четвер, 10 лютого 2011 13:33

Мінімальний малюнок коштує 400 гривень. За менше не починаю працювати
5

Василь Вороновський, 35 років. Майстер тату, пірсингу, боді-модифікації. Народився в Чернівцях. Був директором фіктивної косметичної фірми, торгував спиртом, керував стриптиз-клубом. Півтора року мандрував автостопом, жив у Росії. Один із засновників столичного салону "Тату-ха". Розлучений. Збирається відкривати власну студію татуювання.

70-річний чоловік просить витатуювати на кисті руки, біля великого пальця, автомобіль ДАІ. Жовто-синю, зі ще радянським гербом, "Волгу". Хороший дідусь, інтелігентний, корінний киянин. Розповідає, що працював водієм такого автомобілю. Любив катати на ньому онучку. Вона потім сідала йому на коліна, малювала на руці цю машинку і плакала, коли та стиралася. Пообіцяв їй, що машинка ніколи не зітреться. Онука вже доросла, має приїхати до діда з Москви. Той вирішив виконати обіцянку.

Клієнтів-пенсіонерів вистачає. Жінки роблять перманентний татуаж губ, брів, контуру очей. Кажуть, усе виглядає натурально, як в молодості. Дякують потім. 62-річна мама знайомого говорить: "Я така щаслива. Вмилася після городу, а вся краса на місці".

Мінімальний малюнок коштує 400 гривень. За менше не починаю працювати. Хоча були випадки, коли відмовлявся за будь-які гроші.

За гроші вперше працював зі своєю майбутньою дружиною. Вона прийшла робити малюнок на сідницях

Виходжу раз із салону покурити, бачу - мій напарник Шкет спілкується з клієнтами. Ті щось йому розповідають, а він червоний стоїть. Жінка - огрядна така бабеха, чоловік худенький, в окулярах. Обом уже за 40. Він - напіволігарх. Просить набити дракона дружині на лобку, пірсінг клітора й статевих губ. Каже: "А ззаду, коли розсуваєш булки, там мішень, на очку, і щоб рівна була". Ми уявили зі Шкетом, як будемо працювати над замовленням: один сідниці тримає, інший малює. Так неприємно стало - на живій людині мішень робити. Дзвонив клієнт довго ще потім. Морозилися від нього, хоча грошей могли попросити скільки захотіли б.

А взагалі на інтимних місцях робити тату - це нормально. Відключаю чоловічу функцію мозку й працюю з холодною головою. Навчився цьому, коли в рідних Чернівцях керував стриптиз-клубом. Тоді ж і зробив перше тату приятелю.

За гроші вперше працював зі своєю майбутньою дружиною. Вона прийшла робити малюнок на сідницях. Я придивився, прицінився до її заду, одразу й почали зустрічатися. Одружилися. Ще багато тату дружині зробив. Хоча вона зовні виглядає консервативно, в окулярчиках, завжди в діловому костюмі - в банку працює. Прожили чотири роки, а потім вона образилася: я поїхав до Росії на півтора місяці, а повернувся через півтора року.

Найважче працювати з клієнтом, який не знає, чого хоче. Добре, коли людина замовляє щось конкретне. Хочу ієрогліф, каже. Пояснюєш, що це - попса, пройдений етап. Усе одно хоче, бо в сусіда саме таке тату - роблю.

Якщо мені не подобається малюнок, місце не підходить - відмовлятиму від тату. Нещодавно кілька днів умовляв знайомого не робити на обличчі "піку". По-перше - не гарно було б, по-друге - не годиться оскверняти один із християнських символів.

Відмовив клієнтку робити тату в усі. Вона хотіла щось маленьке й непомітне. Бо невідомо, як на роботі начальство сприйме наколку. Також не радив на внутрішній стороні пальця, бо впадатиме в око одразу. Зійшлися - на шиї під волоссям. Вибрали Око Гора - давній єгипетський символ-оберіг сподобався їй більше, ніж чотирилиста конюшина. Бачити тату на потилиці зможе тільки в дзеркало. Ну то й що. Заможні люди в Європі купують, наприклад, норкові шуби з хутром усередину чи каблучки з крихітними діамантами. Ніхто не бачить, а їм добре, що мають таку красу.

Часто майстрів обманюють, кажуть, що заплатять у кінці, а самі йдуть до іншого татуювальника завершувати

Дівчинка одна просила трояндочку в стандартному місці - на лопатці. Але бачу по ній - вагається. Питаю, чи впевнена, що хоче тату. "Нет, еще не созрела". - "Іди подумай". Гроші ж не головне. Людина мені повірила, як лікарю. А через рік прийшла вже із серйозним настроєм.

Часто підлітки замовляють "розу вітрів". І зазвичай не знають, що у кримінальників це - знак субординації.

Один малий набив на руці своє прізвисько "Кот". На районі до нього причепилися, бо то "Коренной обитатель тюрьмы" означає. Просив замалювати.

Про в'язничну традицію малювати собори різне говорять. Є церкви з хрестами, є - без. В одних купола - кількість ходок, у когось хрести - це роки відсидки. Дзвін лежить біля дзвіниці — значить "от звонка до звонка" відсидів. Тигр вишкірився — власник такого малюнку по-зонівським поняттям не кається, із законом на ножах. Закрита паща хижака - зав'язав. Багато хто не хоче виправляти кримінальні наколки, просто освіжають фарбу. З такими проблем не буває. Для них після зони татуювальник - особа майже священна, недоторкана, як шаман. Ображати в жодному разі не можна.

Церква проти татуювань. Але одного клієнта духовний наставник благословив зробити зображення Архангела Михаїла.

Жінки хочуть, аби не було видно розтяжок після пологів. Будь-які дефекти шкіри можна замалювати візерунками, квіточками. Знайомій робили УЗД і ніяк не могли зрозуміти, де її жовчний міхур. У лікарів паніка почалася. Шраму ж не видно від його видалення.

Перед весіллям один на лопатці зробив собі портрет нареченої. За місяць приходить, розповідає, що посварилися, розійшлися. Давай із портрету щось робити. Довго мучилися, але у вікінга все одно жіноче обличчя залишилося - ніяк його не переробиш.

Одна пара перед РАЦСом поставили один одному підписи на шиї. Небагато часу минуло - вирішили розбігатися. Обом накривав їхні автографи листочками.

Як татуювання змінює життя, може зрозуміти тільки той, хто його має. Один хлопець - звичайний на вигляд - сумно так попросив ієрогліф успіху в справах й особистому житті. Розповів, що працював кранівником, але роботу втратив, дівчина кинула й він на останні гроші вирішив зробити тату. За тижні три приходить зовсім інша людина. Одягнений у кежуал, знайшов нову роботу і дівчину, усім задоволений. Зрозумів після тату, що не може жити по-старому.

У нас є неписаний закон: якщо приходить клієнт і просить доробити чужий малюнок, треба дізнатися причину. Часто майстрів обманюють, кажуть, що заплатять у кінці, а самі йдуть до іншого татуювальника завершувати.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальний малюнок коштує 400 гривень. За менше не починаю працювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі