середа, 12 вересня 2018 14:52

Гусяче яйце можна витягнути до 54 сантиметрів

Обковані металом яйця коштують від 50 до 170 доларів

Після служби в Карабаху мав "афганський синдром" – війну переносити було легше за мирне життя. Вирішив утвердитися у професії. Почав вирізати шкатулки, дерев'яні скульптури, знайомим робив нарди. Без цього спився б.

До 2011 року займався писанкарством. Таких майстрів було багато, а мені хотілося робити щось нове. Зацікавився різьбою по шкаралупі, але ніхто не хотів видавати секретів. Спершу пробував свердлити шурупокрутом і шліфувальною машинкою для нігтів. Потім назбирав грошей на американську ювелірну бормашину. Ще одну – німецьку, для грубіших робіт – подарувала міська влада.

Найлегше працювати з яйцями індикачок, бо мають еластичну шкаралупу. А страусові та гусячі візьме тільки алмазне свердло – дуже тверді. Для роботи з курячими й качиними яйцями використовую бормашину.

Гусячі, курячі, качині яйця беру в господинь із навколишніх сіл. Буває, віддають даром, інколи плачу. Прошу перші п'ять яєць, які знесуть після зими. Їхня шкаралупа – найміцніша: за зиму в організмі птахів накопичується багато кальцію і кремнію.

  Анатолій БОЙКО, 48 років, різьбяр по яєчній шкаралупі. Народився 17 липня 1970-го у селі Буглів Лановецького району на Тернопільщині. Батько столярував, мати працювала на керівних посадах у колгоспі. Мав двох молодших братів. Найменший помер. Середній живе із сім’єю і матір’ю у рідному селі. Екстерном закінчив Дубенське професійно-технічне училище за фахом ”Різьбярство і художній дизайн”. ”Через рік навчання директор запропонував захищатися. З дерев’яної болванки вирізав скульптуру в людський зріст – козака на війну проводжає кохана. Роботу назвав ”Прощання”. Наступного дня після захисту отримав повістку в армію”. Кілька місяців служив у Нагірному Карабаху – регіоні на Південному Кавказі. Отримав поранення. Кілька років лікувався. Став шевцем: спочатку на фабриці, згодом почав робити взуття на замовлення вдома. За якийсь час подався на заробітки – займався елітними ремонтами з художніми розписами та ліпниною. Освоїв 14 технік народного мистецтва: різьба по яєчній шкаралупі та дереву, коренепластика, живопис, ліплення, графіка. Навчився кувати, вишивати, плести гачком, виготовляти ляльки-мотанки, вироби зі скла, очерету, кори берези й лози. 2003-го переїхав до міста Володимир-Волинський на Волині. Винайшов техніку кування металом по шкаралупі. Використовує курячі, індичі, качині, перепелині та страусові яйця. Обковує їх міддю, латунню, алюмінієм, сріблом. Деякі роботи оздоблює бурштином, малахітом, агатом, оксидіаном, бірюзою, яшмою. Його роботи мають колекціонери в Україні, Великій Британії, Канаді, Німеччині, США, Японії, Іспанії, Польщі. Любить збирати гриби, ягоди, рибалити. Одружений. Синові Дмитрові 16 років, доньці Софії – 10. На фото: Анатолій Бойко тримає обковане металом яйце у своїй майстерні в центрі Володимира-Волинського на Волині. Тут зберігає кілька сотень власних робіт
Анатолій БОЙКО, 48 років, різьбяр по яєчній шкаралупі. Народився 17 липня 1970-го у селі Буглів Лановецького району на Тернопільщині. Батько столярував, мати працювала на керівних посадах у колгоспі. Мав двох молодших братів. Найменший помер. Середній живе із сім’єю і матір’ю у рідному селі. Екстерном закінчив Дубенське професійно-технічне училище за фахом ”Різьбярство і художній дизайн”. ”Через рік навчання директор запропонував захищатися. З дерев’яної болванки вирізав скульптуру в людський зріст – козака на війну проводжає кохана. Роботу назвав ”Прощання”. Наступного дня після захисту отримав повістку в армію”. Кілька місяців служив у Нагірному Карабаху – регіоні на Південному Кавказі. Отримав поранення. Кілька років лікувався. Став шевцем: спочатку на фабриці, згодом почав робити взуття на замовлення вдома. За якийсь час подався на заробітки – займався елітними ремонтами з художніми розписами та ліпниною. Освоїв 14 технік народного мистецтва: різьба по яєчній шкаралупі та дереву, коренепластика, живопис, ліплення, графіка. Навчився кувати, вишивати, плести гачком, виготовляти ляльки-мотанки, вироби зі скла, очерету, кори берези й лози. 2003-го переїхав до міста Володимир-Волинський на Волині. Винайшов техніку кування металом по шкаралупі. Використовує курячі, індичі, качині, перепелині та страусові яйця. Обковує їх міддю, латунню, алюмінієм, сріблом. Деякі роботи оздоблює бурштином, малахітом, агатом, оксидіаном, бірюзою, яшмою. Його роботи мають колекціонери в Україні, Великій Британії, Канаді, Німеччині, США, Японії, Іспанії, Польщі. Любить збирати гриби, ягоди, рибалити. Одружений. Синові Дмитрові 16 років, доньці Софії – 10. На фото: Анатолій Бойко тримає обковане металом яйце у своїй майстерні в центрі Володимира-Волинського на Волині. Тут зберігає кілька сотень власних робіт

Видуваю вміст яйця і сушу близько півроку. Плівку зсередини вишкрябую спицею з гірського велосипеда, щоб виріб потім не тхнув.

Над одним яйцем длубаюся чотири дні – якщо працюю по 8 годин.

Із десяти шкаралуп обов'язково тріснуть дві. Буває, і більше.

Часом, видуваю по 40–50 яєць за день. Вміст виливаю у трилітрові банки. З дружиною й дітьми їмо їх – смаженими чи вареними.

Найважча техніка – дзеркальна. Роблю в яєчній шкаралупі понад чотири тисячі дірок ювелірним свердлом. Що лишається від шкаралупи, обковую металом. Від одного неправильного дотику все може розсипатися на купу уламків.

Яйця-трансформери – це копітка робота. У страусове поміщаю гусяче, в нього – куряче, а в те – перепелине. Роблю так, щоб не було видно лінії їх відкривання. Для цього яйце треба переламати в певному місці, яке вираховую за тригонометричною формулою. Ламаю зсередини.

Моє ноу-хау – витяжка яєчної шкаралупи в довжину. Якщо сиру дерев'яну дошку покласти на два камені та ще один поставити на її центр, то за якийсь час дерево посередині провисне – має мікропори, крізь які випаровується рідина. Вони є і в яєчній шкаралупі, бо пташеня має дихати. Намочую її у спеціальній смолі з ефектом тягучості, кладу вантаж і залишаю на кілька місяців. Якось гусяче яйце витягнув із 9 до 54 сантиметрів. На це пішло півроку.

  Анатолій Бойко винайшов техніку кування металом по шкаралупі кілька років тому. Використовує курячі, індичі, качині, перепелині та страусові яйця. Обковує їх міддю, латунню, алюмінієм, сріблом. Деякі роботи оздоблює бурштином, малахітом, агатом, оксидіаном, бірюзою та яшмою
Анатолій Бойко винайшов техніку кування металом по шкаралупі кілька років тому. Використовує курячі, індичі, качині, перепелині та страусові яйця. Обковує їх міддю, латунню, алюмінієм, сріблом. Деякі роботи оздоблює бурштином, малахітом, агатом, оксидіаном, бірюзою та яшмою

На виставках яйця розміщую в шаховому порядку, щоб усі було добре видно. Але одне чи два завжди поцуплять.

Відрощую нігті до сантиметра. Так зручно брати шкаралупи, коли покриваю їх смолами. Інакше на шкірі утворяться хімічні опіки.

Обковані металом яйця коштують від 50 до 170 доларів. Жінки обирають блискучі, різнокольорові, зі стразами. Чоловіки надають перевагу одноколірному оздобленню.

Зараз ви читаєте новину «Гусяче яйце можна витягнути до 54 сантиметрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі