четвер, 15 квітня 2021 09:53

Фотоальбом про Київ, який можна було вільно купити тільки в Москві

Книжка "Знову цвітуть каштани" була бестселером початку 1960-х. Це присвячений Києву фотоальбом у світлинах московського кореспондента журналу "Огонек" Дмитра Бальтерманца (1912–1990) і киянина Миколи Козловського (1921–1996).

Назвою став перший рядок "Київського вальсу" Платона Майбороди на слова Андрія Малишка. В радянський час це був неофіційний гімн міста й позивний радіостанції "Промінь". Чорно-білі та кольорові фотографії видрукувані дуже якісно на глянцевому папері. Підписи зроблені українською й російською мовами. Умовний сюжет – один весняний день у Києві, від ранку до ночі. Фотоальбом вийшов дуже оптимістичний, світлий, сучасний.

 

"На високих кручах, над синім Дніпром, гордий і могутній, як сам народ, що його створив.., Київ! – йдеться в передмові, яку написав Олесь Гончар (1918–1995). – Народ обрав його своєю столицею, увінчав державним прапором, що вдень і вночі гордо майорить на куполі Верховної Ради, над парламентом квітучої республіки – Радянської України. Київ дорогий не тільки киянам. Місто яскравої історії, воно виросло на землях Київської Русі, колиски трьох братніх народів – російського, українського і білоруського. Літопис Києва – це літопис богатирської сили і життєздатності працьовитого й волелюбного народу".

Тираж становив 30 тисяч примірників. Коштувала книжка 2,5 карбованця. Купити було нереально. Якщо викидали у продаж десяток, розмітали миттєво. Батьки декілька разів натрап­ляли на неї в магазинах, проте черга до них так і не доходила.

Але книжка вільно продавалась у Москві. Знайомі батьків привезли її звідти. Я набивалася в гості й "залипала". Фотографії пам'ятника Леніну, новобудов, ударників виробництва та експресивний виступ Микити Хрущова на стадіоні його ж імені мене не приваблювали. Натомість годинами розглядала світлини вулиць, площ, будинків, двориків, парків, садів, дніпровських схилів і пляжів. Все це тонуло в морі зелені та квітучих каштанів. На фото кияни працювали, поспішали у своїх справах, торгували на базарі, скуповувались у магазинах, читали, грали в шахи, займалися спортом, пляжилися, ловили рибу в Дніпрі. Звичайний день, звичайні люди у своїх щоденних клопотах і радостях.

Після довгих умовлянь мати відкупила книжку у власників – за подвійну ціну. На день народження мені її урочисто подарували, підписавши: "З найкращими побажаннями і на довгу пам'ять".

Сьогодні видання можна придбати в інтернеті за 400 грн.

Зараз ви читаєте новину «Фотоальбом про Київ, який можна було вільно купити тільки в Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі