вівторок, 03 березня 2015 15:56

Люстра у палаці важить чотири з половиною тонни

На острові можна їздити лише кіньми і велосипедом

Акційні авіаквитки до Стамбула придбали за місяць до мандрівки. Їздили у жовтні на три дні. Спеціально не вивчали, що б такого побачити у місті. Планували відвідати Блакитну мечеть, Гранд базар і скуштувати пахлаву-баклаву, але залишили місце імпровізації.

В нашому готелі був улюблений адміністратор. Вітав словами: "Слава Україні!" і з нами в унісон казав: "Героям Слава!" Розповідав, що був у Києві, там його навчили правильно вітатися.

У першу чергу пішли до Блакитної мечеті. Необхідно скинути взуття, скласти в пакет і тоді ступити на килим святині. Світло-блакитний, ­бірюзово-блакитний, синій, десь трохи фіолетового гармонійно поєднуються на стелі й стінах. Низькі металеві круглі люстри, великі і не дуже, створюють атмосферу величного. Побували у дворах, побачили, як за нареченими ганяють туристи, аби зробити спільне фото. Молодята радісно погоджуються на зйомку.

Цистерни Базиліка – це підземне водосховище, а нині музей на глибині 10 метрів. Особливу атмосферу створює спеціальне освітлення – будівля постійно в напівтемряві. Рівень води – 40–50 сантиметрів. У цій споруді 336 колон по 9 метрів. На всіх – різні візерунки. Найпо­пулярніше місце – дві колони з головами Медузи Горгони. Всі прагнуть сфотографуватися біля них.

Автор: фото: geolocation.ws
  На Гранд базарі в Стамбулі радять купувати спеції, солодощі й посуд. Дуже хорошої якості мідний. Також цінуються декоративні блюда
На Гранд базарі в Стамбулі радять купувати спеції, солодощі й посуд. Дуже хорошої якості мідний. Також цінуються декоративні блюда

Долмабахче перевершив хороми всіх європейських монархів. Екскурсії проводять лише англомовні гіди, які поступово підводять до найбільшої цінності – люстри вагою 4,5 тонни. Там 285 кімнат, понад 40 залів для офіційних прийомів і все це на площі 4,5 гектара.

На Принцеві острови їхали по пригоди. Обрали найбільший – ­Бююкада. Дістатися туди можна поромами. Відправляються з кількох стамбульських причалів. Плисти годину-дві залежно від того, звідки відходять. Інтервал між поромами – 30–60 хвилин.

На острові Бююкада заборонені транспортні засоби з двигуном внутрішнього згорання. Часто трапляються запряжені кіньми брички і ­велосипеди. Ми вирішили ­велосипедом об'їхати весь острів по найдовшій дорозі. Впоралися за 70 хвилин. Побачили вілли місцевих багатіїв. На набережній – багато рибних ­ресторанчиків, але дуже недешевих.

На вулиці Істікляль є все: нічні клуби, торговельні центри, дорогі ресторани, дешеві забігайлівки, колоритні магазини-кафе, де можна накупити всілякої смакоти за помірну ціну. А ще – магазини одягу, невеликі готелі і житлові будинки.

Смажені каштани, варена кукурудза, кунжутні бублики – ці запахи переслідували біля всіх визначних місць. Також варто скуштувати чай, гранатовий сік, баклаву, шаурму, люля-кебаб, пиріг із сиром.

Сім традиційних страв турецької кухні

1. Кнафе – класична арабська випічка із сирною начинкою. Тісто роблять із сухої кадаїфської вермішелі й масла. Перемішують та спресовують на дні невеликої мідної тарілки. Зверху кладуть шматки козячого сиру і шар тіста. Смажать з обох боків. Поливають сиропом та посипають арахісом або волоськими горіхами.

2. Баклава – те саме, що й пахлава. Готують із 10–12 шарів дуже тонкого прісного тіста юфка, горіхів, меду та сиропу. У Греції – 33 шари тіста, за віком Ісуса Христа. З арабської "баклава" – ­горіхи. До сиропів додають апельсинову або трояндову воду. Їдять із турецькою сметаною каймаком чи морозивом.

3. Гезлеме – коржик у вигляді чебурека. Придумали для мандрівників. Довго зберігається без холодильника. Начинкою можуть бути шпинат із сиром фета, м'ясо, морепродукти, яйця, сир, картопля, гриби та кінза.

4. Донер – ягнятина підсмажена на вертилі. Часом додають телятину і яловичину. Арабською страву називають "шаурма". Шматочки підсмаженого м'яса загортають у лаваш або піту. Додають помідори, цибулю з приправою сумах, мариновані огірки та перець чилі. Донер вигадали в часи Османської імперії. М'ясо смажать у вертикальному положенні. Так можна відрізати довші шматки. Донер-кебаб ­подають з йогуртом і томатним соусом.

Автор: фото: luxlyfe.com
  У рибних до смаженої чи риби на грилі безкоштовно подають хліб і салат. Добре смакують мариновані овочі
У рибних до смаженої чи риби на грилі безкоштовно подають хліб і салат. Добре смакують мариновані овочі

5. Манти кайсері – класичні турецькі пельмені. Отримали назву від міста, в якому їх вигадали. Готують з м'ясом. Подають з йогуртом, томатним соусом та водою, в якій варили. В ­Кайсері традиційно манти робить майбутня невістка свекрусі. 40 штук мають поміщатися у ложці.

6. Мезе – закуски з алкогольними напоями. Подають з ракією в закладах мейхан. У мезе можуть бути сир, диня, гострий перець, волоські горіхи, йогурт, салат із баклажанів, артишоки, долма та м'ясні кульки.

7. Менемен – турецький омлет із цибулею, помідорами та перцем. Овочі підсмажують на олії або маслі та змішують з яйцями. Часом додають ковбасу суджук або бастурму. Зазвичай їдять на сніданок.

Гранд базар у Стамбулі має 64 вулиці і чотири тисячі магазинів. Там працюють 25 тисяч осіб

80 відсотків горіхів фундук у світі експортують із Туреччини

У Туреччині 80 журналістів сидять за ґратами. Це один із найвищих показників у світі

Більшість турків мусульман не мали прізвищ до 1934 року, коли ухвалили відповідний закон. Старший член сім'ї обирав прізвище серед слів турецької мови. Забороняли ті, що пов'язані з іншими культурами, націями та релігіями. Іноземці мали адаптувати свої прізвища на турецький зразок

Першу християнську церкву збудували в турецькому місті Антакія

Зараз ви читаєте новину «Люстра у палаці важить чотири з половиною тонни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі