середа, 10 жовтня 2018 12:11

Прапор, який ховали під дахом церкви

– 11 років тому перекривали дах у церкві, – розповідає 40-річний Ігор Цилюрик, настоятель храму Української православної церкви Київського патріархату в селі Липне Ківерцівського району на Волині. – У куті, де вівтар прилягає до балки-перекриття, побачили пакунок. Там був загорнутий у хустину прапор, зшитий із двох шматків марлі – синього та жовтого. Поряд лежав намальований на клаптику паперу тризуб. Коли і як прапор потрапив сюди – невідомо.

– Напевно, стяг принесли до церкви повстанці, – каже житель села Віктор Третяк, 61 рік. – На ньому є плями крові та дірки від куль. Мій дід Дмитро за німців був старостою. Переповідав, що вже тоді прапор лежав у храмі. Коли люди передали, що "червоні" наступають, сховав його. Куди – не говорив.

 

На Перцевій горі біля Липного була криївка вояків Української повстанської армії. В ній переховувався надрайонний провідник ОУН Василь Чепелюк на псевдо "Перець". 1951 року криївку оточили 120 більшовиків. Аби не здатися ворогам, Чепелюк із побратимом застрелилися. Тіло "Перця" привезли на упі­знання батькам. Мати Лікера зціпила зуби і сказала, що не впізнає. Коли більшовики поїхали, розплакалася. Пізніше батьків Василя Чепелюка вислали в Сибір.

Свято-Михайлівський храм у Липному спорудили 1770 року. Він – дерев'яний, має три куполи. Збудований на кладовищі. Коли долівку замінювали кам'яним фундаментом, під підлогою знайшли багато людських кісток і черепів.

– Прапор зберігали в районному краєзнавчому музеї, – продовжує отець Ігор. – Воно на краще. Два роки тому храм обікрали. Винесли 13 старовинних ікон. Після цього ми встановили сигналізацію. Місяць тому стяг повернули нашій громаді. Тепер він знову в церкві, під надійною охороною.

Зараз ви читаєте новину «Прапор, який ховали під дахом церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі