середа, 18 вересня 2019 18:15

Дерев'яна дзиґа, якою грали в хокей

– Покотився, як той кубар, – кажуть, бува, старші люди, коли хтось падає сторчма.

Кубар, або кубарка, – дерев'яна іграшка, подібна до дзиґи. Набула поширення в Європі в середні віки. Гралися нею і на Русі. При розкопках у Новгороді на невеликій території знайшли понад півсотні кубарів. Датуються Х ст.

 

В українській народній пісні є слова:

Ой, котився кубар з гори під гору,

Гей, гей, гей, з гори під гору.

А з під теї гори по-під кам'яну,

Гей, гей, гей, по-під кам'яну.

З теї кам'яної по-під садочок,

Гей, гей, гей, по-під садочок.

А у тім садочку по-під яблоньку,

Гей, гей, гей, по-під яблоньку.

Кубарі витесували сокирою або ножем, пізніше виготовляли на верстаті. Заготовкою був дерев'яний циліндр діаметром до 8,5 см і висотою до 11 см. Нижній кінець робили у формі конуса. Іноді надавали вигадливішої форми – з перехопленням або жолобком приблизно на середині його висоти. Такий кубар називали точкою.

Також додавали мотузок завдовжки не менш ніж півметра. За його допомогою кубар розкручували.

– Запускається він по-різному, – каже 31-річна Ольга Грабовська з Вінницького краєзнавчого музею. – Можна розкрутити між долонями. А можна намотати мотузку й сильно смикнути за кінець. Щойно кубар починає обертатися, його підхльостують батогом – від цього іграшка підстрибує, швидкість обертання збільшується. Хто досконало володіє кубарем, може змусити його робити навіть сальто в повітрі.

Кубарем бавилися як наодинці, так і гуртом. Проводили змагання. Скажімо, хто довше протримає кубар у повітрі. Зимою влаштовували ігри на зразок хокею – заганяли свої дзиґи у ворота або на половину поля суперника.

Зараз ви читаєте новину «Дерев'яна дзиґа, якою грали в хокей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі