пʼятниця, 29 січня 2010 18:29

На повноліття кореянкам дарують пластичну операцію
5

Кореянки не вдягають футболок із декольте, але спідниці носять надто короткі
У бібліотеках Сеула працюють в інтернеті й дивляться фільми по телевізору
Пластична операція з розширення розрізу очей. Кореянки намагаються бути схожими на європейок
Корейці люблять рис, макарони й морепродукти
На метро можна виїхати за межі столиці

Вечорами корейці п"ють. Дуже багато, більше за нас. Найпопулярніший напій - соумєк. Це суміш 20-градусної горілки - соджю й пива - мєкчю. Після заходу сонця в барах збираються великі компанії та грають в алкогольні ігри. Наприклад, у три-шість-дев"ять. Перший учасник каже "один", його сусід - "два", а наступний замість "три" мусить плеснути в долоні. І так до 33. Якщо збиваєшся, випиваєш штрафну - склянку соджю або мєкчю. Після такого тверезим не лишається ніхто - всі просто випливають із-за столу.

Якось ми їздили на подібну вечірку за місто. На підлогу сідають чоловік із 60. Усі діляться на два кола і грають у цю гру. Після того два найп"яніші "чемпіони" змагаються між собою.

Культурно попивати вино не заведено. Корейцям це нудно. Буває, запросять тебе в компанію, поставлять на дошці три чарки соджю, а під ними три келихи пива. Дошка перевертається, і чарки падають у пиво. Ти маєш взяти келих, стукнути об стіл і випити цю суміш. "За знайомство!"

Корейці люблять великі компанії. У вузькому сімейному колі збираються двічі на рік: із батьками на свято врожаю Чусок і з бабусями-дідусями на Різдво. Більшість корейців - християни-протестанти.

Жителі Сеула часто ходять у гори - місто оточене ними. Я піднімалася на То Бун Сан. Поруч із нами йшли десятки подружніх пар років 40-50. Опиняємось на вершині, а там на великих каменях сидять дідусі-бабусі та п"ють соджю. Один уже лежить, інший співає. Я  подумала: як вони повертатимуться додому? Виявляється, за тими, хто не може спуститися, прилітає вертоліт.

Ще один спосіб провести час - заняття спортом. Чоловіки віддають перевагу боротьбі, дівчата - фігурному катанню. Спортзали доступніші, ніж у нас. Місяць на хорошому майданчику можна тренуватися за 30-40 доларів.

"Коли не маю грошей і хочу цікаво провести час, то йду в бібліотеку", - каже знайома студентка. Розміри їхніх бібліотек вражають. А всередині можна залишатися хоч цілу ніч: читати, сидіти в інтернеті, дивитися фільми.

Якось із нашого гуртожитку вигнали кількох хлопців, і вони подалися в чім чі бан. Це щось подібне до клубу, в якому теж дозволяють переночувати. Вхід - 5000 вон, тобто 5 доларів. На першому поверсі працює сауна, на другому можна їсти, спати, дивитися телевізор. Ніхто нікого не виганяє, гості самі вирішують, коли піти - через кілька годин чи днів. Але якщо вже вийшов назовні, то плати знову, щоб зайти ще раз.  

Ледь не в кожному кварталі Сеула є пісі-бан - DVD-салон, де показують еротичні фільми. І якщо практично всюди встановлено відеоспостереження - у магазинах, гуртожитках, на вулицях, то в пісі-банах камер немає - роби, що хочеш. А за декілька метрів завжди дешевий мотель.

До 30 років корейці можуть не мати особистого життя, зате про одруження думають серйозно - як хлопці, так і дівчата. Мій 27-річний знайомий каже: "Зараз не можу дозволити собі мати дівчину". За все життя в нього була одна подруга, зустрічалися вони не більш як  рік. І він не один такий. Старший син у сім"ї мусить забезпечувати батьків, а на дівчину часто не вистачає ні грошей, ані часу.

Але якщо ти без пари, тебе зведуть з кимось із друзів. "Немає хлопця? А мій брат має друга без подруги. У суботу вечеряємо". Зустрінуться, вип"ють. Якщо сподобаються одне одному, то будуть зустрічатися.

Визначити вік корейців неможливо. До 40 всі кореянки виглядають, як студентки. А потім різко старіють, буквально за кілька років. Жінок після 40 називають аджюма - бабуся.

Найпоширеніший подарунок на 18-річчя - пластична операція. Для того, щоб обличчя не було таким круглим, підпилюють вилиці. А ще розширюють розріз очей. Дівчина із сусідньої кімнати в гуртожитку підрізала верхню повіку. Деякі роблять ніс із горбинкою. Словом, намагаються бути схожими на європейців. Серед студентів модно зустрічатися з європейцями, хоча більшість батьків проти таких стосунків.

Корейці замкнені. Розмовляють із тобою, усміхаються, а в голові фіксують якісь недоліки чи порушення в роботі й мотають на вус. Крім того, вони злопам"ятні й вимогливі. Начальство начебто заплющує очі на твої помилки, а потім в один момент заявляє: "Тебе звільнено". І ледь не до хвилини розписує, коли ти спізнився й коли зробив щось не так.

Дуже люблять Францію. Так і не зрозуміла чому. Про Україну знають тільки те, що звідси брати Клички й Андрій Шевченко. Шаленіють від Руслани Лижичко: вважають  красунею, музичні крамниці завалені її дисками. Усі слухають "Дикі танці". Минулої осені Руслана давала в Сеулі концерт.




Їжа

Я очікувала, що корейці - нація собакоїдів, тому одразу запитала знайому: "Собак їсте?"

- Навіщо? У нас курятина є, - здивувалася вона.

Корейці їдять переважно рис і макарони. Налягають на морепродукти. А з хлібом справжня біда: на смак він прісний, наче штучний, та ще й знайти його в крамницях важко. У торти додають прошарок солодкої картоплі - гидота. А пиво обов"язково закушують чимось гострим, щоб більше хотілося пити.


Гроші

Місцеві майже завжди розраховуються картками. Готівку можна отримати лише в банках, які працюють у будні. Іноземну валюту в Сеулі обмінюють тільки на одній вулиці. Усі іноземці сунуть туди.

Практично на всіх товарах на упаковці вказано фіксовану ціну. Тому за покупку в магазині в центрі міста чи на околиці платиш однаково. Дуже зручно.


Одяг

Жінки за 40 люблять короткі штани й чоботи. Дівчата можуть носити до непристойності короткі спідниці, але при цьому не вдягнуть майки з відкритим декольте - це вважають вульгарним. Ноги - будь ласка, груди й плечі - табу.


Транспорт

В автобуси заходять через турнікети. Проїзд оплачують карткою, тому зайців немає. Важливо "пікнути" карткою ще й при виході, інакше система вважатиме, що ти досі їдеш, і рахуватиме проїзд до кінцевої. На зупинках пасажири змушені вискакувати практично на ходу - водіям платять за кількість намотаних кіл, тому вони стоять лічені секунди.

На метро можна дістатися навіть за місто. Проїзд коштує тисячу вон, тобто $1. Якось ми з подружкою зібралися в музей на неподалік від Сеула - у місті І Чон. Але коли купували квитки, переплутали назву й вибрали в меню станцію Ін Чон. Це зовсім інше містечко, аж біля моря. Замість п"яти зупинок проїхали 30 - вийти можна лише на тій, що вказана на квитку.

Зараз ви читаєте новину «На повноліття кореянкам дарують пластичну операцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі