пʼятниця, 29 січня 2010 19:07

"Я хотів би померти від сміху"

  Борис Бурда, 59 років. Гравець інтелектуальних телешоу "Що? Де? Коли?", "Брейн-ринг", "Своя гра", телеведучий. За освітою, інженер-теплоенергетик з автоматизації. Одружений, має двох синів і двох онуків.Живе в Одесі. Любить грати в бадмінтон
Борис Бурда, 59 років. Гравець інтелектуальних телешоу "Що? Де? Коли?", "Брейн-ринг", "Своя гра", телеведучий. За освітою, інженер-теплоенергетик з автоматизації. Одружений, має двох синів і двох онуків.Живе в Одесі. Любить грати в бадмінтон

1. В якому віці ви усвідомили, що подорослішали?

- Мабуть, в повній мірі це досі не сталося. Можливо, я трохи наблизився до цього стану, коли народився син. Було відчуття, що від мене залежить не тільки власне життя, а й життя маленької безпорадної дитини.


2. Що може довести вас до сліз?

- На жаль, нічого. Плакати я не вмію. Тим, хто виплачеться, стає легше, а я продовжую переживати.


3. Що таке, у вашому розумінні, вкрай тяжке становище?

- Коли не можеш підтримувати рідних і близьких, допомагати друзям. Краще не дожити до такого.


4. Як уявляєте собі найбільше щастя?

- Сподіваюсь, я його ще не відчував. Щасливим був, коли подзвонив син і сказав, що зачитується моєю книжкою, а раніше не вірив, що я можу писати так цікаво.


5. Що вважаєте своїм найбільшим досягненням?

- Поки що - свою кулінарну програму. Я зняв понад 800 страв. Передача більш як  вісім років ішла на українському телебаченні, потім у США й Ізраїлі, успішно йде в Білорусі та Росії.


6. Яка риса найкраще вас характеризує?

- Цікавість. Мені завжди хотілося дізнаватися про щось нове. Для власного задоволення читав кращі науково-популярні книжки, а виявилося, що це мені ще й у нагоді стало.


7. Який ваш найбільший недолік?

- Лінь. Насправді я люблю працювати, навіть дуже. Але завжди хочеться робити не те, що треба терміново здати. Тому я постійно порушую головну заповідь усіх засобів масової інформації: "Нам не потрібно, щоб це було добре. Нам не потрібно, щоб це було погано. Нам потрібно, щоб це було в четвер".


8. Що не подобається у вашій зовнішності?

- Коли був молодшим, переживав через невисокий зріст. А зараз - через зайву вагу. Це в принципі можна змінити, але на практиці виходить погано. Ти витрачаєш зусилля, страждаєш, скидаєш півкіло, а потім приїжджають гості, і їх треба вести в якийсь одеський ресторан.

Молодшим переживав через невисокий зріст, а зараз - через зайву вагу

9. Яку здатність хотіли б мати?

- Читати думки інших. Здається, у мене трохи виходить.


10. Що найбільше не подобається в людях?

- Підлість, боягузтво, расизм, націоналізм, безвідповідальність і самовпевненість.


11. В яких ситуаціях обманюєте?

- Процитую мого улюбленого літературного героя Теофіла Норта (герой роману Торнтона Вайлдера. - "Країна"): "Я не схильний говорити ні брехню, ні правду на шкоду ближньому". Хіба я добре вчинив би, якби правдиво відповідав на запитання радянських органів ідеологічного нагляду?


12. Яка річ для вас найдорожча?

- Мій комп"ютер. На його жорсткому диску зберігається все, що мені вдалося створити - книжки, статті, телепередачі. А ще адреси й телефони. Їх збираєш усе життя, і дуже неприємно їх втрачати. Гірше тільки викреслювати, коли власника цієї адреси вже немає.

У мене трохи виходить читати думки інших людей

13. Як хотіли б померти?

- Хотілося б уникнути смерті повільної, болісної та принизливої. Краще одразу, і щоб відносно володіти своїм тілом. Скажімо, померти від сміху, прочитавши у Книзі рекордів Гіннеса, що мене визнали найбільшим довгожителем на землі.


14. Що скажете, коли опинитеся перед Богом?

- Хіба потрібно щось говорити Богові? Він усе знає.


15. Про що найбільше шкодуєте?

- Як будь-який чоловік - про одну розмову з однією жінкою. Навіщо вам знати подробиці? У кожного в пам"яті своя подібна розмова - вона набагато цікавіша.


16. Чого найбільше боїтеся?

- Темряви, тому що в темряві всі стають однаково сірими.


17. Що вважаєте найганебнішим і принизливим?

- Бачити, як навколо твої співгромадяни божеволіють, і не вміти пояснити їм згубність їхніх дій. Гірше тільки дочекатися, коли на їхні голови обрушаться нещастя, які вони на себе накликали, і розуміти, що ти це бачив уже тоді, але не зміг пояснити.

У темряві всі стають однаково сірими

18. В якій країні хотіли б жити?

- У нормальній, звичайно. Ніби це не дуже й складно, але в мене ще одне досить дивне бажання - жити при цьому в моїй рідній Одесі. А це чомусь ніяк не виходить.


19. Ваш улюблений герой у реальному житті?

- Стівен Хоукінг, англійський фізик-теоретик. Він захворів на страшну недугу - розсіяний склероз - залишився майже паралізований, але все одно став одним із найбільших учених сучасності. Безліч людей мали значно більше можливостей, щоб робити добро, але не витратили і сотої частки його зусиль, щоб це здійснити.


20. З яким історичним персонажем ви хотіли б зустрітися?

- Із П"єром Ферма - французьким математиком, одним з основоположників аналітичної геометрії і теорії чисел. Що він мав на увазі, коли писав Мерсенну (Марен Мерсенн, французький математик, фізик, філософ і теолог. - "Країна"), що довів свою Велику теорему, але на аркуші залишилося мало місця, і він потім напише докладніше? А потім раптом помер, і цю теорему довели аж 1994 року. Доказ займає десятки сторінок, і всі переконані, що в часи Ферма довести її було неможливо. Може, він помилився? А якщо ні?

Зараз ви читаєте новину «"Я хотів би померти від сміху"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі