середа, 19 вересня 2018 15:25

Мухоловка, яку заправляли пивом

"Живемо ми купою, щільно і всі один об одного тремось. Ти бачив, як у деяких будинках ставлять скляні мухоловки з пивом? Набереться туди мух повно-повно. І всі вони у власному соку киснуть та киснуть. Доки не здохнуть. Так і ми з тобою, брате Сашку, у своїй мухоловці закисли й обізлились", – пише в оповіданні "На покое" 1902 року Олександр Купрін.

Мухоловки зі скла були відомі ще в XVII ст. У виданій 1895‑го книжці для домогосподарок Олена Молоховець пояснює принцип їхньої роботи: "Під мухоловку кладуть посипаний цукром шматочок чорного хліба або тільки цукор. У посудину наливають мильну або чайну воду. Мухи залазять до цукру. Потім злітають угору і потрапляють у рідину, з якої не можуть вибратися".

Коштувала така 30 копійок. За ці гроші можна було купити пляшку горілки або пообідати в їдальні.

 

Найбільшу увагу на вилов мух звертали під час епідемій. Комахи переносили черевний тиф, холеру, дизентерію.

"Якщо добре поховати всі продукти і прибрати крихти зі столу, мухи за короткий час збираються в мухоловку масами, – йдеться у брошурі "Знищуйте мух", виданій педіатром Георгієм Гецовим 1928 року. – Запорукою боротьби з ними є активність та самодіяльність населення. Матері, громадяни! Муха несе смерть і хвороби вашим дітям. Від вашої активності залежить справа повного винищення мух. За роботу, товариші! Смерть мухам!"

Мухоловку початку ХХ ст. можна побачити в аптеці-музеї в місті Тульчин на Вінниччині.

– Зустрічав скляні мухоловки двічі – у музеях Києва та Одеси, – розповідає директор закладу Іван Зелюк, 50 років. – Кілька років тому подібну до них, тільки більшу, показав знайомий із Кам'янця-Подільського. Він має антикварний магазин, куди й принесла мухоловку якась жінка. Запропонував мені. Ручна робота, видута – без швів. Ніжки скляні – приплавлені. Я сказав, що до тематики мого музею мухоловка не пасуватиме. Він наполіг: "До аптек теж мухи залітають". Згадав, що на телевізійному "Що? Де? Коли?" ставили запитання про призначення цієї посудини. Знавці не змогли відповісти. Нашим відвідувачам легше: не треба голову ламати, бо є підпис.

Зараз ви читаєте новину «Мухоловка, яку заправляли пивом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі