четвер, 22 серпня 2019 17:35

Метро їде так близько до сувенірних яток, що можна розгледіти цінники

У пекарнях працюють тільки чоловіки

– Якщо не хочете купатися у фекаліях – краще не їдьте в цю пору в Мармарис і Белек, – кажуть у тур­агентстві подружжю львів'ян Ользі та Сергію Руденкам. Ті з донькою 4-річною Олександрою обирають, де відпочити в Туреччині. – У липні на 17 тамтешніх пляжах – пік кладки яєць довгоголових черепах каретта-каретта. Їх охороняє закон. Туристам відводять невеликі території для купання. Процес відкладання яєць навряд чи побачите – це відбувається вночі. А от мілководдя вкрите випорожненнями півтораметрових черепах.

Подружжя обирає чотиризірковий готель у містечку Окурджалар. Звідти зручно добратися громадським транспортом до туристичних Аланії та Анталії. Регіон славиться гальковими пляжами і затишними бухтами.

– Ми навіть тут бачили черепах. Чоловік пірнув і, тримаючись за панцир каретта-каретта, проплив кілька метрів, – розповідає Ольга. 10-денний відпочинок з авіаперельотом, проживанням і харчуванням all inclusive обійшовся родині у 1500 євро.

– У місті Памуккале є три пам'ятки: білі кальцієві тераси, руїни стародавнього римського міста Ієраполіс і "басейн Клеопатри" – водойма з мінеральною водою, яка "дає молодість". Це термальне джерело виявили римляни. На місці гарячого гейзера побудували лазні. Вода весь рік має температуру близько 36–37 градусів за Цельсієм, цілюща завдяки концентрації солей і мінералів. Вхід у "купальні Клеопатри" коштує 18 доларів.

Раніше дозволяли гуляти білими терасами і купатися у невеликих крихких ваннах із яскраво-блакитною водою. Але схили щоразу більше вкривалися грибком, ламалися і тьмяніли. Тому зараз туристи там тільки фотографуються.

Автор: фото: Ольга Швед
  Стародавню візантійську фортецю XIII століття в Аланії звели турки-сельджуки 1221 року. Мала 83 бастіони. Згодом добудували близько 400 цистерн для забезпечення міста водою
Стародавню візантійську фортецю XIII століття в Аланії звели турки-сельджуки 1221 року. Мала 83 бастіони. Згодом добудували близько 400 цистерн для забезпечення міста водою

Пахлава – турецькою вaklava – традиційна солодка випічка. В Османській імперії її вважали елітною стравою, подавали султанам. Тісто вручну розкачують до прозорості. Має від 10 до 40 шарів. У пекарнях працюють тільки чоловіки. Випічку промащують топленим вершковим маслом або олією. Начинка – терті горіхи: фісташки, волоські, фундук, мигдаль. Після запікання просочують сиропом або медом. "Фабрична" пахлава зберігається до півроку. А от приготована у кондитерських за давніми рецептами – пару днів.

Інші турецькі солодощі – лукум – готують із цукру, крохмалю, води, винної або лимонної кислоти. В Османській імперії його клали в оксамитові мішечки й дарували жінкам. У багатих будинках подавали у срібному посуді.

В Анталії метро їздить під і над землею. Сполучає автовокзал зі старим містом і околицями. Разовий проїзний квиток коштує 2,4 ліри. В історичному центрі метро прокладене вузькими дорогами так близько до сувенірних яток, що у вікно можна розгледіти цінники.

У 13 залах археологічного музею на півдні Туреччини виставлені античні монети, ювелірні прикраси, макети знаменитих пам'яток, сцени з життя жителів країни різних епох. Один із найцікавіших експонатів – саркофаг Геркулеса. Він вирізаний у ІІ столітті, важить майже 3 тонни, висота 1,35 метра, ширина 1,12 метра.

Більше як півстоліття тому чорні археологи у стародавньому місті Перга, в Анталії, знайшли римський саркофаг Геркулеса і контрабандою вивезли за кордон. 2011-го швейцарське федеральне відомство з культури заявило, що в країну ввезли саркофаг, який зображає 12 подвигів Геракла. Фахівці припустили, що він походить із давнього турецького міста Докіміон – нинішньої провінції Анталії. Туреччина чотири роки судилася зі Швейцарією за право володіння унікальною історичною пам'яткою. 2015-го суд наказав повернути саркофаг Анкарі. Обидві країни погодилися три місяці показувати його всім охочим у Женевському університеті.

Уся набережна старого міста – ятки і кав'ярні. Подекуди торгують просто на тротуарі. Багато китайського одягу, сумок, підробок відомих брендів. Туристам дорогою може трапитися 100-річний магазин із килимами чи керамічна крамниця, де господар власноруч розписує тарілки і чашки.

Ціна на той самий товар різниться навіть у півтора-два рази. Це залежить від місця і вправності продавця. Придбала набір тарілок із розписом за 150 лір неподалік мінарету. А за 10 метрів такий самий пропонували за 100. Дешевше купувати в непримітних магазинчиках. Ще й поторгуватися можна.

Турецьку піцу лахмакун продають усюди. На перший погляд вона нагадує італійську. З арабської перекладається як "хліб із м'ясом". На коржик кладуть: м'ясний фарш, сир, гриби і порей, дрібно порізані овочі. Начинку розмазують тонким шаром. Запікають кілька хвилин при температурі 400 градусів.

Діти обожнюють турецьке морозиво – дондурму. Раніше його виготовляли з порошку кореня дикої орхідеї – для в'язкості. Зараз додають штучні інгредієнти. Продавці морозива постійно його розмішують, аби не загусло, довгими залізними палицями. Ними ж жонглюють і граються з дітьми – то дають морозиво, то забирають. Є понад 20 смаків дондурми. Кулька коштує 1 долар або 7 лір.

Аланію називають "містом печер". Такі як Дамлаташ або Дим можна побачити самостійно. Інші розташовані високо в горах або на скелястих берегах. Печера Закоханих – неподалік Червоної вежі. В Середні віки пірати ховали в ній награбоване і рабів. Дістаються туди морем. Увійшовши з одного отвору печери можна вийти на інший бік півострова. Прохід вміщує лише одну людину, по деяких тунелях треба лізти рачки. З протилежного боку закохані, тримаючись за руки, стрибають у море з висоти вісім метрів. Їхня любов після цього стрибка, за легендою, буде вічною.

Автор: фото: secbaklava.com
  ”Куру баклава” – суха, просочена невеликою кількістю щербету, пахлава. Коли щербету багато, страву називають ”яш баклава”. Перша пахлава в Османській імперії з’явилася 1453 року. Палацовий кухар приготував її для султана Мехмеда Фатіха. Правитель був такий вражений її смаком, що наказав занести цю страву в палацову книгу рецептів, за легендою
”Куру баклава” – суха, просочена невеликою кількістю щербету, пахлава. Коли щербету багато, страву називають ”яш баклава”. Перша пахлава в Османській імперії з’явилася 1453 року. Палацовий кухар приготував її для султана Мехмеда Фатіха. Правитель був такий вражений її смаком, що наказав занести цю страву в палацову книгу рецептів, за легендою

П'ять видів найпопулярнішої пахлави

Щьобет – середнє між пахлавою і чебуреком. У невеликі трикутні тістечка з листкового тіста кладуть начинку з тертих волоських горіхів і крему. Його готують із вершків і манки. Після запікання просочують сиропом і посипають горіховою крихтою.

Gaziantep Baklava і Antep Baklava – ці назви захищені турецькими законами. Так може називатися тільки пахлава з фісташковими горіхами з області Газіантеп на сході країни. Вона найдорожча. Залита сиропом із троянди або меду.

Гелин Бохчаси за формою нагадує весільну сукню. Шість шарів тіста пересипані тертими фісташками. У центр кладуть суміш подрібнених фісташок і крему з вершків і манки. Згортають конвертиком. Цей вид вважають рідкісним, готують до свят і на весілля.

Сютлю Нуріє – класична пахлава, але просочена не сиропом, а молоком. Має білий відтінок, не дуже солодка. Є легенда, що її винайшли в Туреччині після державного перевороту 1980 року. Тоді військові захопили владу і встановили максимальні ціни на пахлаву. У Стамбулі кондитери працювали "в мінус". Тоді вони й замінили дорогі сиропи на молоко.

Джевіз долах – із тонкого тіста формують гніздечко, в яке кладуть зацукровану половинку волоського горіха. Запікають і просочують сиропом.

Зараз ви читаєте новину «Метро їде так близько до сувенірних яток, що можна розгледіти цінники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі