітцем (1500–1563). Тогочасні документи іменують його "Подільський мур" і "Татарський страх". Козаки оспівували його в піснях. Татарські матері лякали ним дітей, так само, як українські – Бабаєм. Навіть через століття після смерті Бернарда польський король Ян ІІ Казимир тримав його портрет у своєму кабінеті – як взірець мужності. Смерть шляхтича була загадкова – знепритомнів і два останні роки був у летаргічному сні.

 

1530-го Претвич презентував королю Сигізмунду I Старому свій мисливський трофей – тонкий ріг завдовжки 2,5 метра. Мовляв, той належав останньому на Землі єдинорогу. Вполював звіра сам у диких полях над Дністром.

Через 10 років Сигізмунд передарував дивовижу своєму імператору Фердинанду І Габсбурґу. Той наказав оздобити її. Сницар – майстер художнього різьблення та карбування – Сильвестр Лехнер додав ефес, на котрому від імені звіра написав вірш із вихвалянням свого рогу.

Вважали, що артефакт має магічну силу і є символом Христа. 1564-го сини Фердинанда І – Карл IІ, Максиміліан II і Фердинанд Тірольський – вирішили, що ріг єдинорога і чашу Грааля ніколи не слід розділяти і продавати. Вони повинні зберігатися в їхніх нащадків "на всі часи".

Ріг дотепер у Відні. Тільки от пізніші дослідження з'ясували, що це бивень нарвала, 5-метрового арктичного ссавця, що важив майже тонну.

Зараз ви читаєте новину «Ріг єдинорога, якого вполювали на Поділлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі