середа, 26 лютого 2020 12:03

Люди отримали прекрасну інфекцію – мікроб українства

Чотири мільйони українців взяли участь у Революції гідності. Почалася 21 листопада 2013 року. Тривала 94 дні. За цей час майданівці встановили 84 намети й облаштували вісім барикад.

Випили 6 мільйонів склянок чаю і 470 тисяч – кави. З'їли 7520 каструль каші, 188 тисяч буханок хліба.

Революція гідності стала найкривавішою в історії незалежної України. Від рук силовиків 18–21 лютого 2014 року загинули 105 українців. Ще 2,5 тисячі були поранені. Про підозру повідомлено 445 особам. Суди винесли 46 обвинувальних вироків. Покарання відбуває одна людина

  Михайло СЛАБОШПИЦЬКИЙ, 73 роки, письменник, літературознавець. Народився 28 липня 1946-го в селі Мар’янівка Шполянського району Черкаської області.  Закінчив факультет журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка. Працював кореспондентом, редактором відділу критики в газеті ”Літературна Україна”, головним редактором газети ”Вісті з України”, журналу ”Вавилон-XX”.  Із 1995 року – виконавчий директор Ліги українських меценатів і директор видавництва ”Ярославів Вал”.  Автор книжок ”Поет із пекла (Тодось Осьмачка)”, ”Никифор Дровняк із Криниці”, ”Пейзаж для помаранчевої революції”, ”25 поетів української діаспори”.  2014-го видав книжку про Революцію гідності ”Гамбіт надії”. Одружений учетверте. Має сина й доньку
Михайло СЛАБОШПИЦЬКИЙ, 73 роки, письменник, літературознавець. Народився 28 липня 1946-го в селі Мар’янівка Шполянського району Черкаської області. Закінчив факультет журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка. Працював кореспондентом, редактором відділу критики в газеті ”Літературна Україна”, головним редактором газети ”Вісті з України”, журналу ”Вавилон-XX”. Із 1995 року – виконавчий директор Ліги українських меценатів і директор видавництва ”Ярославів Вал”. Автор книжок ”Поет із пекла (Тодось Осьмачка)”, ”Никифор Дровняк із Криниці”, ”Пейзаж для помаранчевої революції”, ”25 поетів української діаспори”. 2014-го видав книжку про Революцію гідності ”Гамбіт надії”. Одружений учетверте. Має сина й доньку

Став скептиком. Історія показала, що нічого не вчить

"Беркутівці" на Грушевського розганяли студентів. Діяли, наче окупанти, а не українська міліція. Я зі страхом чекав кривавого зіткнення. Кожен, хто спостерігав, як розвиваються події, розумів, що воно неминуче. Зухвалі, романтичні й беззахисні студенти не уявляли, якою жорстокою та безжальною може бути влада. Не знали, як ризикують. Думали, що когось переконають і буде, як під час помаранчевої революції – коли в щити вставляли квіти і міліція була з народом.

Політтехнологи й аналітики говорили, що суспільство у соціальній депресії, на новий Майдан сил у нього не буде ще років 30. Вони помилилися.

Після Майдану я став скептиком. Історія показала, що нічого не вчить. Як і в 2004-му, перемогла сцена, а не Майдан. Моментом скористалися політики. Кількох символічних екзотів революції вкинули у владу. А рештою політиків стали "рішали", які змогли домовитися.

Колосальна енергія Майдану, яка пішла по суспільству, привела до того, що маса людей отримала прекрасну інфекцію – мікроб українства. Це єдиний позитив, який дав Майдан.

Тільки у хворій голові могла виникнути думка, що Майдан призвів до війни на Донбасі. Анексію Криму готували задовго до Революції гідності. Багато українських громад у Росії, наші спецслужби і президенти знали, що готується відновлення Радянського Союзу. Відбулася гібридна операція. Грузинська 2008 року показала Путіну, що він може це зробити.

Зараз ви читаєте новину «Люди отримали прекрасну інфекцію – мікроб українства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі