пʼятниця, 27 листопада 2020 10:38

Карта, на якій позначено 19 шинків

Карту Кам'янця-Подільського склав губернський землемір Чайковський 1842 року. Теперішній райцентр Хмельницької області вже майже пів століття перебував у складі Російської імперії як губернське місто. Тут готувалися до візиту імператора Миколи І.

Повна назва карти займає абзац. Починається словами:

"Геометрический план губернского города Каменца с принадлежащими к оному выгонными землями и помещеньями, в округе оного лежащими и с показанием на оных так двуверстной черты в округе города, в 1815 году проведенной для откупа питейных зборов…"

 

На карті не позначили ні укріплень, ні численних храмів міста. Натомість вказано 19 корчем у радіусі двох верст – це трохи більше за 2 км. Ще сім закладів прописано в легенді карти. Така увага не дивує: корчми були об'єктом оподаткування й відігравали в тодішньому суспільстві велику роль. Тут збиралися після служби в церкві, влаштовували хрестини й поминки, купували тютюн та інший крам, укладали угоди та проводили судові засідання. Подорожні та купці могли переночувати у спеціальних приміщеннях.

У легенді є розділ "Наименование селений, хуторов и корчем", де можна прочитати про кожну. Як-от:

"Присада Рожаловка Боришковская, здревле застроенная, в которой чиншовая шляхта проживает – и в оной построена корчма".

Нижче – "Корчмы, в степах построенные". Тут згадано заклади поза населеними пунктами: "Кульчиевецкая корчма за рекою Мукшею, в степу построенная при небольшой тропинке" або "Городская корчма, тоже построенная при почтовой дороге, из города Каменца в город Проскуров лежащей".

Усі заклади називаються за селами, біля чи в котрих містяться. Крім однієї – "Корчмы наследников Выдры"– на північний захід від міста. Ймовірно, назва походить від прізвища козака Видри, якому російська цариця Катерина ІІ подарувала невелику смугу землі під Старою фортецею.

текст: Ірина ПУСТИННІКОВА, фото: polona.pl

Зараз ви читаєте новину «Карта, на якій позначено 19 шинків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі