Ексклюзиви
четвер, 14 листопада 2019 11:14

Кожух, на якому сиділи батьки наречених

Автор: Богдан БАРАБАНОВ
 

Білий кожух з овечого хутра пошив Тимофій Васильчук до весілля доньки Харитини на початку ХХ ст. Жили в подільському селі Чечельник – тепер селище, районний центр на Вінниччині. Кожух зберігається в обласному краєзнавчому музеї.

– Для нареченої він був за придане, – розповідає завідувачка відділу музею Ганна Кавун, 33 роки. – Його могли шити всім двором. Хтось допомагав тканиною, хтось – ґудзиками та нитками. Були кожухи тулуб'ясті, з великою вільною шубою, або вужчі. Білого кольору досягали завдяки фарбі на основі крейди. Польські селяни фарбували кожухи настоєм дубової кори – тоді виходили червоні. Шили на кілька розмірів більші, аби носити все життя.

Весільна шубка Харитини біла, розшита великими клинами, довга й широка в полах. Декорована кольоровою тасьмою й аплікацією зі шкіри. На комірі та рукавах використано чорний і сірий смушок із молодих нестрижених ягнят.

Весілля на Вінниччині починають у неділю вранці з одягання нареченої. Їй допомагають мати і дружки. Ближче до кордону з Молдовою для цього брали спеціальну жінку, не обов'язково з родини. За це платили символічних 5 карб. і давали пляшку горілки. Розплітати косу дозволяли тільки матері. Молода ставала навколішки на вивернутий кожух, її благословляли.

Кожухи використовували у весільних обрядах, бо вірили, що це зміцнить шлюб. Батьки сідали на лаву, застелену кожухом. Староста вів наречених, які трималися за край хустки. Ставали на рушник. Батьки хлібом-сіллю тричі благословляли пару, а ті вклонялися. Після цього родичі обмінювалися подарунками. Нареченим зазвичай дарували рушники, хустки й цінніше – худобу чи клапоть землі.

Зараз ви читаєте новину «Кожух, на якому сиділи батьки наречених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути