четвер, 02 травня 2019 15:57

Капелюх використовували як тарілку й посудину для води

"Федора" стала популярна завдяки гангстерам

1. Чорний циліндр із хутра морського котика

У Вінниці на барахолці 15 років тому знайшла чорний циліндр. Всередині стоять клейма, що закордонний. Те, що він з хутра котика, не здивувало. Шкури різних тварин були у вжитку в той період. Мама розповідала, що її дід мав шубу з підкладкою із кротячих шкурок.

Циліндр з'явився 1797-го в Англії. Популярним став у 1820-х. Той екземпляр, що в мене, – з "дорогих". Виготовлений з натурального хутра наприкінці ХІХ століття. Точно сказати рік не можна, дати на клеймі немає. У Російській імперії циліндри носили аристократи. З часом їх витіснила форма "котелок", була зручнішою. Артисти, особливо ілюзіоністи, користувалися циліндрами через їхню урочистість.

2. Калабрійський капелюх

Солом'яний головний убір, що походить із гірської області в Південній Італії. Має видовжену тулію і широкі криси, які позаду трохи завертаються. У XIX столітті такі капелюхи носили революціонери загону Джузеппе Гарібальді, які воювали за об'єднання Італії і встановлення республіки. Ці головні убори в нас були популярні до Лютневої революції 1917 року. Пізніше стали ознакою буржуазії. Навіть Ленін, який любив капелюхи, перейшов на кепки, щоб бути "ближче до народу".

Свій калабрійський екземпляр я купила на блошиному ринку на столичній Куренівці. Жінка розповідала, що капелюха привіз її батько з Латинської Америки у 1950-х.

  Наталія СТЕПАНОВА, 57 років, акторка. Народилася в Києві 3 серпня 1961 року. Мати працювала продавцем у кафе. Батько був водолазом.  Після школи працювала нічним сторожем і доглядальницею.  ”Завжди розуміла: щойно у вузі справа дійде до вивчення наукового комунізму, мене відрахують. Радянський Союз ненавиділа. З раннього віку бачила його лицемірство. У дитсадку робила висновки з того, яким різним було ставлення до дитини генерала і прибиральниці”. Закінчила курси з розпису по тканині, візажу, гриму та стилістики. Знімається в рекламі, кіно й серіалах.  Колекціонує капелюхи, має їх близько сотні. ”Першого капелюха привезла 1982 року з Риги. Крислатий фетровий коричневого кольору. Виявився на мене малуватий, але все одно носила. Реакція перехожих була шалена. Тицяли пальцями”. Улюблені письменники – Антон Чехов і Михайло Коцюбинський. Заміжня вчетверте. Чоловік Святослав Фехтел – актор і пастор у лютеранській церкві. На фото: Наталія Степанова приміряє чорне сомбреро із натуральної соломки. Придбала головний убір в Іспанії  1999 року. Має в колекції близько сотні капелюхів
Наталія СТЕПАНОВА, 57 років, акторка. Народилася в Києві 3 серпня 1961 року. Мати працювала продавцем у кафе. Батько був водолазом. Після школи працювала нічним сторожем і доглядальницею. ”Завжди розуміла: щойно у вузі справа дійде до вивчення наукового комунізму, мене відрахують. Радянський Союз ненавиділа. З раннього віку бачила його лицемірство. У дитсадку робила висновки з того, яким різним було ставлення до дитини генерала і прибиральниці”. Закінчила курси з розпису по тканині, візажу, гриму та стилістики. Знімається в рекламі, кіно й серіалах. Колекціонує капелюхи, має їх близько сотні. ”Першого капелюха привезла 1982 року з Риги. Крислатий фетровий коричневого кольору. Виявився на мене малуватий, але все одно носила. Реакція перехожих була шалена. Тицяли пальцями”. Улюблені письменники – Антон Чехов і Михайло Коцюбинський. Заміжня вчетверте. Чоловік Святослав Фехтел – актор і пастор у лютеранській церкві. На фото: Наталія Степанова приміряє чорне сомбреро із натуральної соломки. Придбала головний убір в Іспанії 1999 року. Має в колекції близько сотні капелюхів

3. В'єтнамський капелюх

Він має конусоподібну форму. Виготовлений із пальмового листя. Такі носять у Китаї, В'єтнамі й Кореї. Китайський аналог називають "доули", що перекладається як "капелюх на 10 літрів". Такий об'єм води повинен витримувати якісний виріб. Для багатіїв капелюхи обтягували шовком, розписаним або вишитим квітучими гілками сакури.

Селяни використовували капелюх як захист від сонця й дощу і як тарілку для їжі та посудину для води.

Капелюх – це як крапка над "і", завершення образу. Він багато говорить про народ. На території України європейські капелюхи запровадив Петро І. Спочатку в чоловічу моду, потім – у жіночу. До того жінки запиналися хустками.

4. Капелюх форми "федора"

2013 року були з чоловіком у Парижі. Йшли у капелюхах. На мені була "федора" біло-рожевого кольору. Мали півтори години на прогулянку біля Ейфелевої вежі. Коли проходили повз ресторан на воді, нас помітили туристи, що вечеряли там. Вибігли, щоб сфотографувати, подумали, що ми місцеві.

Форма "федора" належить до чоловічого стилю. Має широкі криси і залом на наголовнику. Назвали її так завдяки однойменному спектаклю Віктор'єна Сарду, який поставили в Лондоні 1891 року. Головну роль виконувала Сара Бернар. Вона зіграла російську князівну Федору Ромазову. У багатьох сценах була в капелюсі.

"Федора" була популярна у 1930-х в Америці завдяки гангстерам. Асоціювалася з бандитською елегантністю і шармом. Однією з перших "федору" почала носити німецька акторка і співачка Марлен Дітріх.

5. Капелюх у східному стилі

Має конусоподібну форму. Зроблений із соломки, обтягнутий шовком у жовто-рожевих квітках на блакитному фоні. Це екземпляр періоду "Москва – Пекин, дружба навеки". У 1950-х Радянський Союз активно налагоджував міжнародні відносини з Китаєм. Такі капелюшки можна побачити у старих фільмах. Їх використовував і французький модельєр Ів Сен-Лоран.

Я доповнила головний убір віялом у тій же кольоровій гамі. Старші жінки до нього інколи вдягали тонкі рукавички. Це був аксесуар не для тепла, а щоб прикрити шкіру, яка видавала вік. Цією деталлю користувалися професорські дружини й акторки.

Зараз ви читаєте новину «Капелюх використовували як тарілку й посудину для води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі