середа, 02 грудня 2020 15:54

Паспорт із помилкою, за якою викрили двох шпигунів

"Польская разведка располагает некоторым количеством советских документов, добытых у беглецов из СССР и через свою агентуру в Союзе. По этим документам экспозитура изготовляет фиктивные", – йдеться в доповідній записці про боротьбу з польськими шпигунами, складеній на початку 1935 року.

Її автор – начальник особливого відділу Народного комісаріату внутрішніх справ Української РСР Михайло Александровський. Записку знайшов в архіві СБУ дослідник Сергій Прудовський.

До неї додані копії двох паспортів громадян СРСР. Перший – на ім'я Івана Радченка зі Славути Вінницької області. Другий – його земляка Устима Марченка. На перший погляд звичайні документи зразка тих років. В очі впадає хіба що застаріле слово "пашпорт".

 

Але чекіст стверджує, що це фальшивки. Ними користувалися польські розвідники.

"Изготовленные разведкой фиктивные документы вследствие неумелого их изготовления иногда очень легко различить", – констатує автор записки.

Підробку викрили через помилку. Паспорти датовані 1933 роком. На них стоять печатки "Славутської районної міліції НКВС УРСР". Але Народний комісаріат внутрішніх справ виник ­1934-го. До того часу відомство називалося Об'єднаним державним політичним управлінням.

Радченка заарештували в липні 1934 року, Марченка – за місяць. У звітах вказано, що їхні справжні прізвища – Демиденко та Блаченко. Обох незабаром розстріляли.

Абсолютна більшість "шпигунських" справ у СРСР 1930-х – сфабриковані. Однак ці двоє цілком могли бути реальними розвідниками. Навряд чекісти стали б виготовляти фіктивні паспорти. Вони знали достатньо інших методів, аби довести "винуватість".

Менш як за три роки розстріляли й самого Александровського.

Зараз ви читаєте новину «Паспорт із помилкою, за якою викрили двох шпигунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі